­ Klaar voor de proef. Tip 1: Oog voor de sprong - KNHS

Klaar voor de proef. Tip 1: Oog voor de sprong

Geplaatst op 08 november 2018

De ene ruiter heeft meer oog voor de sprong dan de andere. Toch is oog voor de sprong krijgen goed te leren door bepaalde oefeningen steeds opnieuw te herhalen. Je leert dan op grote afstand van de sprong of je iets toe moet rijden (galopsprongen vergroten) en juist iets moet wachten (galopsprongen verkorten) om je paard of pony naar de ideale afzetplaats te brengen. Wat kun je allemaal doen om jouw oog voor de sprong te ontwikkelen?

Tip 1: in-uitjes oefenen
In het algemeen is een rijtje in-uitjes - met daarachter op een bepaald aantal galopsprongen een hindernis - een goede manier om je oog voor de sprong beter te ontwikkelen. Op de in-uitjes krijg je het ritme goed te pakken en in dit ritme moet doorgereden worden naar de hindernis die twee, drie of vier galopsprongen hierachter staat.

Begin laag (60 centimeter is voldoende) totdat je het passend bij de laatste hindernis rijden goed beheerst. Bij 60 centimeter is het immers niet zo erg als de afstand eens wat minder is en deze hoogte is ook niet te belastend voor je paard om meerdere malen te doen. 60 centimeter is immers nauwelijks hoger dan een normale galopsprong.

Beheers je deze oefening goed? Dan kun je dit lijntje uitbreiden met nog een sprong er achter op bijvoorbeeld vier galopsprongen. Deze laatste hindernis kun je geleidelijk aan wat moeilijker maken als je instaat bent om steeds weer een goede afstand op deze sprong te krijgen.

Ook voor dressuurruiter!
De bovenstaande oefening kun je ook inpassen in je dressuurtraining. Leg een paar balken op de grond op drie, vier of vijf galopsprongen, of bouw op die afstanden hindernisjes van maximaal vijftig centimeter. Tijdens het dressuur rijden huppel je daar af en toe overheen en ongemerkt doe je ervaring op in het rijden van afstanden en ontwikkel je oog voor de sprong en is een leuke variatie op de training.

Voorbeelden van oefeningen:

Let op: Bovenstaande afstanden gelden voor de galopsprong van een gemiddeld paard. Voor paarden met een kleinere galopsprong en pony's zijn de afstanden uiteraard ook kleiner.

Binnenkort vind je op deze website nog meer springtips!

Bron: KNHS, overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Tips, springen, klaar voor de proef

Ander Nieuws

  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
  • Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’
    Start nieuwe groep Young Leaders Program ‘Geef de jeugd een stem’
  • Tips van de top: Maak gebruik van het kuddegedrag
    Tips van de top: Maak gebruik van het kuddegedrag