Geplaatst op 03 december 2018
In de afgelopen weken heb je iets kunnen lezen over dressuur. Dit is de basis van het paardrijden waar eigenlijk iedereen mee begint. In de dressuur leer je met een correcte houding en zit en met de juiste hulpen paard te rijden. De dressuur kent een aantal basisprincipes: de scala van de africhting van een paard. Dit wordt als leidraad gebruikt bij het beoordelen van dressuurproeven vanaf de klasse BB en B. De scala bestaat uit: takt, ontspanning, aanleuning en nageeflijkheid, activiteit en impuls, rechtgericht zijn en verzameling. Vandaag vertellen we je meer over activiteit en impuls. Wat is het en waarom is het zo belangrijk?
Activiteit heeft niets te maken met snelheid. Als je een paard de hulp geeft om voorwaarts te gaan, dan is het de bedoeling dat hij daar onmiddellijk op reageert. Dat wordt ‘aan het been zijn’ genoemd. Hij gaat na je hulp meteen actief voorwaarts. Het heeft dus te maken met de reactie die je paard geeft op jouw hulp.
Impuls is de benaming voor de door jou opgewekte en beheerste drang naar voren vanuit de achterhand. Jij zorgt er met je beenhulpen voor dat je paard zijn achterbenen verder naar voren plaatst. Hij heeft een actieve achterhand en jij hebt een vriendelijk constante verbinding met de mond. Impuls zorgt ervoor dat hij zijn passen afmaakt. Hierdoor blijft hij taktmatig lopen.
Belangrijk is om je paard niet steeds beenhulpen te geven als dit niet nodig is. Loopt hij actief, dan is het geven van een beenhulp niet nodig. Zakt hij in tempo terug of loopt hij minder actief, dan geef je nogmaals de beenhulp voor meer activiteit. Daarna doe je pas weer wat als hij opnieuw afzakt.
Mijn paard is niet aan mijn been
Alleen als je consequent bent, kun je je paard leren ‘aan het been’ te zijn. Je begint met het aansluiten van je onderbeen. Gaat hij daarop niet voorwaarts dan herhaal je je hulp net iets sterker, en zo nodig vergezeld van een tikje met de zweep achter de singel. Reageert hij, dan ontspan je je been. De volgende keer begin je weer met een lichte kuitdruk en je beloont hem zodra hij reageert. Je paard zal heel snel leren op jouw eerste verzoek in te gaan. Het is wel belangrijk dat je altijd dezelfde beenhulp geeft om dezelfde reactie te krijgen, anders breng je je paard in verwarring.
Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk.
Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Categorie: Leren paardrijden