­ Leslie Agricola Hippiade kampioen met Feitse GL - KNHS

Leslie Agricola Hippiade kampioen met Feitse GL

Geplaatst op 24 november 2018 in Aangespannen sport

In de ruime binnenbak van het Hippisch Centrum Exloo vond zaterdag 24 november een aantal wedstrijden voor de tuigpaarden Fries ras plaats waaronder het Hippiade / KNHS kampioenschap voor de dames.

Vijf dames namen het in de eerste omloop tegen elkaar op waarna het jury tweetal de drie besten selecteerde voor de alles beslissende finale.
Leslie Agricola uit Scharsterbrug mocht met Feitse GJ (v. Aan 419) als eerste weer afrijden gevolgd door Hiltje Holtrop uit Welsrijp met Jasper fan e Stjelpdyk (v. Norbert 444) en Susan Bouwman uit Nijeveen met Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus 441) van Willem Vogelzang. Drie paarden die in de eerste oploop behoorlijk aan elkaar gewaagd waren met Egberdina’s Lodewijk als meest imponerend vanwege zijn fraaie hoofd en hals houding. Tijdens het overrijden deed Feitse GL er een schepje bovenop met als gevolg meer oprichting en front en veel afdruk in zijn bewegingen die nu krachtiger en ruimer werden. Jasper kon het sterke eerste optreden niet vasthouden in de finale en zakte in beweging en houding iets af. Egberdina’s Lodewijk bleef daarentegen wel heel makkelijk en sterk bewegen, hoewel hij in de achterhand iets ging toegeven. Dit was de jury ook opgevallen en op dit detail werd het kampioenschap dan ook beslist in het voordeel van Agricola en Feitse GL. Lodewijk werd tweede voor Jasper fan e Stjelpdyk. Met Floris T (v. Tsjalke 397) werd Trijnie Duin uit Wijnjewoude vierde en Anita van Steenis uit Geldermalsen sloot de rij met Marijke L (v. Folkert 353).

Naast het Hippiade kampioenschap kwamen alle regionale kampioenen van afgelopen seizoen tegen elkaar uit in de rubriek Prijs der Besten. Het was Demi van Nispen uit Aalsmeer die met haar Hunk (v. Tjalf 443) deze wedstrijd overtuigend wist te winnen. Met een spectaculair voorbeen gebruik werd de concurrentie op achterstand gezet.

In het kader van de KFPS-indoor sportcompetitie werden in Exloo de eerste competitiepunten verdeeld. Bij de merries ging de winst naar Hendrik Eppinga met Silke fan Teakesyl (v. Maurits 437), de hengsten en ruinen die in twee groepen reden waren er overwinningen voor Udo de Haan met Tjibbe PJ (v. Bartele 472) en Sybren Minkema met Sven B (v. Wimer 461).

Tevens was in Exloo de afronding van het Centraal Onderzoek 2018 voor zes jonge Friese hengsten. Ze moesten nu nog een tuig- en men proef afleggen en deden dat met veel succes. Ze werden alle zes ingeschreven in stamboek: Matthys 504 (Norbert 44 x Beart 411), Teun 505 (Bartele 472 x Rindert 406), Ulbe 506 (Anders 451 x Anton 343), Yme 507 (Tsjalle 454 x Bente 412), Willem 508 (Hette 481 x Folkert 3530 en Wardy 509 (Hette 481 x Goffert 369).

Foto Geert Bouius

Ander Nieuws

  • Alle nationale kampioenen van 2018!
    Alle nationale kampioenen van 2018!
  • Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
    Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
  • Verslag forum Aangespannen Sport 24 september
    Verslag forum Aangespannen Sport 24 september