­ Maak kennis met: Wilma Wernsen - KNHS

Maak kennis met: Wilma Wernsen

Geplaatst op 17 april 2018 in Dressuur & Para en KNHS

Wilma Wernsen is een van de instructeurs tijdens de KNHS HORKA Trainingsdagen. Deelnemers aan de meerdaagse trainingsdagen dressuur op het KNHS-centrum in Ermelo kunnen les krijgen van Wilma.

Waar kennen we Wilma van?
"De meeste mensen zullen mij kennen van uit de sport. Ik ben al jarenlang actief in de dressuursport en heb diverse paarden op Grand Prix--niveau uitgebracht. Daarnaast geef ik veel dressuurtrainingen aan diverse ruiters en geef ik cursus voor de opleidingen van de KNHS. Een aantal mensen kunnen mij ook kennen vanuit de fokkerij. Ik heb een kleinschalige fokkerij en en een aantal eigen fokproducten breng ik op dit moment uit op Lichte Tour-niveau.

Hoeveel paarden heb je op dit moment in training?
Op dit moment heb ik de stal vol en dat wil zeggen dat er dan twintig paarden staan. Waaronder ook een aantal paarden die klaar gemaakt worden voor keuringen en er staan naast de vaste wedstrijdpaarden een aantal paarden voor de verkoop.

Wat vind je belangrijk tijdens de training?
Heel cliché, maar ik wil dat mijn paarden ontspannen en los door het lijf  bewegen. Verder vind ik het belangrijk dat een paard niet “steriel” wordt, daar bedoel ik mee te zeggen dat ze veel moeten zien en niet alleen in bijvoorbeeld de binnenbaan kunnen lopen. Mentaal wil ik een blij paard!

Waar ligt jouw focus tijdens een training?
Dat verschilt per paard en per doel. Bij de jonge paarden is dat min of meer anders dan bij de verder afgerichte paarden. Bij de jonge paarden wil ik voornamelijk werken aan de recht gerichtheid, ontspanning en vooral niet vergeten een fijne aanleuning. Daar heb je later dan veel profijt van. Bij de meer afgerichte paarden blijft de basis altijd een uitgangspunt maar werk ik ook aan andere aspecten. Ik hou van mentale ontspanning tijdens een aanspanning in een zware oefening. Het is niet een kwestie van elke dag het hele repertoire doornemen, maar onderdelen trainen en blijven voelen wat het des betreffende paard aan kan en zo nodig kan verbeteren.

Hoe bereid jij je voor op wedstrijden?
Als het een internationale wedstrijd betreft komt er een hoop bij kijken zoals transport , heel veel spullen voor de paarden denk hierbij ook aan voer, water, coolings elementen etc. Maar welke wedstrijd dan ook, in de training zoek ik per paard hoe ik in de dagen daarvoor het beste naar de PIEK toe kan werken.

Wat heb jij al bereikt in de paardensport?
Ik heb met mijn zelf opgeleide merrie Oklarette en met Nimbly internationaal Grand Prix gereden. Daarnaast heb ik mijn eigen gefokte merrie Apretado en haar zoon Estupendo in de Lichte Tour lopen.

Wat wil je graag nog bereiken in de paardensport?
Ik hoop nog veel te bereiken zowel in het geven van dressuurtrainingen als in de sport, maar op dit moment wil ik binnenkort met Estupendo de overstap naar de Grand Prix maken. En voor de rest zie ik wel wat er op mijn pad komt."

Wil jij een dressuurles volgen van Wilma Wernsen? Kijk voor uitgebreide informatie en de kalender op www.knhs.nl/trainingsdagen.

Categorie: KNHS HORKA Trainingsdagen

Ander Nieuws

  • Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
    Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
    Verslag dressuurforum 27 februari 2023