­ De KNHS Instructeursopleiding: Het begin van een mooie carrière - KNHS

De KNHS Instructeursopleiding: Het begin van een mooie carrière

Geplaatst op 03 augustus 2018

Dit najaar gaan er verschillende Instructeursopleidingen van start. Ben jij een echt 'paardenmens' en wil je jouw kennis en ervaring overdragen? Dan is de KNHS Instructeursopleiding de juiste keuze. Heb je toch nog twijfels? Laat je dan inspireren door enkele deelnemers die je zijn voorgegaan. Zij vertellen je graag meer over hun motivatie om een Instructeursopleiding te volgen, hun verwachtingen en ambities. De afgelopen tijd las je hier regelmatig iets hierover op onze website. Vandaag de laatste in deze reeks. Jitske Prosman begon met de examenmodules voor de opleiding Aspirant-instructeur en start in oktober met de opleiding Instructeur Basissport. Op het moment ben ze actief bezig met de paarden (top)sport en is het haar ambitie om ook in de toekomst met paarden te werken. Daarom vindt ze het belangrijk om zichzelf verder te ontwikkelen.

De 18-jarige Jitske Prosman uit Stolwijk kreeg de paardensport met de paplepel ingegoten. Ze is opgegroeid tussen de paarden en reed op haar zesde al haar eerste B-dressuurwedstrijd. Dus toen ze deze zomer 18 jaar werd, was er geen twijfel mogelijk en schreef ze zich direct in voor de KNHS Instructeursopleiding. Jitske vertelt: ‘Ik ben begonnen met de examenmodules voor de opleiding Aspirant-instructeur en ga in oktober starten met de opleiding Instructeur Basissport. Op het moment ben ik actief bezig met de paarden (top)sport en is het mijn ambitie om ook in de toekomst met paarden te werken. Daarom vind ik het belangrijk om mezelf verder te ontwikkelen. Mijn passie voor de dressuursport is al vroeg ontstaan en dat is uitgegroeid tot een mooie wedstrijdcarrière. Met mijn pony heb ik jarenlang in het kader gezeten van de KNHS en in 2016 reden we mee op het Europees Kampioenschap in Vilhelmsborg. Hierna ben ik gestart bij de Junioren, dat ging ook niet onverdienstelijk alleen kreeg mijn JR paard een blessure. Inmiddels heb ik vier paarden om te rijden. Eén jong paard waarmee ik PAVO-cup rij en nog drie paarden in de klasse Z2. Recentelijk ben ik ook weer begonnen met JR wedstrijden te rijden en ben ik in training voor de Young Riders. Doordat ik op veel paarden heb gereden op verschillende niveaus heb ik al aardig wat kennis, maar ook voor mij is er nog genoeg om te leren. Didactisch bijvoorbeeld heb ik nog weinig ervaring. Inmiddels zijn er wel een aantal ruiters die ik begeleid, maar het zou mooi zijn als ik kan leren om mijn kennis nog beter over te brengen. Ik verwacht dat de nieuwe instructeursopleiding vooral gericht is op allround lesgeven en niet specifiek op de dressuur. Dat vind ik fijn. Het is belangrijk om als instructeur op het basisniveau van alle markten thuis te zijn, dus zowel dressuur als springen. Mijn doel is om hierna door te stromen naar de opleiding Instructeur Wedstrijdsport en dan specifiek gericht op de dressuur. Daarnaast wil nog een reguliere opleiding volgen, zodat ik ook buiten de paarden een goede basis heb.’

Lees ook:
Eerder vertelde de 20-jarige Noortje Kooter uit Hazerswoude over haar deelname aan de manege-instructeursopleiding en deelde haar ervaringen. ‘De opleiding is een perfecte combinatie van leren in de praktijk aangevuld met instructies van de beste specialisten op hét kenniscentrum van de paardensport, de KNHS.’ Lees hier het artikel met Noortje. 

Willemien Odink uit De Krim is niet alleen fanatiek wedstrijdmenner, maar ook paardenouder die regelmatig op Bixie wedstrijden is te vinden om haar dochters te begeleiden. Om met haar enthousiasme kinderen en beginners een goede start van hun ruitercarrière mee te geven, start ze in oktober met de Instructeursopleiding Basissport Allround. Lees hier het artikel met Willemien

Amazone Reece Fokker is geen onbekende in de dressuurwereld. Op haar 20-jarige leeftijd heeft ze al haar eigen dressuurstal, rijdt ze op Grand-Prix-niveau en neemt ze deel aan U25-wedstrijden. Het behalen van haar KNHS Instructeursdiploma is voor haar dus een logische stap. Ze vertelt: ‘Ik volg momenteel de opleiding Instructeur Wedstrijdsport Dressuur op een locatie in Lisse. Op mijn eigen stal Una R Horses in Wijdewormer geef ik lessen en clinics aan leerlingen op verschillende niveaus en ik vind het belangrijk om daarvoor over de juiste kwalificaties te beschikken. Dressuursport is echt mijn passie en ik vind het leuk om anderen net zo enthousiast te maken voor deze discipline en mijn kennis over te dragen. Door de Instructeursopleiding te volgen hoop ik een nog betere instructeur te worden. Lees hier het artikel met Reece.

Voor de 49-jarige Iris Boelhouwer uit Weesp zijn paarden haar lust en haar leven. Hoewel ze niet werkzaam is in de paardensport stond het behalen van het Instructeursdiploma altijd al op haar verlanglijstje. De vernieuwing van de instructeursopleiding was voor haar dé mogelijkheid om nu de kans te pakken en voor het diploma te gaan. Lees hier het artikel met Iris.

INSTRUCTEURSOPLEIDING VERNIEUWD

Een goede instructeur worden gaat gepaard met heel veel ervaring opdoen. Daarom is de KNHS-opleiding tot instructeur vanaf dit jaar in een geheel nieuw jasje gestoken. Waar je voorheen nog kon instromen op niveau 4, moet iedereen vanaf nu weer beginnen bij het begin. Dit wil zeggen dat iedereen die instructeur wil worden begint bij de opleiding Aspirant-instructeur (niveau 2). Wanneer je hiervoor slaagt met een ′7′ voor zowel het rijden van een paard als het lesgeven kan je doorstromen naar de opleiding Instructeur basissport (niveau 3). Als je dan verder wilt groeien en combinaties echt wilt helpen met de wedstrijdsport, kun je doorstromen naar de opleiding Instructeur wedstrijdsport (niveau 4). Ben je na de opleiding Instructeur wedstrijdsport nog niet uitgeleerd, dan kun je verder gaan met de opleiding tot Trainer.

Alle informatie over de KNHS opleiding tot aspirant-instructeur, instructeur-basissport, instructeur wedstrijdsport en trainer en de brochure voor manege instructeur vind je hier.

SCHRIJF JE NU IN!

Ben je enthousiast geworden en wil je je inschrijven voor een opleiding, dan kan dat via Mijn KNHS. Daar zie je precies of er nog plaatsen zijn en wanneer de inschrijving sluit. We hopen dat je we je straks welkom mogen heten en dat jij ons helpt om de paardensport nóg leuker te maken!

Foto: Jitske Prosman

Ander Nieuws

  • Mooi succes voor Anne Marijn Kok op 120 km
    Mooi succes voor Anne Marijn Kok op 120 km
  • Maikel van der Vleuten derde in Grote Prijs Valkenswaard
    Maikel van der Vleuten derde in Grote Prijs Valkenswaard
  • Nederlandse dressuurjeugd oppermachtig bij CDI Exloo
    Nederlandse dressuurjeugd oppermachtig bij CDI Exloo