­ Klaar voor de proef: F3 en F4 - KNHS

Klaar voor de proef: F3 en F4

Geplaatst op 06 december 2018 in Dressuur & Para en KNHS

De vorige keer kon je lezen wat er van je verwacht wordt bij een F1 en F2 proef. Deze keer kun je lezen wat er van je verwacht wordt bij een F3 en F4 proef. Je komt een stapje verder in je opleiding, waar je in het begin bij veel dingen zoals opzadelen en aansingelen nog werd geholpen, leer je steeds meer dit zelfstandig te doen. Ook in je rijden ga je vooruit. Er komen meer nieuwe dingen bij.

In dit gedeelte van de ruiteropleiding leer je:

• Het verschil tussen binnenbeen en buitenbeen
• Lichtrijden op het goede been
• Het rijden van een halve grote volte
• Hoe je correct wendingen rijdt
• Wat arbeidstempo is
• Galopperen en het galopperen op een volte

WAT WORDT ER VAN JE VERWACHT IN DE PROEVEN F3 EN F4?

Het is belangrijk dat je recht en in balans op je paard zit. Ook op de handhouding wordt gelet. Via de teugels moet je het contact met de mond van je paard bewaren. Bij het onderdeel ‘teugels langer laten worden’ moet je de teugels durven verlengen en toch in balans blijven zitten. Ze mogen daarbij best in een boogje komen te hangen, zolang het veilig blijft. Maak de teugels op maat door middel van doorhalen of door om en om de teugels korter te pakken, te beginnen met de buitenteugel. De onderdelen moeten duidelijk herkenbaar worden gereden. Rijd de figuren zorgvuldig, bij de juiste letters. Vanaf de F3 beoordeelt de jury of je op het goede been lichtrijdt. Voor ieder onderdeel waarin je niet op het goede been lichtrijdt, wordt een punt van het cijfer afgetrokken. Tijdens het van hand veranderen in draf wissel je bij de hoekletter aan het eind van de diagonaal van been. In deze proeven komt de galop voor het eerst aan bod. De jury let er vooral op hoe je de galophulpen geeft. Het wordt niet bestraft als je in de verkeerde galop aanspringt. Er wordt wel een opmerking genoteerd op het protocol. Het is belangrijk dat je zorgt dat je paard in galop blijft. In de F4 ga je voor het eerst in vrije stap de rijbaan verlaten. Dit betekent dat je je paard iets meer ruimte geeft met de teugels, maar je houdt wel contact met de mond. Gooi de teugels dus niet los.

De KNHS Ruiteropleiding 

Als je met veel plezier wilt paardrijden, is het belangrijk dat je een goede ruiteropleiding krijgt. Je leert om te gaan met een paard en hoe je hem moet verzorgen. Daarnaast leer je hoe je moet rijden, in balans op je paard kunt zitten en hoe je de juiste hulpen geeft. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen: brons, zilver en goud. Bij het eerste onderdeel, brons, krijg je rijlessen in dressuur, springen, voltige én western. Superleuk, want dan weet je meteen wat jij zelf het leukste vindt en wat het beste bij je past. 
Kijk hier voor informatie over Brons, fase 1 van de KNHS Ruiteropleiding.

DRESSUURPROEVEN APP

Wil je je optimaal voorbereiden op de proeven die je moet rijden? Dit kan met de KNHS Dressuur- en Menproeven app In deze app vind je video’s van de F1 tm ZZ-Zwaar en exclusief bonusmateriaal voor KNHS-leden: unlock gratis Tips van de Pro met je KNHS-relatienummer. De app kost eenmalig €4,99 en is verkrijgbaar in de AppStore (voor iOS) en in de Google Play Store (voor Android). Klik hier voor meer informatie.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Foto: www.arnd.nl

Categorie: klaar voor de proef, Tips, F-proeven

Ander Nieuws

  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023
  • Deelnemers internationale wedstrijden 9 t/m 15 januari 2023
    Deelnemers internationale wedstrijden 9 t/m 15 januari 2023