­ EK Jeugd: Esmee Donkers sluit ‘gouden dag’ in stijl af - KNHS

EK Jeugd: Esmee Donkers sluit ‘gouden dag’ in stijl af

Geplaatst op 15 juli 2018 in Dressuur & Para

Na de twee gouden medailles eerder op de dag, bij de Children en Junioren, konden de Young Riders van bondscoach Alex van Silfhout niet achterblijven. Dat deden ze dan ook niet! Esmee Donkers volgde het goede voorbeeld en reed Chaina in de kür naar hun tweede individuele gouden plak. Febe van Zwambagt veroverde het brons voor Diana van de Bovenkamp die nipt vierde werd.

“Ze hebben allemaal optimaal gereden, ik kan niet anders dan tevreden zijn”, vertelt bondscoach Alex van Silfhout. “We konden het niet veel beter doen: Diana reed met zoveel controle en beheersing, vervolgens Febe er achteraan die maximaal de proef rondrijdt en dan Esmee, daar hoeven we het niet meer over te hebben. Dat is allemaal helemaal op orde. Ik kan niet anders dan blij zijn.”

Esmee Donkers reed met de Sir Donnerhall-dochter Chaina de sterren van de hemel in haar nieuwe kür, waarin de muziek door drie juryleden met een negen werd beloond. De overall score kwam uit op 80,500%, een resultaat dat de net twintigjarige Esmee nog niet eerder behaalde op een internationale wedstrijd.

Oranje podium verstoord
Tot aan de laatste starter stonden Esmee Donkers, Febe van Zwambagt en Diana van de Bovenkamp virtueel op het podium. Maar net als gisteren was het een Duitse amazone die voorkwam dat het hele podium oranje kleurde en liep Diana van de Bovenkamp het eremetaal mis. “Ik vond dat onze amazones beter waren, maar ik ben natuurlijk wel een beetje gekleurd”, lacht bondscoach Alex van Silfhout.

Sportmeiden
Van Silfhout prijst zich gelukkig met zijn teams: “Als je naar mijn groep kijkt en naar de selectie van Monique Peutz, dan zijn het allemaal sportmeiden. Ze hebben een sportlichaam, ze zijn slank en in topconditie. Die gaan ervoor, ze laten niets aan het toeval over. Ze werken in een strak schema en hebben duidelijk een doel voor ogen. Dan is het voor een bondscoach toch een stuk makkelijker.”

Voorsprong door samenwerking
“Rijkunstig gezien hebben wij een voorsprong op andere landen. Als je ziet hoe onafhankelijk ze zitten en hoe fijn ze de paarden voorstellen, dan denk ik dat andere landen een voorbeeld aan ons kunnen nemen”, stelt Van Silfhout. “Ik ben met de privé-trainers in gesprek gegaan en heb ze uitgenodigd voor kadertrainingen. Iedereen heeft het benul dat we het met elkaar moeten doen, daar ben ik iedereen heel dankbaar voor. En we hebben het geluk dat we zo’n groep bij elkaar gekregen, want ze moeten ook maar beschikbaar zijn”, besluit de tevreden bondscoach.

Uitslag kür Young Riders
GOUD Esmee Donkers (Venhorst) - Chaina , 80,500%
ZILVER Paulina Holzknecht (GER) - Wells Fargo , 78,000%
BRONS Febe van Zwambagt (Bergharen) - FS Las Vegas , 77,600%
4. Diana van de Bovenkamp (Voorthuizen) - Evita Ronia , 77,200%

Klik hier voor de uitslag.

Foto's Esmée Donkers door Digishots

Ander Nieuws

  • Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
    Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
  • Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
    Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel