­ Column Theo Fledderus: Eenheid - KNHS

Column Theo Fledderus: Eenheid

Geplaatst op 11 december 2018

Het einde van 2018 komt alweer in zicht. Een bijzonder jaar voor Theo Fledderus, hij begon met zijn werkzaamheden als directeur van de KNHS.

"Dat gevoel van eenheid wil ik graag binnen de hele KNHS"

Het einde van 2018 komt alweer in zicht. Een bijzonder jaar voor mij, waarin ik ben begonnen met mijn werkzaamheden als directeur van de KNHS. Van oudsher ben ik niet voorzien van alle paardenkennis, dus ik ben er met een open en frisse blik ingestapt. Toen ik kwam in januari was er sprake van een toch wel stormachtige periode, eentje waarvan de oorsprong mogelijk al in de jaren daarvoor lag. Misschien waren we wel te veel een partij die de regels bepaalde en te veel zender in plaats van ontvanger. Een crisis, zoals in het begin van dit jaar, kan dan zorgen voor een overgang naar een nieuwe periode. De insteek nu, tenminste dat is mijn wens, is meer gericht op luisteren, verbinden, goede dingen met elkaar doen en dienstbaar zijn. We moderniseren en veranderingen zijn gaande.

Ik merkte dat nog deze week bij het lunchgesprek met mensen uit onze werkorganisatie. Zo’n gesprek heb ik iedere maand met een groep van wisselende samenstelling, waarin alle afdelingen zijn vertegenwoordigd. Dat heeft mijn voorgangster al ingevoerd en vond ik een hartstikke goed idee, iets dat ik graag wilde voortzetten. Ik vroeg de groep deze week: “Wat vonden jullie nu het belangrijkste van het afgelopen jaar?” En dan komt toch naar voren dat de mensen binnen onze organisatie door het huidige project ‘Van hand veranderen’ dichter naar elkaar toe zijn gegroeid op de verschillende afdelingen. Van oudsher zijn dit blijkbaar toch te veel losse onderdelen geweest. Ieder deed zijn best, maar ieder deed ook zijn eigen ding. Terwijl, als we nu veel meer van elkaar weten en weten wat iedereen doet, komt dit onze werkzaamheden ten goede en is het ook nog eens veel leuker. Een ieder vindt die situatie een duidelijke stap voorwaarts.

Fijne, wat eigen wereld
Als ik dat voor mezelf vertaal, vind ik het mooi dat het in de werkorganisatie al zo werkt, maar dat gevoel van eenheid wil ik graag binnen de hele KNHS. Kijkend naar volgend jaar, zou het heel mooi zijn als we steeds meer het gevoel krijgen dat we allemaal de KNHS zijn. Het gaat er vooral om wat we mét elkaar doen om onze sport leuker te maken. We kunnen hier in Ermelo allerlei dingen bedenken die 170.000 mensen allemaal moeten gaan doen, maar het werkt net omgekeerd. De leden willen graag sporten op een wijze die bij hen past en wij moeten ze daarbij faciliteren. Zorgen dat we modern zijn, aansluiten bij ontwikkelingen, weten wat er gebeurt, nieuwe dingen binnenbrengen en ook van andere sporten leren.

De paardenwereld is een fijne wereld en tegelijkertijd een wat eigen wereld, zo heb ik ervaren. Juist dan ontstaat eerder de valkuil dat je iets doet omdat het nu eenmaal zo is en omdat het zo altijd gedaan wordt. Maar ik vind het fijn als onze mensen ook alert zijn op wat er buiten ons om gebeurt en wat we daarvan kunnen toepassen ten voordele van de paardensport.

Over andere sporten gesproken. Volgende week bezoek ik het NOC*NSF Sportgala. We weten dat de paardensport hier zelden goed scoort. Dat is jammer. Onze sport verdient meer. Objectief gezien op basis van de prestaties en wat meer subjectief beschouwd vanwege de unieke positie van de paardensport, waarin we op bijzondere wijze samenwerken met dat prachtige dier en mannen en vrouwen op gelijkwaardig niveau kunnen presteren. Misschien is het interessant om daar in de column van volgende maand nog eens op terug te komen. Voor de tussentijd wil ik een ieder alvast fijne feestdagen toewensen!     

 

Theo Fledderus (1956, Diever) is algemeen directeur van de KNHS. Voorheen was Fledderus onder meer algemeen directeur van NOC*NSF en interim-directeur bij de judo- en schaatsbond.

 

Categorie: column, vanhandveranderen

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: Krijgt de paardensport te weinig media aandacht?
    Column Theo Fledderus: Krijgt de paardensport te weinig media aandacht?
  • Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Rendement van de medailles
    Column Thomas Bosman op Sport Knowhow XL: Rendement van de medailles
  • Column Theo Fledderus: Olympische Spelen
    Column Theo Fledderus: Olympische Spelen