­ Dierenarts Hank van Campen: “NK vandaag is verantwoord” - KNHS

Dierenarts Hank van Campen: “NK vandaag is verantwoord”

Geplaatst op 27 juli 2018

Hank van Campen is sinds mei 2017 de teamveterinair voor de paarden van de Nederlandse dressuurjeugd. Vrijdagochtend was hij in Ermelo aanwezig om de verrichtingen van de Junioren en Young riders in het eerste onderdeel van het NK Dressuur te volgen. “De paarden kwamen allemaal fit de baan uit” concludeert hij na afloop. “Er stond een lekker windje, het voelde daarom niet overdreven heet aan en de paarden konden zich voor en na de proef goed koelen.”

Het donderdagprogramma van het NK was al afgelast en op vrijdag is een aangepaste programmering, waarbij er vanwege de hitte geen rubrieken worden verreden tussen 12:00-18:00 uur. De Grand Prix is verplaatst naar zaterdag en de klasse ZZ-Zwaar wordt vrijdagavond vanaf 18.00 uur in de veel koelere indoor Amaliahal verreden.

“Ik ben er als dierenarts echt van overtuigd dat paarden beter tegen de hitte kunnen dan mensen. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het voor de ruiters en de paarden zo behaaglijk mogelijk te maken. De deelnemers kunnen binnen losrijden, er zijn overal extra schaduw- en waterpunten en een nevelinstallatie. Met deze maatregelen is het volgens mij verantwoord om het NK vandaag door te laten gaan. Je moet niet vergeten dat we hier te maken hebben met goed getrainde combinaties. De warmte houdt al een tijd aan en de paarden zijn hieraan gewend geraakt. Onlangs waren we met het team op het EK in Fontainebleau. Daar waren ook temperaturen boven de 30 graden en werden ’s middags gewoon wedstrijden verreden. Hier hebben we ook geen enkel probleem ervaren met de hitte. De ruiters kennen hun paarden goed en passen de training, warming-up en cooling down op de omstandigheden aan. Alle paarden heb ik vandaag fit de ring uit zien komen. Ik ben ervan overtuigd dat de ruiters meer last hebben van de warmte. Waar we ons momenteel echt zorgen over moeten maken, zijn de oude mensen en dieren die niet fit zijn, in plaats van de topatleten die hier vandaag in actie komen.”

 
Er is volop gelegenheid om de paarden lekker af te spoelen. 


Deelnemers en paarden ogen fit en hebben er zin in. 


Op het terrein waait een zwoele bries en de schaduwrijke plekken worden goed benut.

Meer lezen?
Afgelopen dagen hebben we al veel geschreven over het warme weer. Hieronder alle belangrijke informatie nog even op een rijtje. 
- Aangepaste programmering NK Dressuur 
- Hitteprotocol
- Tips voor wedstrijdorganisaties
- Tips voor paardentransport 
- Tips (wedstrijd) rijden met warm weer

Foto's: Digishots

Categorie: hittegolf, NK Dressuur

Ander Nieuws

  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • Tips van de Top: Paardrijden in ontspanning
    Tips van de Top: Paardrijden in ontspanning
  • Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio
    Mediaguide TeamNL ruiters OS Tokio