­ Leren paardrijden: Beugels op maat maken - KNHS

Leren paardrijden: Beugels op maat maken

Geplaatst op 23 december 2018

Je hebt de laatste tijd veel kunnen lezen over (beter) leren paardrijden op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld over het correct rijden van wendingen, de aanleuning en nageeflijkheid en activiteit en impuls. Je bent immers nooit uitgeleerd als je paardrijdt. Vandaag gaan we even weer helemaal terug naar de basis, want gelukkig ontdekken nog steeds heel veel mensen hoe leuk paardrijden is! Deze serie is ook voor hen die net begonnen zijn met rijden. Dan zijn er nog zo veel vragen te beantwoorden... Zoals: Hoe maak je je stijgbeugels op de juiste maat?

De juiste lengte van je stijgbeugels zijn belangrijk voor de juiste zit, dan belemmer je het paard niet in zijn beweging. Ook kun je zelf ontspannen zitten en de bewegingen van het paard beter volgen. Dit is prettig voor jou als ruiter, maar zeker ook voor het paard! Zorg er dus voor dat je beugels de juiste lengte hebben. Uiteraard kun je je instructeur om advies vragen. 

Stijgbeugels op maat maken
Om de juiste lengte van de stijgbeugelriemen vanaf de grond te bepalen, kun je een trucje gebruiken. Je houdt je arm langs de beugelriem omhoog. De beugels zijn op maat, als je vingers de beugelhaak raken en de stijgbeugel in je oksel past. Het kan soms zijn dat de lengte, eenmaal te paard, nog iets moet worden aangepast. Om de goede lengte te bepalen laat je je benen ontspannen hangen in de correcte positie. Doe je tenen omhoog. Daar moet je de beugels vinden. De riemen zijn te lang als je op je tenen moet staan om bij de beugel te kunnen. Ze zijn te kort als je knie sterk gebogen is en je meer dan een handbreedte boven het zadel komt als je gaat staan.

 

Stijgbeugels op maat maken

Als je de beugelriemen langer of korter moet maken, doe je dat zo:

 • Haal het uiteinde van de stijgbeugelriem uit het lusje.
 • Trek aan de bovenste beugelriem. Dan komt de gesp naar beneden. Maak de riem korter of langer.
 • Trek aan de onderste beugelriem tot de gesp weer op zijn plaats bovenaan zit.
 • Doe het uiteinde weer door het lusje.


Stijgbeugels op de juiste lengte zijn belangrijk:

 • Als je stijgbeugels op de juiste lengte zijn is je knie licht gebogen en ligt deze mooi aangesloten tegen het zadel.
 • De stijgbeugel hoort onder het breedste deel van je voet te zitten.
 • Veer iets door in je enkels, zodat je hakken het laagste punt zijn. Daardoor kunnen je voeten nooit te ver in de beugel schieten.
 • Volg soepel de bewegingen van je paard en voel de stijgbeugels onder je voeten, maar ga er niet in staan, want dan span je je spieren te veel aan.
 • De lengte van je stijgbeugels is belangrijk. Als je beugels te lang zijn, heb je de neiging om op je tenen te gaan staan. Als je beugels te kort zijn, is je knie te veel gebogen, veert je enkel te veel door en kom je te ver uit het zadel.

 Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:

De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap
Doorzitten

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst  haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Foto's: KNHS

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

 • Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
  Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
 • Leren paardrijden: De zit
  Leren paardrijden: De zit
 • Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl
  Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl