­ Leren paardrijden: Het correct rijden van wendingen - KNHS

Leren paardrijden: Het correct rijden van wendingen

Geplaatst op 24 augustus 2020

De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de basis van het paardrijden. Hoe kan je het beste zitten en hoe geef je een hulp. Als je deze basis onder de knie hebt, kan je beginnen met het rijden van figuren in de rijbaan. Vaak begin je met het rijden van wendingen en voltes. In wendingen en voltes moet je paard iets naar binnen kijken, stelling noemen we dat. Ook zal hij in zijn lijf wat moeten buigen om de lijn van een volte of wending te kunnen lopen. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Afwenden en voltes
Ruiters die al een tijdje (of heel lang natuurlijk) rijden, weten precies wat hiermee bedoeld wordt. Begin je net? Dan lijken de termen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn, soms wel geheimtaal.  

Afwenden
Bij afwenden rijd je van de ene letter naar de andere. Je rijdt recht naar de overkant, bijvoorbeeld van E naar B of van A naar C. Als je gaat afwenden bij E laat je je paard met je binnenteugel al een paar meter voor E in de richting van B kijken. Kijk zelf ook alvast naar B. Je paard mag daarbij nog niet van de hoefslag af gaan. Doet hij dat wel, houd hem dan tegen met je binnenbeen. Als je bijna bij de E bent, stuur je hem met twee teugels in de richting van B.

 Afwenden

Volte rijden
Een volte is een cirkel. Voltes kunnen verschillende maten hebben. Een grote volte heeft een doorsnede van 20 meter, omdat de breedte van een rijbaan die maat heeft. Als je bij A of bij C een volte rijdt, moet je de hoeken afronden. Zo kun je goed het verschil laten zien tussen een volte en het doorrijden van de hoek over de hoefslag. Als je bij A of C een volte rijdt, raak je drie keer de hoefslag en de letter X.

 Volte rijden

 

Binnenbeen en buitenbeen
Als je linksom rijdt, noemen we dat ‘op de linkerhand’. Je rechterhand en je rechterbeen zijn dan aan de kant van de wand of het hek, dat zijn dus je buitenhand en je buitenbeen. Je linkerhand en linkerbeen we noemen dan je binnenhand en je binnenbeen. Als je rechtsom rijdt, is dit uiteraard andersom.

Het correct rijden van wendingen
In wendingen en voltes moet je paard iets naar binnen kijken, stelling noemen we dat. Ook zal hij in zijn lijf wat moeten buigen om de lijn van een volte of wending te kunnen lopen. Het lukt niet als zijn lijf recht blijft. Zijn hals en lichaam moeten net zo gebogen zijn als de volte, buiging noemen we dat. Daarvoor kijk je op tijd waar je heen gaat en draai je je schouders ook in die richting. Dus als je op een volte naar rechts gaat, draai je je rechterschouder naar achteren en je linkerschouder naar voren. Bij een volte naar links is dat andersom. Sturen doe je met twee handen. Doe ze allebei een beetje naar binnen, maar let op dat je buitenhand niet over de manenkam komt. Houd je binnenbeen lang en blijf in evenwicht midden boven je paard zitten. Stel je voor dat je binnenbeen een ‘paaltje’ is waar jouw paard omheen buigt. Je buitenbeen gaat iets naar achteren om te zorgen dat hij om je binnenbeen buigt. Blijf goed rechtop zitten en ga niet scheef hangen.

Als je paard teveel naar binnen gaat en de volte te klein wordt, moet je niet aan je buitenteugel trekken. Dan buigt hij namelijk de verkeerde kant op. Let op je evenwicht. Als je zelf teveel naar binnen hangt, bestaat de kans dat je paard daarom naar binnen valt. Leg de kuit van je binnenbeen tegen je paard. Houd contact met je buitenteugel, terwijl je binnenteugel ervoor zorgt dat je paard naar binnen blijft kijken. Druk dan met je binnenkuit tegen zijn buik en ga met je lichaamsgewicht mee naar buiten, zodat de volte weer groter wordt. Als je paard teveel naar buiten gaat en de volte te groot wordt, controleer dan of je niet teveel aan de buitenkant zit. Ga niet aan de binnenteugel trekken, want je paard zal dan alleen zijn hoofd naar binnen doen. Ga iets meer op de binnenkant zitten (als je dit doet, voel je de binnenstijgbeugel goed onder je voet). Houd contact met je buitenteugel door deze tegen de hals te houden en druk met je buitenbeen tegen zijn buik om de volte kleiner te maken.

Eerder verscheen in de reeks ‘Leren paardrijden’ de artikelen: 
De zit
De hulpen

 

Bron: Boek Leer Paardrijden met Plezier, onderdeel van de KNHS Ruiteropleiding Brons

De KNHS Ruiteropleiding bestaat uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. Je kunt aan deze opleiding meedoen met een manegepaard of met je eigen paard. Meer informatie.

Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan

Categorie: Leren paardrijden

Ander Nieuws

  • Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
    Pilot Online Voltigeproeven Beoordelen is verlengd
  • Leren paardrijden: De zit
    Leren paardrijden: De zit
  • Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl
    Online dressuurproeven rijden weer mogelijk via Paardrijden.nl