­ De gouden momenten van 2018! - KNHS

De gouden momenten van 2018!

Geplaatst op 31 december 2018 in Dressuur & Para , Springen , Mennen & para en KNHS

De Nederlandse ruiters en menners streden in 2018 op vele internationale kampioenschappen. Daarbij werd in verschillende disciplines veel gewonnen en geschitterd. Een overzicht van alle gouden momenten en medaillewinnaars staat hieronder. Via de link onder aan dit bericht is het overzicht van alle Nederlandse medaillewinnaars op internationale kampioenschappen in 2018 te vinden.

Harrie Smolders nummer 1 van de wereld
Bij de springruiters is Harrie Smolders de te kloppen man. Smolders won geen medaille op het WK, maar sinds 1 mei 2018 voert Harrie Smolders de Longines wereldranglijst springen aan en op deze positie gaat hij ook het nieuw jaar in. Harrie Smolders is na Albert Zoer in 2010 de tweede Nederlandse springruiter die over een periode van 12 maanden de meest succesvolle springruiter van de wereld is.


Al acht maanden lang mag Harrie Smolders als aanvoerder van de wereldranglijst de witte armband dragen in de wedstrijdring.

Gouden para-ruiters
De grote kampioenen van 2018 zijn toch wel de para-dressuurruiters. Op het WK in Tryon begin september wisten de para-dressuurruiters negen uit negen medailles te winnen, waaronder historisch teamgoud en individuele gouden medailles voor Sanne Voets en Rixt van der Horst. Het gouden team van bondscoach Joyce Heuitink bestond naast Rixt en Sanne uit Frank Hosmar met Alphaville N.O.P. en Nicole den Dulk met Wallace N.O.P.


Uitzinnige vreugde bij het para-team met alle begeleiders nadat het team van Engeland voor het eerst in de geschiedenis werd verslagen op een kampioenschap.

WK Mennen enkelspan en Para-mennen
In Nederland werd dit jaar in het laatste weekend van augustus gestreden om diverse wereldtitels in het mennen. De oranje selecties waren daarbij zeer succesvol. Onder leiding van Ad Aarts wonnen de teams bij het enkelspan mennen en bij het Para-mennen teamgoud op het WK in het Limburgse Kronenberg. Ook individueel werden er medailles binnengesleept met goud voor de Para-menners Jacques Poppen en Francisa den Elzen.


Eline Houterman met Vygo, Saskia Siebers met Axel en Frank van der Doelen met Sterre wonnen in het WK enkelspannenteamgoud op eigen bodem.

De para-menners gingen op het WK in Kronenberg naar huis met zowel teamgoud als diverse individuele medailles.
Het team bestond uit Jacques Poppen met Horses2fly Anniek, Franciska den Elzen-Douwes met Albrecht’s Hoeve’s Lars en Ingmar Venema-Fleurke met Umpire.


Jacques Poppen en Horses2fly Anniek waren lid van het gouden team en wonnen ook de individuele titel in Grade I.


Franciska den Elzen-Douwes met Albrecht’s Hoeve’s Lars wonnen goud in Grade II bij het WK Para-mennen.

EK Dressuur jeugd in Fontainebleau
In het Franse Fontainebleau ging de Nederlandse dressuurjeugd deze zomer strijd aan om de Europese dressuurtitels. In de leeftijdscategorieën Children, Junioren en Young Riders waren medailles te verdienen en de Nederlandse jeugd reed ijzersterk. Alex van Silfhout (Junioren en Young Riders) en Monique Peutz (Children) waren de succesvolle bondscoaches.

Young Riders
Bij de Young Riders was Esmee Donkers de koningin van de ploeg. Met haar Chaina won ze twee individuele gouden medailles. Dit leverde haar later in het jaar ook een nominatie op voor de FEI Award in categorie ‘’Rising Star’. Het Young Riders team won zilver.Junioren
Bij de Junioren was er twee keer individueel goud en teamgoud voor Oranje. In haar laatste junioren jaar bleek Daphne van Peperstraten onverslaanbaar met haar Greenpoint’s Cupido.
Naast Daphne bestond het team uit  Thalia Rockx met Golden Dancer de La Fazenda, Kimberly Pap met Vloet Victory en Milou Dees met Francesco.  Children
Ook het team van de Children bracht overtuigend het teamgoud mee naar huis. Voor Sanne Buijs met Happy Feet was er daarnaast ook de individuele titel. Het team werd gecompleteerd met Lara van Nek en Fariska, Lilli van den Hoogen met Woodstock en Sanne van der Pols met Excellentie.Overige internationale medaillewinnaars:
Naast de bovengenoemde winnaars van goud, wonnen de Nederlandse ruiters en menners nog veel meer internationale medailles. Een compleet overzicht vind je hier.

Foto's: Arnd, Digishots, Hippofoto en Hoefnet

Categorie: kampioenen

Ander Nieuws

  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Verslag Springforum 12 september 2022
    Verslag Springforum 12 september 2022
  • Arie Hoogendoorn onderscheiden met gouden KNHS-speld
    Arie Hoogendoorn onderscheiden met gouden KNHS-speld