­ Harrie Smolders nieuwe nummer 1 van de wereld *Update - KNHS

Harrie Smolders nieuwe nummer 1 van de wereld *Update

Geplaatst op 04 mei 2018 in Springen

Springruiter Harrie Smolders (Lage Mierde) is de nieuwe nummer 1 op de wereldranglijst. Op de vandaag door de wereldpaardensportbond FEI gepubliceerde ranking is Smolders de Amerikaan Kent Farrington gepasseerd. Harrie Smolders is na Albert Zoer in 2010 de tweede Nederlandse springruiter die over een periode van 12 maanden de meest succesvolle springruiter van de wereld is.

Harrie Smolders is over de afgelopen twaalf maanden de meest succesvolle springruiter van de wereld. De FEI maakte dat vandaag bekend. Maandelijks publiceert de wereldpaardensportbond de wereldranglijsten van haar ruiters. Smolders was de afgelopen maanden al tweede achter de Amerikaan Kent Farrington, die twaalf maanden lang aan de leiding ging. Farrington brak in februari van dit jaar een been en kwam de afgelopen maanden niet op internationale wedstrijden uit.

Smolders verkeerde het afgelopen jaar in topvorm. Zo schreef hij in 2017 historie door als eerste Nederlander de prestigieuze Global Champions Tour en de Global Champions League op zijn naam te schrijven. Harrie veroverde met Don VHP Z N.O.P. de individuele zilveren medaille op de Europees Kampioenschappen in Gothenburg. Smolders hielp Nederland aan de zege in de Nations Cup finale in Barcelona en won met Zinius de Wereldbekerwedstrijd van Mechelen. Daarnaast was Smolders winnaar van de Grote Prijzen van Chantilly en Bordeaux en behaalde top 3 klasseringen in vele vijfsterren Grote Prijzen, onder andere in Den Bosch, Rome, Hamburg en London. Dankzij meerdere overwinningen en topklasseringen in rankingproeven over de hele wereld verzamelde Smolders veel punten voor de wereldranglijst. In de wereldbekerfinale vorige maand in Parijs eindigde hij met Emerald als tweede in het tweede finaleonderdeel.

“Dit staat mooi op mijn CV”, is de eerste bescheiden reactie van Harrie Smolders. “Ik heb me nooit laten leiden door de rankings. Ik ben er het meest trots op dat ik in het jaar dat ik nu eerste sta mijn twee beste paarden Don en Emerald vier maanden geen wedstrijden hebben gelopen. Met het juiste management hebben we dit bereikt. Daar heeft de hele stal aan bijgedragen. Ik zie dit echt als een bekroning voor ons hele team voor een heel succesvol jaar.”
Smolders weet ook wel hoe het komt dat hij nu op nummer 1 staat. “Ik heb me de afgelopen tien maanden echt op de sport kunnen focussen. Daarvoor was ik meer opleider, moest veel lesgeven en had daarbij nog de handel. Nu had ik zes paarden voor de sport en kon ik me meten met de wereldtop. Ik ben Eurohorse en Copernicus Stables dankbaar dat ze mijn deze kans hebben gegeven en dat ik ze dit terug kan geven.”

 

In januari 2010 was Albert Zoer (Echten) de eerste Nederlandse springruiter die de wereldranglijst aanvoerde. In de huidige top 100 van wereld staan zes Nederlandse springruiters (zie onder).

Klik hier voor meer informatie over Harrie Smolders.

Longines FEI wereldranglijst voor springruiters, per 30 april 2018
1. Harrie Smolders (Lage Mierde)
2. Kent Farrington (USA)
3. Peder Fredricson (Zwe)

16. Maikel van der Vleuten (Someren)
45. Jur Vrieling (Holwierde)
54. Leopold van Asten (Duizel)
65. Marc Houtzager (Rouveen)
84. Gerco Schröder (Tubbergen)

Klik hier voor de volledige Longines FEI Wereldranglijst

Foto: Harrie Smolders en Zinius (www.hippofoto.be)

Categorie: wereldranglijst

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF