­ Derby van CSI Eindhoven vergt brutaal en handig paard - KNHS

Derby van CSI Eindhoven vergt brutaal en handig paard

Geplaatst op 08 mei 2018 in Springen

Als iemand weet hoe je de Derby van CSI Eindhoven wint, is dat Wout-Jan van der Schans wel. De voormalig eventingruiter en al vele jaren meedraaiend op de internationale springconcoursen won de uithoudingsproef met natuurlijke hindernissen al vijf keer. Op zaterdagmiddag 12 mei is hij er weer bij in de Derby die voor het eerst gesponsord wordt door Van Schijndel Bouwgroep.

“De paarden waarmee ik won hadden net wat meer ervaring hadden en waren gespecialiseerd in Derby’s. Ik heb een paar jaar niet meer mee gedaan omdat ik er geen paard voor had. Voor Eindhoven heb je er één nodig die brutaal genoeg is om van de wal af te durven, die vlug is, handig en snel een galopsprong erbij kan maken. Een paard dat snel kan improviseren”, vertelt Wout-Jan van der Schans.

Dit jaar start Eloma’s Blue SFN van Springpaardenfonds Nederland. “Een voorzichtig paard waar ik ook heel voorzichtig mee ben. Als hij in de kwalificatie aangeeft dat hij er niet klaar voor is en onzeker wordt, ga ik hem zaterdag niet starten. Maar dat gevoel gaf hij me niet bij het oefenen. Ik heb dus goede hoop dat we zaterdag kunnen meedoen. Als hij de proef brutaal aanpakt, is het eigenlijk een ideaal paard ervoor.”

Parcoursbouwer Louis Konickx bracht vorig jaar een aantal aanpassingen aan en vereenvoudigde het Derby-parcours iets. Een goed idee volgens Wout-Jan van der Schans. “Het wordt immers steeds moeilijker om je paarden goed voor te bereiden omdat er niet veel terreinen zijn met Derby-elementen. Nu houd je het uitnodigend voor de ruiters. Ik hoop dat we de moeilijke dingetjes al in de kwalificatieproef te springen krijgen, zodat de paarden het alvast wat kennen. Die zesde Derby-zege zou me wel passen.”

De Derby van CSI Eindhoven is één van de hoogtepunten van het concours dat op Hemelvaartsdag 10 mei van start gaat met de Ladies Day. De deelnemers komen vanuit de hele wereld: Australië, Argentinië, Amerika, Brazilië, Singapore, Ukraïne, Tsjechië, Griekenland, Italië, Finland, Zweden, Frankrijk, Engeland, Ierland, Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal, Spanje en natuurlijk van eigen bodem. Zo is onder meer Jeroen Dubbeldam van de partij met zijn gouden medaille-winnaar Zenith SFN, rijdt Willem Greve zijn tophengst Carambole de ring binnen en komt Frank Schuttert met zijn kampioensmerrie Beautiful Red naar Eindhoven.

CSI Eindhoven is een dag uit voor het gezin. De toegang is gratis. Geniet van de paardensport, de talrijke shops en de feestavonden op de VIP die na afloop van de laatste rubriek voor iedereen toegankelijk is. Meer info: www.csi-eindhoven.nl

Tekst en foto: CSI Eindhoven

Categorie: CSI Eindhoven

Ander Nieuws

  • Wereldbekerseizoen 2021/2022 bijna van start
    Wereldbekerseizoen 2021/2022 bijna van start
  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 september 2021
  • Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen
    Bart van der Maat overklast Hees in Grote Prijs van de Peelbergen