­ Finale KNHS-Luzac jeugdcompetitie Springen 2018 - KNHS

Finale KNHS-Luzac jeugdcompetitie Springen 2018

Geplaatst op 18 maart 2018 in Springen

De KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen kende een spannende ontknoping in Lichtenvoorde. Het werden finales, waar zowel de jeugdige combinaties als de bondscoaches Luc Steeghs en Edwin Hoogenraat veel van opstaken. Aan het einde van de lange dag mochten uiteindelijk Anne Feenstra, Enrico van Manen, Lilly Engelsman, Pam Nieuwenhuis en Tristan Marchal zich als winnaars laten huldigen.

“Het was een mooie dag, in een prima accommodatie, met mooie selectieve parcoursen van Jos Brinkman. In de voorbereiding op het buitenseizoen is deze competitie zeer bruikbaar. Iedereen kan naar het niveau toewerken dat buiten verwacht wordt”, legt Luc Steeghs uit. “Voor die kinderen is het ook belangrijk dat ze leren om met die spanning van zo’n finalewedstrijd om te gaan, waarbij dan ook nog eens bondscoaches langs de kant staan te kijken.” Ook Edwin Hoogenraat blikt tevreden terug op de competitie: “Ik ben heel blij dat de competitie er is, want nu heb ik in de winter al een beetje een idee hoe het van de zomer zal gaan. ”

Spannende strijd bij pony’s
De finale van de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen begon met de twee rubrieken voor de pony’s. “We hebben de competitie rustig opgebouwd, zodat de combinaties in het niveau konden groeien. Maar vandaag in de finale hebben we iedereen op reëel niveau laten springen, niet zozeer qua hoogte maar vooral op het rijtechnische vlak. Afstanden kiezen en ritme houden, bleek voor sommige ruiters best nog wel moeilijk. Maar dat geeft niet, want dan weten we waar we nog aan moeten werken”, vertelt Hoogenraat.

In de zware tour wist alleen Enrico van Manen met Elegance alle balken in de lepels te laten liggen en was er geen barrage nodig om de winnaar te kunnen huldigen. Pam Nieuwenhuis en Mart IJland, beiden vaak goed voor een nulrondje, maakten nu wel die ene springfout en eindigden op de tweede en derde plaats.

In competitieronde in Kronenberg zat Anne Feenstra al dichtbij een overwinning bij de pony’s lichte tour, maar moest toen Renee Hazeleger nog voor laten gaan. Vandaag in de finale moesten de twee opnieuw met elkaar de strijd aan maar nu was het Anne die de sjerp omgehangen kreeg.

Luc Steeghs tevreden
Het deelnemersveld bij de young riders is altijd een beetje klein, omdat veel combinaties al internationaal starten. Niettemin was Luc Steeghs was vol lof over de winnaar Tristan Marchal, die als enige van de young riders foutloos wist te blijven: “Tristan reed een heel goed rondje en zijn paard sprong er makkelijk overheen, maar ook de nummer twee, Maaike Theunis reed heel sterk.”

Over de kwaliteit bij de top van de junioren had de bondscoach ook geen klagen: “Bij de junioren hadden we een hele sterke kopgroep, met vijf dames in de barrage”, vertelt Steeghs. Pam Nieuwenhuis wist uiteindelijk met haar snelle paard Vendorlux V de snelste foutloze barrragerit neer te zetten en mocht zich als winnares laten huldigen, ook al was het verschil met Elike Morsink en Lysanne Kruizinga uiterst klein.

De rubriek Children was goed bezet. “In de breedte werd er goed gesprongen bij de Children”, vertelt Steeghs enthousiast. Vier combinaties kwamen terug voor hun barrage. Lily Engelsman, met twee paarden in de barrage vertegenwoordigd, werd de uiteindelijke winnares met haar paard Whipped Cream.

Uitslagen finales KNHS-Luzac Jeugdcompetities Springen

Pony’s Lichte Tour
1. Anne Feenstra (Oranjewoud) - Knud van Orchid's, 0/0 - 42,38 sec
2. Renee Hazeleger (Oosterbeek) - Bits N Pieces, 0/0 - 43,36 sec
3. Skye Morssinkhof (Hierden) - Elle Birken, 4 - 67,98 sec

Pony’s Zware Tour
1. Enrico van Manen (Stroe) - Elegance, 0 - 67,67 sec
2. Pam Nieuwenhuis (Groessen) - Zeppe van de IJsseldijk, 4 - 67,16 sec
3. Mart IJland (Hengelo) - Fantasia, 4 - 67,22 sec

Children
1. Lily Engelsman (Berkhout) - Whipped cream, 0/0 - 40,96 sec
2. Meike Zwartjens (Raalte) - Gaillard de la Pomme, 0/0 - 41,18 sec
3. Sofie van den Broek - Candlelight Z, 0/0 - 45,04 sec

Junioren
1. Pam Nieuwenhuis (Groessen) - Vendorlux V, 0/0 - 36,65 sec
2. Elike Morsink (De Lutte) - Dakina II, 0/0 - 37,62 sec
3. Lysanne Kruizinga (Schoonloo) - Erunella D, 0/0 - 37,68 sec

Young Riders
1. Tristan Marchal (Someren-Heide) - Sambucca, 0 - 73,70 sec
2. Maaike Theunis (Moerstraten) - Douala, 8 - 72,72 sec

Foto Tristan Marchal met Sambucca

 

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF