­ Column Herman Ubbink: Spagaat of uitdaging? - KNHS

Column Herman Ubbink: Spagaat of uitdaging?

Geplaatst op 27 november 2018

"De paardensport is een optimale sport. Het is genderneutraal en leeftijdneutraal. Mannen en vrouwen rijden op wedstrijden tegen elkaar en ruiters van zeventig jaar presteren net zo goed als 21-jarigen. Als recreatieruiters en wedstrijdsport delen we allemaal dezelfde passie: de paarden."

"De grote groep wedstrijdruiters in onze sport bestaat veelal uit amateurs die plezier beleven aan hun passie door deel te nemen aan wedstrijden. Daar tegenover staat een kleine groep professionals die juist meerijdt om haar paard in de kijker te rijden, voor het eigen bedrijf of voor een baas, beiden met een zeer verschillende doelstelling. Toch ontmoeten ergens tussen de klasse B tot ZZ, dressuur en springen, de amateurs en de professionals elkaar. Dat leidt nogal eens tot wrijving. Het vraagstuk waar we met de KNHS voor staan is: hoe kunnen we alles zo goed mogelijk regelen zodat iedereen happy is? Een spagaat of een uitdaging, zegt u het maar. Er zijn in ieder geval genoeg regels om een sportieve strijd te waarborgen. Overal is een reglement voor. Toch blijkt het lastig om iedereen tevreden te stellen. Dat komt mede doordat de wereld van de paardensport niet dezelfde is als jaren geleden. De sport verandert, ruiters veranderen. Zie je bijvoorbeeld op een wedstrijd iemand aan de kant in zichzelf mompelen? Kijk dan nog maar eens goed, want grote kans dat daar een ruiter bij hoort die dankzij een oortje wordt toegesproken door zijn trainer.

Ja, tijden veranderen. Moeten de reglementen mee veranderen? Een grote groep leden vindt van wel. Iedereen heeft zijn eigen mening en dat mag. We horen graag de wensen van onze leden en staan altijd open voor goede ideeën. De KNHS heeft niet voor niks het project ‘Van hand veranderen’ met bijvoorbeeld klantpanels in het leven geroepen. Feit blijft wel dat de regels die we nu hebben, ergens in het verleden zijn opgesteld omdat de praktijk daar blijkbaar om vraagt. Dus moeten we als KNHS kritisch blijven en oog houden voor wat echt belangrijk is. Een goede balans vinden, daar gaat het om. Want of we het nu leuk vinden of niet, een bepaalde mate van regels is zeker nodig."

Herman Ubbink is voorzitter van regio Gelderland en lid van de Ledenraad. 

Bron: KNHS, overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan.

Categorie: Ledenraad, organisatie, regio gelderland

Ander Nieuws

  • Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
    Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
  • KNHS Ledenraad stemt in met Jaarrekening 2021
    KNHS Ledenraad stemt in met Jaarrekening 2021
  • KNHS Ledenraad: begroting 2022 goedgekeurd
    KNHS Ledenraad: begroting 2022 goedgekeurd