­ In Memoriam: Jan van Beek (42) - KNHS

In Memoriam: Jan van Beek (42)

Geplaatst op 14 juli 2018

Op 8 juli overleed op pas 42-jarige leeftijd onverwacht KNHS eventing bondscoach Junioren en Young Riders Jan van Beek. Complicaties volgend op het aneurysma dat Van Beek trof op 6 juli werden hem fataal. Op zaterdag 14 juli 2018 werd in Rijsbergen onder enorme belangstelling afscheid genomen van de man die altijd positief en enthousiast voor iedereen klaar stond. Hoe geliefd Jan was onder zijn pupillen en collega ruiters blijkt ook wel uit de enorme hoeveelheid reacties die volgden op zijn overlijden. Jan laat velen verbijsterd achter.

Van Beek werd in 2014 aangesteld als bondscoach voor de Eventing Junioren en Young Riders. Zijn grootste succes als bondscoach beleefde hij in 2017 toen het Young Riders team zilver won op het EK en er ook individueel brons mee naar huis ging. Uitgerekend in de week na zijn overlijden zou Jan afreizen naar Frankrijk om het zilver van vorig jaar te verdedigen.

Jan zijn passie voor de paarden begon al op vijfjarige leeftijd toen hij zijn eerste pony kreeg. In de eerste jaren dat hij bij de paarden reed, lag de focus vooral op de springsport. Later verschoof dit steeds meer naar de eventing, waar Jan een enorme passie voor had. 
Niet alleen passie, maar ook veel talent. In 2000 was hij zelf lid van het Rabo Talententeam. In de jaren die volgden was Jan niet alleen als ruiter zeer betrokken bij de ontwikkeling van de paardensport. Ook op het instructeursvlak was hij onvermoeibaar actief. Hij was tot zijn overlijden al vele jaren als docent verbonden aan de KNHS Instructeursopleidingen en volgde de niveau-5 Coach opleiding en was met veel begeestering bezig met de MasterCoach opleiding van NOC*NSF. Jan was ook al jaren zeer actief lid van het KNHS Trainersplatform.

Als ruiter kende Jan van Beek mooie sportieve successen. In 1999 en 2002 nam hij deel aan het EK Landelijke Ruiters en in 2002 startte hij voor de eerste keer in Boekelo. Sportief hoogtepunt was deelname aan de Wereldruiterspelen in Aken in 2006 met La Cru. In 2009 en 2011 nam hij met het felle vosje Bridget deel aan het EK Eventing.

Tot zijn overlijden runde Jan in het Brabantse dorpje Rijsbergen samen met zijn vader Rien pension-, training- en africhtingsstal De Beekhoeve. Een bedrijf dat hij vol passie en met trots had opgebouwd tot een modern veelzijdig bedrijf. 

We gedenken Jan als een enorm bevlogen enthousiaste en gestructureerde coach, die ook als ruiter nog vol ambitie zat.

De KNHS wenst de familie heel veel sterkte en kracht om dit vreselijke verlies een plaats te geven.

Foto: Arnd.nl

Categorie: In Memoriam

Ander Nieuws

  • Column Theo Fledderus: ‘Denken vanuit de ruiter'
    Column Theo Fledderus: ‘Denken vanuit de ruiter'
  • Herdenkingsbijeenkomst Jan van Beek op 22 oktober
    Herdenkingsbijeenkomst Jan van Beek op 22 oktober
  • In Memoriam: Gert Snijders
    In Memoriam: Gert Snijders