­ Column Theo Fledderus: 'Unieke betrokkenheid' - KNHS

Column Theo Fledderus: 'Unieke betrokkenheid'

Geplaatst op 05 juni 2018

In een regelmatige terugkerende column zal directeur Theo Fledderus op deze plaats zijn licht laten schijnen over belangrijke zaken die spelen bij de KNHS. “Veel leden vragen terecht om meer transparantie. Daar doen we ons uiterste best voor en een klein onderdeel daarvan is dat ik regelmatig vertel over zaken die ons bezig houden.”

Unieke betrokkenheid
"Ik ben nu enige maanden werkzaam bij de KNHS en ik heb in die tijd veel gezien en geleerd. Bij mijn komst was er binnen en buiten de organisatie de nodige onrust. We werken er met man en macht aan om de oorzaken hiervan aan te pakken en de eerste resultaten zijn gelukkig al zichtbaar.
Wat mij vanaf het eerste moment opvalt is de enorme betrokkenheid van eigenlijk alle mensen die op de een of andere manier verbonden zijn aan de KNHS en de paardensport. Er wordt wel gemopperd, maar iedereen is betrokken en wil zich ook graag inspannen voor de sport. Ik vind dat echt uniek, dat ken ik in deze mate niet van andere sportbonden. Dat geeft vertrouwen. We werken samen met onze leden aan een visie voor de toekomst.
De ledenraad heeft onlangs het nieuwe meerjarenbeleidskader vastgesteld en middels het  bijbehorende project ‘Van hand veranderen’ leggen we de basis voor een toekomst bestendige KNHS en paardensport. Vier belangrijke thema’s geven richting aan de verandering:

 • De wedstrijdsport moet leuker
 • Paardenwelzijn staat voorop bij alles wat we doen en moet maximaal gewaarborgd en georganiseerd
 • De KNHS organisatie moet klantvriendelijker
 • De financiën van de KNHS moeten op orde blijven

Vanuit  ‘Van hand veranderen’ spreken we met vele groeperingen binnen, maar ook van buiten de KNHS. Dat helpt ons te bepalen hoe we zo goed mogelijk verder kunnen werken. De centrale vragen zijn: 'Hoe zien jullie de toekomst van de paardensport en wat vind je van de rol van de KNHS?'

Binnen alle geledingen vinden mensen de KNHS belangrijk als centrale organisatie binnen de paardensport. Iedereen vindt verder dat de KNHS veel doet, maar ook dat niet altijd duidelijk is waar de KNHS nu eigenlijk voor staat. We zullen dus scherpere keuzes moeten maken.
De KNHS wil er zijn voor alle paardensporters. Dat is mooi maar ook uitermate ambitieus. Als we iedereen willen blijven bedienen kan dat ten koste gaan van de kwaliteit van het werk, is een constatering die ik regelmatig gehoord heb tijdens bijeenkomsten die ik de afgelopen maanden heb bijgewoond. Zeker in een wereld waarin iedereen verwacht steeds sneller geholpen te worden en informatie a la minuut beschikbaar wil hebben. Op de vraag wat we dan moeten laten vallen weet echter ook bijna niemand een antwoord. 

Mijn conclusie is dan ook dat we zaken anders in moeten richten. We moeten meer de regierol pakken en voorwaarden scheppen waardoor mensen van buiten de werkorganisatie activiteiten over kunnen gaan nemen. We kunnen simpelweg niet alles zelf blijven doen, faciliteren en organiseren. Goede ideeën zijn er genoeg en we starten ook veel mooie projecten, maar in de uitvoering en opvolging komen we slagkracht tekort. Dat moet anders. Dat gaan we niet in een keer doen, maar we moeten er wel mee aan de gang en ons zelf steeds de vraag stellen: 'Moeten we dit zelf doen?' Moeten we bijvoorbeeld mooie evenementen als de Hippiade’s, KNHS Indoorkampioenschappen en de Bixiedag echt allemaal zelf doen, of kunnen we een groot deel van het werk uitbesteden aan de vele enthousiastelingen die de sport zo een warm hart toedragen? Want dat die groep enorm groot, kundig en bevlogen is, dat is mij de afgelopen maanden duidelijk geworden."

Categorie: Blog, directie, organisatie, vanhandveranderen

Ander Nieuws

 • Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
  Geslaagd Wedstrijd Organisatie Café in Limburg
 • Liveblog Hippiade zaterdag - Terugblik
  Liveblog Hippiade zaterdag - Terugblik
 • Bondsatleten­­­commissie: Voor en door topsporters
  Bondsatleten­­­commissie: Voor en door topsporters