­ Introductiebijeenkomst KNHS Talentenplan: ‘Leren van succesvolle talenten’ - KNHS

Introductiebijeenkomst KNHS Talentenplan: ‘Leren van succesvolle talenten’

Geplaatst op 23 oktober 2018

Ruim 300 jeugdkaderleden en nationale beloften in de olympische disciplines kwamen maandag 22 oktober bij elkaar op het congrescentrum Papendal, de thuisbasis van NOC*NSF. De jaarlijkse introductiebijeenkomst geldt als aftrap voor de bondstrainingen van de nationale beloften, die zijn gescout op de KNHS Talentendag.

De bijeenkomst begon met een sessie met Sanne de Jong en Anne Meulendijks. Beide amazones zitten in het KNHS Talententeam, het neusje van de zalm van het talentenplan van de KNHS. Van dit team wordt nogal wat verwacht, namelijk dat ze zich binnen afzienbare tijd in de kijker rijden voor een plek in het seniorenkader en zelfs team. Meulendijks en De Jong reden al diverse grote internationale wedstrijden waaronder ook Nations Cups. KNHS directeur topsport Maarten van der Heijden stelde de amazones de nodige vragen over hun weg in de sport.

Relatief onervaren
Sanne de Jong stond dit jaar al op de longlist van eventingcoach Bettina Hoy voor de wereldruiterspelen in Tryon. “Dat was natuurlijk heel gaaf, maar wel een verrassing. Zowel mijn paard Enjoy als ik zijn nog onervaren op dit niveau. Military Boekelo 2017 was onze eerste lange driester. Die eerste keer Boekelo ging boven verwachting, ik won brons op het NK bij de senioren. Toen ik wist dat ik op de longlist stond voor heb ik een lijst gemaakt van wedstrijden die ik dan wilde rijden om met vertrouwen naar het WK te kunnen. Dat is door omstandigheden niet gelukt en mijn nieuwe doel is het EK in 2019.”

Het toppaard van Sanne reageerde begin van het jaar allergisch op een influenza vaccinatie. “Daardoor kon ik lang niet volop trainen en niet alle wedstrijden rijden die ik wilde. We wisten ook niet precies hoe lang het ging duren voor ze weer 100% fit was. We liepen niet alleen trainingsachterstand op, we misten ook de verplichte observatiewedstrijden. De eerste grote eventingwedstrijd die ik met Enjoy zonder reserves kon rijden was pas in augustus in Haras du Pin. Dat was een Nations Cup waar we met het team tweede werden, dat was wel meteen heel gaaf. Ik stond nog lang op de lijst voor Tryon, maar op een gegeven moment hebben we gezegd: we doen het niet de trainingsachterstand is te groot en gaan dit jaar voor het NK in Boekelo.”

Sanne en Enjoy wonnen uiteindelijk zilver op het NK. “Debuteren met brons was heel gaaf, maar er moest nog zoveel beter. Ik was het eerste jaar in de cross bijna een minuut buiten de tijd. Dit jaar was mijn grootste doel om sneller te rijden, dat is zeker gelukt, want we reden een foutloze cross en binnen de tijd.”

Wat zijn de toekomstplannen van Sanne? “Enjoy heeft nu vakantie en loopt in de wei. Over een maand gaan we weer wat meer aan het werk. In de winter wil ik als voorbereiding op het seizoen wat spring- en dressuurwedstrijden rijden.  In voorjaar gaan we wat kleine wedstrijden rijden. Ik moet er vooral voor zorgen dat zij fit is en in het ritme. Afhankelijk van de observatiewedstrijden maken we een verdere planning. De kwalificatie voor het EK senioren in 2019 in Luhmuhlen is al binnen, dus daar hoef ik me niet op te richten.”

 
Sanne de Jong en Enjoy 

Erkenning
Ook Anne Meulendijks en MDH Avanti N.O.P. stonden dit jaar op de longlist voor het WK in Tryon. Anne heeft haar eerste seniorenjaar achter de rug en Avanti kreeg al snel het status N.O.P. (Nederlands Olympiade paard). Gaf dat druk of juist erkenning? “Eerst dacht ik, wauw, de bondscoaches zien dat een combinatie bent voor de toekomst. Maar daarna dacht ik, nou dat is best wel een druk en wilde ik zorgen dat ik alles goed op een rijtje had. Het is toch heel anders dan bij de jeugd. De rest van het dressuurteam heeft veel meer ervaring en het leeftijdsverschil is ook groot.
Natuurlijk was het een erkenning en heeft ons de goede richting op geduwd. We gingen afgelopen jaar met een sneltrein. Om nog beter te worden sta ik sta overal voor open en probeer mezelf en mijn paard altijd te blijven ontwikkelen. Qua training heb ik in de loop van dit seizoen wel mijn plan gehouden.
Doordat we op de longlist voor Tryon stonden kwamen een hoop dingetjes bij kijken. Er moest veel meer geregeld worden met bijvoorbeeld papierwerk, voer en tickets. Zo ben ik ook in aanmerking gekomen met Equi-PA, die hebben me geholpen met dat proces. Door hun hulp kon ik me volop op het rijtechnische aspect en op Avanti focussen en deden zij die andere zaken.”


Anne Meulendijks en MDH Avanti N.O.P.

Tijdens de Introductiebijeenkomst waren nog meer inspiratiesessies. Houd deze website in de gaten voor meer verslagen. Kijk voor meer informatie over het KNHS Talentenplan op: www.knhs.nl/talentenplan

Foto's: Hippofoto.be en Chelsey Lievestro

Categorie: Introductiebijeenkomst, KNHS Talentenplan

Ander Nieuws

  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
    Zin in een feestje? Jubileumdag voor KNHS-leden op NK Dressuur
  • Inschrijving KNHS Indoorkampioenschappen open vanaf 14 januari
    Inschrijving KNHS Indoorkampioenschappen open vanaf 14 januari