­ Leren paardrijden: Doorzitten - KNHS

Leren paardrijden: Doorzitten

Geplaatst op 08 februari 2021

In de afgelopen weken hebben we je iets verteld over dressuur en hoe je beter kunt leren paardrijden. Een soepele en ongedwongen zit is de basis van elke prestatie te paard. Eerder heb je al kunnen lezen hoe je moet zitten en hoe je het beste hulpen kunt geven aan een paard in deze reeks ‘Leren paardrijden’. Vandaag lees je hoe je goed kunt leren doorzitten, daarbij is belangrijk dat je ontspannen bent en je paard niet in de weg zit. Tot slot een leuke oefening om steeds onafhankelijker te zitten en gevoel voor ritme te krijgen.

Doorzitten
Doorzitten in draf betekent dat je niet meer gaat lichtrijden, maar in het zadel blijft zitten. Daardoor kun je beter voelen wat er onder je gebeurt en goed op je paard inwerken met je hulpen. Maar dat lukt alleen als je soepel de bewegingen van een paard kunt volgen, zodat je niet in het zadel bonkt. Voel je zitbeenknobbels in het zadel, knijp niet met je benen en probeer de drafbeweging op te vangen door met je heupen en onderrug soepel mee te veren.

In je opleiding t/m het niveau L1 en L2 heb je als ruiter de keuze tussen doorzitten of lichtrijden. Je kunt per onderdeel of oefening bekijken wat voor jou de beste keuze is. Belangrijk is wel dat je je paard niet in de weg zit. Of je doorzit of lichtrijdt, moet geen verschil uitmaken. Maar als je je spant en verstrakt tijdens het doorzitten waardoor je met een plof neerkomt op de rug van je paard, dan zal je paard op zijn beurt zijn rug spannen om de klap op te vangen. Hierdoor kun jij niet meer fijn zitten. Om fijn te kunnen rijden moet je paard zijn rug durven ontspannen en te gebruiken. Zorg dus dat je bewust, rustig en voorzichtig gaat zitten en meebeweegt met je paard. Vang de beweging op in je lendenen. Ga niet ineens harder inwerken, meer drukken met je benen of stugger zitten. Als het misgaat en je paard spant zijn rug te veel, ga dan weer even lichtrijden om de ontspanning terug te krijgen. Begin daarna opnieuw met doorzitten. Als je het moeilijk vindt om je paard losjes te kunnen volgen dan heb je vaak te veel spanning op de teugels. Zitlessen aan de longeerlijn zijn hiervoor een oplossing. Let wel op dat je dit nooit op een jong paard doet, die is nog niet sterk genoeg in zijn rug en vindt het niet prettig als jij lang doorzit. Vraag begeleiding van je instructeur bij de zitlessen.

Oefening
Voor een goede zit is het belangrijk dat je ontspannen bent. Ontspanning kun je bereiken door zitoefeningen te doen. Ontspannen zijn is een eerste voorwaarde voor het evenwicht te paard. Je zit in evenwicht als je in staat bent je aan alle bewegingen van het paard harmonisch aan te passen.

Wanneer je in draf op je paard zit, zet dan een volte in. Rij afwisselend een halve grote volte in verlichte zit, een halve grote volte lichtrijden en een halve grote volte doorzitten. Herhaal deze reeks een aantal keren. Door deze oefening kom je steeds meer onafhankelijk te zitten en ontwikkel je gevoel voor ritme. Door deze oefening leert de romp zich aanpassen aan beweging en ritme.

Eerder verschenen in deze reeks Leren Paardrijden:

De Zit
De Hulpen
Het correct rijden van wendingen
Aanleuning en nageeflijkheid
Activiteit en impuls
De stap

Meer weten?
In het boek 'Leer Paardrijden met Plezier', dat onderdeel is van de KNHS Ruiteropleiding Brons, vertellen we je alles over leren paardrijden. De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst  haalbare niveau. De ruiteropleiding wordt aangeboden op FNRS-maneges. De dichtstbijzijnde manege bij jou in de buurt vind je hier. Heb je een eigen paard vraag dan je instructeur om je te helpen de theorie om te zetten in de praktijk. 

Meer informatie KNHS Ruiteropleiding.

Foto: www.arnd.nl

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

 

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Nieuwe proeven op Paardrijden.nl vanaf 1 april 2022
    Nieuwe proeven op Paardrijden.nl vanaf 1 april 2022
  • Tips van de Top: Stelling, buiging en aanleuning.
    Tips van de Top: Stelling, buiging en aanleuning.
  • Tips van de Top: Teugelvoering, nageeflijkheid en aanleuning
    Tips van de Top: Teugelvoering, nageeflijkheid en aanleuning