­ Column Theo Fledderus: "Samen sterk voor ruiterroutes" - KNHS

Column Theo Fledderus: "Samen sterk voor ruiterroutes"

Geplaatst op 02 augustus 2018

In een regelmatige terugkerende column laat directeur Theo Fledderus op deze plaats zijn licht schijnen over belangrijke zaken die spelen bij de KNHS. “Veel leden vragen terecht om meer transparantie. Daar doen we ons uiterste best voor en een klein onderdeel daarvan is dat ik regelmatig vertel over zaken die ons bezig houden.”

"Hoewel ik zelf geen geoefend ruiter ben, kan ik me helemaal voorstellen dat het heerlijk moet zijn om te paard de natuur in te gaan. Lekker uitwaaien, genieten van de natuur, de paardenkracht onder je, dat is een feest!

Heel veel paardensporters moeten dit herkennen, want in Nederland maken ruiters met zijn allen meer dan 17 miljoen buitenritten per jaar. We hebben in ons land dan ook duizenden kilometers aan ruiter- en menpaden.
Dat is ruimte in de natuur die door alle niveaus van paardensporters wordt gebruikt. Want of je nu redelijk aan het begin staat van je ruiter carrière, niet altijd of helemaal geen zin hebt in wedstrijden, of een topsporter bent die wel eens even wil ontspannen, met een paard de natuur in is altijd genieten.

Als we met zijn allen willen blijven genieten van die mooie buitenritten, moeten we daar gezamenlijk ook aan werken. De KNHS spant zich daar dan ook voor in en doet dat op vele fronten.

De KNHS draagt bij aan een goede rijopleiding en verstrekt kennis over hoe je veilig te paard de natuur in kan.

Verspreid over het hele land zijn KNHS-regioconsulenten actief die goed werk verrichten in de strijd om zo veel mogelijk ruiterroutes te behouden, uit te breiden en te onderhouden. Zij zijn de spreekbuis voor ruiters en menners richting gemeentes, provincie en terreineigenaren.

De KNHS onderhoudt ook zelf contact met landelijke terreineigenaren en maakt zich bij hen  sterk voor het openhouden van het buitengebied voor de paarden.

Er wordt ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een online platform waarop alles te vinden is over goed, plezierig en veilig buitenrijden. Op dat platform willen we alle kennis, kunde en ervaring bundelen om zo optimaal mogelijk te genieten van paard en natuur.
Routes, overnachtingsplaatsen, tips en trics het hoort allemaal op buitenrijden.nl.
Ook de ontwikkeling van een handige app voor de liefhebber van paard en natuur hoort daarbij.

Wat natuurlijk ook zeer belangrijk is, de KNHS onderhoudt contacten met de landelijke politiek. Want Den Haag is natuurlijk een zeer essentiële schakel als het gaat om het behouden en verbeteren van de mogelijkheden om te paard te kunnen blijven genieten van de natuur. In een steeds voller Nederland is het de kunst om daar ruimte voor te houden.

Het zou me niet verbazen als het  ruiter- en menbewijs op nog meer plaatsen verplicht gaat worden. Zodat je kunt aantonen dat je veilig kunt oversteken en je paard ook op onbekend terrein goed kunt berijden. Zo’n bewijs kun je nu al via onze opleidingen verkrijgen. Het halen van een ruiter- of menbewijs is niet alleen nuttig, de opleiding die er bij hoort is ook heel leuk en gevarieerd.

Ik zei het al eerder: alleen kunnen we weinig,  samen heel veel. Het is belangrijk dat we als paardensportliefhebbers onze krachten blijven bundelen, dan kunnen we het maximale bereiken."

Theo Fledderus, algemeen directeur KNHS a.i.

Categorie: column, blog, visie, directie, organisatie, vanhandveranderen

Ander Nieuws

  • Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
    Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
  • Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
    Column Theo Fledderus: Iedere dag leuker!
  • Column Theo Fledderus: onder druk
    Column Theo Fledderus: onder druk