Geplaatst op 10 december 2018
In de afgelopen weken heb je iets kunnen lezen over dressuur. Dit is de basis van het paardrijden waar eigenlijk iedereen mee begint. In de dressuur leer je met een correcte houding en zit en met de juiste hulpen paard te rijden. Begin je net met wedstrijden rijden (F-proeven), dan word je vooral beoordeeld op het geven van je hulpen en je houding en zit. Zodra je verder komt in je ruitercarrière, is het ook belangrijk dat je paard in aanleuning blijft. De kwaliteit van de gangen wordt beoordeeld naar de totaalindruk, zoals genoemd in het ‘scala van de africhting’. Het gaat dus om de regelmaat van de beweging, de ontspanning en de aanleuning, de impuls, het rechtgericht zijn en – waar gevraagd – de verzameling. De veerkracht van de taktmatige passen en het vermogen hetzelfde ritme en natuurlijk evenwicht te behouden, ook tijdens en na een overgang van de ene gang naar de andere. Dit alles is van invloed op het cijfer dat je uiteindelijk krijgt. Vandaag lees je meer over de stap. Hoe ziet een goede stap er uit en welke variaties zijn er?
De stap
De stap is een marcherende gang in een viertakt (vier tempi). De vier benen worden afwisselend en afzonderlijk opgetild en weer neergezet. De stapbeweging moet door het hele lichaam van het paard vloeien. Dat wordt ‘souplesse’ genoemd. De benen aan dezelfde (laterale) zijde vormen voor een kort moment zichtbaar een ‘V’. In stap onderscheiden we de volgende variaties: arbeidsstap, middenstap, uitgestrekte stap, vrije stap en verzamelde stap.
De arbeidsstap
Het paard beweegt zich regelmatig en ongedwongen voort. Hij is actief, maar ontspannen. De stap is gelijkmatig en doelgericht. De ruiter heeft een licht en continu elastisch contact met de mond van het paard. De aanleuning is licht en constant.
Stap verruimen
In de klassen B en L1 wordt gevraagd de stap enkele passen te verruimen. Daarbij is het de bedoeling dat het paard zichtbaar grotere passen maakt met een daarbij passende verlenging in de bovenlijn. De ruiter houdt een licht, soepel, voortdurend en gelijkblijvend contact met de mond van het paard. De stap verruimen is bedoeld als voorbereiding op de middenstap in de hogere klassen. Er is in de B en de L1 meer tijd om de verruiming voor te bereiden en na enkele passen het paard weer rustig op te vangen.
Middenstap
De middenstap is een gang tussen de arbeidsstap en uitgestrekte stap in. Het is een actieve, regelmatige en ongedwongen stap, die door het hele paardenlichaam vloeit. Bij de middenstap zie je een duidelijk zichtbare verruiming en daarbij passende verlenging in de bovenlijn. Het paard gaat energiek, ontspannen en bereidwillig voorwaarts met gelijke en vastberaden passen.
De achtervoeten worden iets voorbij de afdrukken van de voorvoeten gezet. Houd een licht, gelijkmatig contact met de mond. Ter voorbereiding activeer je hem met beenhulpen. De energie die je daarbij opwekt, vang je op aan de voorkant, maar blijf wel soepel meeveren met je handen. Als je voldoende energie hebt opgewekt, hoef je alleen iets meer toe te staan met je handen om de middenstap te laten zien. Blijf je paard met je beenhulpen aanzetten tot het maken van grotere passen. Let op dat je zelf rechtop blijft zitten.
Middenstap
Vrije stap
De vrije stap is een ontspannen gang in rust. De ruiter staat het paard toe zijn hoofd en hals naar voren en naar beneden te brengen tot minimaal een horizontale lijn, met een lichte aanleuning.
Vrije stap
De verzamelde stap en uitgestrekte stap worden pas in de hogere klassen gevraagd. Deze lichten we later toe.
Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:
De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk.
Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Categorie: Leren paardrijden