­ De vernieuwde KNHS Instructeursopleidingen in 2018 - KNHS

De vernieuwde KNHS Instructeursopleidingen in 2018

Geplaatst op 10 april 2018

De Instructeursopleidingen van de KNHS gaan veranderen. We krijgen hierover regelmatig vragen en hopen hierbij met wat extra uitleg meer duidelijkheid te scheppen. Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen

Waarom is de opzet van de KNHS-opleidingen veranderd?
Vanuit  de praktijk kwam de vraag of het mogelijk was om meer tijd te krijgen om het mooie vak van instructeur te leren. Het is tenslotte een ervaringsvak.  De KNHS heeft daarom de verschillende opleidingen en niveaus achter elkaar geplaatst. Waardoor iedereen hetzelfde opleidingstraject doorloopt en hiermee dezelfde kennis en ervaring opdoet.  Je start dus met de opleiding Aspirant-Instructeur, dan volg je de opleiding Basissport en als je dat wilt volgt de opleiding Wedstrijdsport. Voor wie zich daarna nog verder wil ontwikkelen heeft de KNHS de opleiding Trainer.

 Dit betekent dat als je in september 2018 wilt starten met de opleiding Instructeur Basissport je in het bezit moet zijn van het diploma Aspirant-Instructeur met minimaal een ‘7’ voor lesgeven en rijden.

De opleiding Aspirant-Instructeur
Je kunt het diploma Aspirant-Instructeur in 2018 halen door directe examens af te leggen of een cursus te volgen van 20 weken.

1.   Je doet direct examen
      Als je direct examen doet, bereid je je thuis voor en doet op een centrale locatie examen. Je moet dan de volgende examens afleggen:

 1. Geven van lessen ( praktijk)
 2. Omgang en verzorging, praktische paardenkennis ( praktijk)
 3. Voeding en gezondheid ( theorie)
 4. Assisteren bij een activiteit ( verslag van de praktijk)
 5. Rijden van een paard ( praktijk)

De data van de verschillende examens vind je hier. Daar staat ook precies beschreven wat de examen eisen zijn.

2.  Je volgt een cursus van 20 weken.

De cursus wordt gegeven in Houten en start op 18 april. Je bent dan klaar in september. Precies op tijd om te starten met de opleiding Instructeur Basissport. Je kunt je inschrijven voor de cursus in Houten via Mijn KNHS.

Doorstromen
Het is alleen mogelijk om door te stromen naar een volgende opleiding als je minimaal een ‘7’ hebt behaald voor het lesgeven en rijden.
In het verleden werd er geen cijfer gegeven voor “lesgeven” en “eigen vaardigheid” (rijden). Heb je een opleiding Aspirant-Instructeur gevolgd en heb je nog geen cijfers voor de examens “lesgeven” en “eigen vaardigheid” behaald, dan moet je nogmaals examen afleggen en minimaal een ‘7’ halen om door te kunnen stromen naar de opleiding Instructeur-Basissport. In deze overgangsperiode geldt dat je deze examens eenmalig kunt afleggen in het cursusseizoen 2018, tegen betaling van €25,-.

Meer informatie
Wil je meer weten over de vernieuwde instructeursopleidingen? Klik dan hier. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling opleidingen van de KNHS via telefoonnummer 0577-408330 of per e-mail opleidingen@knhs.nl. We helpen je graag!

Categorie: instructeursopleiding, opleiding

Ander Nieuws

 • Start Instructeursopleidingen dit najaar
  Start Instructeursopleidingen dit najaar
 • Schrijf je in voor de opleiding jurylid Springen
  Schrijf je in voor de opleiding jurylid Springen
 • Young Leaders Program en Bixie&Friends Ruiteropleiding waardevol voor Manege de Eenhoorn
  Young Leaders Program en Bixie&Friends Ruiteropleiding waardevol voor Manege de Eenhoorn