­ Hippiade mennen: Selectieve vaardigheidsparcoursen - KNHS

Hippiade mennen: Selectieve vaardigheidsparcoursen

Geplaatst op 23 september 2018 in Mennen & para

Parcoursbouwers Arjan Kleinjan en Govert de Koning hadden de kegelpoortjes in de vaardigheidsparcoursen op de Hippiade mennen selectief neergezet. In de klassen M, Z en ZZ kwam gemiddeld één op de drie deelnemers in de barrage. In de L-rubrieken lag die verhouding wat lager en hadden veel deelnemers moeite om binnen de toegestane tijd te finishen.

Jurylid Ad van Roon zat aan de hoofdring waar de tweespan paarden en de enkelspannen M, Z en ZZ hun parcours reden. Hij was zeer te spreken over de wedstrijd. “Er werd heel netjes gereden en er stond een mooi parcours. De barrage achteraf bij de enkelspannen moet voor extra spanning zorgen. Maar doordat we toch alle rubrieken door elkaar heen moesten laten starten, viel voor het publiek daardoor wel wat van de spanning weg,”zegt hij. “We hadden wel een extra moeilijkheid ingebouwd in de barrage. Het reglement staat toe dat je in een barrageparcours poorten mag versmallen en dat heeft de parcoursbouwer op twee poorten gedaan. Daardoor werd poort 15 een scherprechter.” En er viel nog wat op. “In de barrage gingen sommige deelnemers meer risico nemen en durfden ze echt te rijden”, vertelt Van Roon. “Als ze zo hun basisparcours zouden rijden, is het hele probleem van mogelijke tijdfouten niet meer aan de orde. Het resulteerde nu in een wedstrijd met mooie sport.

Enkelspannen M, Z en ZZ
Het parcours in de hoofdring leek Lisanne van Meerten op het lijf geschreven. Met Thom pakte ze in de klasse M de titel met een seconde voorsprong op Klazien Kleermaker met Fleur. In de klasse Z deed Lisanne het nog eens dunnetjes over met Justine en klokte 71,52, een tikkie sneller dan haar rit met Thom. Maar vaardigheidsspecialist Geert van Dijk deed er een schepje bovenop. Hij reed Lady Luna naar de snelste barragetijd van de dag en bleef foutloos in 69,24 seconden. Hij prolongeerde zijn titel en verwees Lisanne naar het reservekampioenschap. “Lisanne hoeft niet alles te winnen”, lachte Geert.

In de klasse ZZ bij de enkelspannen pony kwam er geen barrage aan te pas. Marjo van Wezel was met Jinte de beste in het basisparcours met 2 strafpunten.

Bij de paarden werden de klassen Z en ZZ in handicap gereden. Vier menners streden in de barrage om de titel. Annemarie Evers was met Dif niet alleen de snelste, maar ook foutloos en won. In de klasse M was een even groot aantal barragerijders. Alleen Ekelien ’t Hoog liet alle balletjes liggen en won.

Tweespannen
Arjan Kleinjan had in ring B een parcours neergezet met veel keuzemogelijkheden in de lijnen. Omdat veel menners het parcours op safe reden, regende het tijdfouten in alle rubrieken. Maar voor wie vlot reed was de tijdslimiet geen enkel probleem.
De ponytweespannen waren als eerste aan de beurt. Een snelle en foutloze barrage bracht Henri ten Hoeve het kampioenslint in de gecombineerde M/Z klasse bij de tweespannen. In deze klasse drongen vier aanspanningen door tot de barrage. In de klasse L waren dat er tien. Hindriëtta Lamein was met Jip en Karlo als een van de laatsten in die rubriek aan de beurt. In de klasse M had ze met haar andere span een pechballetje in het basisparcours. Het was van meet af aan duidelijk dat ze zich wilde revancheren. Ze reed razendsnel en liet in de barrage alle ballen liggen, klokte een snelle tijd en won.

Het kampioenschap tweespan paarden, dat in ring A plaatsvond, werd gewonnen door Wim van Elteren met zijn Friezen Joke en Elke.

Enkelspannen L en sulky

Een bizarre ontknoping in de sulkyrubriek waar alle klassen in handicap werden verreden. Niemand bleef foutloos en op eentje na haalde ook niemand de toegestane tijd. Die ene was Alie Boekelo met Max. Ze bleef met gemak binnen de tijd, maar had één pechballetje. Tot haar grote verrassing was dat genoeg voor de titel.
Ook in de gewone enkelspan ponyrubriek klasse L regende het tijdfouten. Vier menners plaatsten zich voor de barrage. Met een verschil van slechts 0,35 seconden won Johan de Hoop met zijn eigen fokproduct Prinses Parel de titel. “Mijn dag kan niet meer stuk, wat geweldig”, straalt de kampioen.
Bij de paarden in de klasse L waren er ook maar vier barragekandidaten. Ondanks een wat onzekere start van zijn barrageparcours boekte Wim ter Hedde niet alleen een foutloze omloop, maar ook de snelste tijd met Esprit.

Uitslagen Vaardigheid Hippiade mennen:

Pony’s:

Enkelspan pony klasse L: Johan de Hoop, Princes Parel

Enkelspan pony klasse M: Lisanne van Meerten, Thom

Enkelspan pony klasse Z: Geert van Dijk, Lady Luna

Enkelspan pony klasse ZZ: Marjo van Wezel, Jinte

Enkelspan pony sulky (alle klassen): Alie Boekelo, Max

Tweespan pony klasse L: Hindriëtta Lamein, Jip & Carlo

Tweespan pony klasse M/Z/ZZ: Henri ten Hoeve, Esmiralda & Gondie

Paarden:

Enkelspan paard klasse L: Wim ter Hedde, Esprit

Enkelspan paard klasse M: Ekelien ’t Hoog, Uniek Esmee uit d'n Duyl

Enkelspan paard klasse Z/ZZ: Annemarie Evers, Dif

Tweespan paard (alle klassen): Wim van Elteren, Joke & Elke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ander Nieuws

  • IJsbrand Chardon wint bij seizoenstart in Exloo
    IJsbrand Chardon wint bij seizoenstart in Exloo
  • Groot deelnemersveld op internationale menwedstrijd in Exloo
    Groot deelnemersveld op internationale menwedstrijd in Exloo
  • 11 maart oefenmennen en oefenspringen op het NHC
    11 maart oefenmennen en oefenspringen op het NHC