Geplaatst op 29 november 2018 in Springen en KNHS
Losrijden heeft als doel je paard of pony voor te bereiden op het parcours dat gesprongen moet worden. Hoe lang je je paard los rijdt, en hoe je hem voorbereidt, is niet voor ieder paard gelijk. Een druk paard moet even zijn energie kwijt kunnen en deze moet je dus wat langer losrijden. Het is voor ieder paard belangrijk om de spieren op te warmen en los te maken.
Spring niet teveel
Dit doe je door na het los stappen wat te draven en galopperen en wat dressuurmatige oefeningen te doen. Als je al in de klasse M of hoger start, dan heeft het paard al een bepaalde basis en hoef je op de wedstrijd de paarden niets meer te leren of proberen sterker te maken. Dit doe je thuis in de training. Een warming-up van ongeveer 30 minuten is gemiddeld voldoende voor een M-parcours. Na de warming up spring je een paar keer over een steilsprong en vervolgens een paar keer over een oxer. Een veel gemaakte fout die vooral bij ponyruiters weleens voorkomt is dat er op het losrijterrein teveel wordt gesprongen. Steeds maar weer opnieuw over de oxer en de steilsprong zal niet werken. Je heb kans dat je paard moe de ring in gaat en niet optimaal kan presteren.
Hoger
Volgens de regels die gelden op wedstrijden mag je op het voorterrein maximaal 10 cm hoger springen dan de hoogte van het parcours. Of je hier gebruik van maakt is afhankelijk van jouw ervaring en die van je paard. Een keer hoger springen kan goed zijn voor je zelfvertrouwen en kan een nonchalant paard even wakker maken. Voor paarden die van nature ijverig zijn en hun best doen is het raadzaam om niet te hoog en niet te vaak te springen. Deze moeten ontspannen blijven en hun krachten en concentratie bewaren voor in de ring.
Eigen manier
Sommige paarden hebben hun eigen manier van springen. Het heeft geen nut om daar tijdens het losspringen nog verbetering in aan te willen brengen. Dat moet je thuis doen als er een rijkunstige oorzaak achter zit. Ook dan moet je afvragen of er een veterinaire oorzaak achter zit.
De laatste minuten
Vlak voordat je het parcours in gaat kun je vervolgens nog enkele sprongen maken. Met jonge paarden is het vooral zaak op tijd te beginnen, zodat je de ontspanning kunt bewaren. Dat is soms wel eens moeilijk als een losrijterrein niet groot is, of wanneer er heel veel ruiters aan het springen zijn. Belangrijk dus om dit van te voren even te bekijken.
Cooling down
Na afloop van het parcours is het belangrijk dat er een goede cooling-down gedaan wordt. Zeker voor drukke paarden of na een barrage of snelheidsrubriek moet je de spanning af laten vloeien dan nog even rustig ontspannen rond te draven of rond te galopperen. Stap daarna je paard uit tot hij helemaal op adem is voordat je afzadelt.
Vond je deze informatie nuttig? Binnenkort vind je op deze website nog meer interessante springtips!
Bron: KNHS, overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan.
Foto: Arnd.nl
Categorie: Tips, klaar voor de proef, springen