­ Marchal en Engelsman winnen bij Dutch Youngster Festival - KNHS

Marchal en Engelsman winnen bij Dutch Youngster Festival

Geplaatst op 03 juni 2018 in Springen

De 20e editie van het internationale jeugdconcours in Wierden, het Dutch Youngster Festival, is afgesloten met vier grote prijzen. Voor Nederland won Tristan Marchal bij de Young Riders op vrijdagavond. De 14-jarige Lily Engelsman was ook goed in vorm. De amazone won de grote prijs bij de Children en werd derde bij de pony’s.

Tristan Marchal reed dit jaar al sterk in de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie springen en wist de finale voor de Young Riders van deze competitie winnend af te sluiten. Bij het NK springen in Mierlo dit jaar wist hij vervolgens de eerste twee omlopen te winnen en dan nu het vervolg van zijn goede seizoen met winst in de grote prijs van Wierden. Op vrijdagavond bleef hij Lars Kersten op H-Cassino voor en werd hij beloond met 1.250 euro. Tristan betaalt zijn eigen startgeld en onkosten, dus de eerste prijs was welkom.

Weinig luxe
Marchal vertelt: “Ik ga naar concours met weinig luxe. Zelf slaap ik ‘s nachts in de trailer. Dat geeft niet. Als ik maar kan meerijden. Ik heb het geluk dat ik een ongelooflijk goed paard heb in Sambucca en dat ik zelf een beetje snel kan rijden”, vertelt Tristan Marchal.

“Ik heb de wil en motivatie om me er vooraan bij te rijden en als dat lukt kan ik uit de kosten komen. Het is wel alle zeilen bijzetten om het financiële plaatje rond te krijgen hoor. Ik moet m’n ouders ook betalen om mijn paard te kunnen rijden. Zij krijgen een derde deel van het bedrag dat ik na een concours over houd. Veel houd ik er dus niet aan over, maar dat hoeft ook niet. Ik geniet hiervan en we zien wel waar het schip strandt. Ik probeer in elk geval zo hoog mogelijk te komen met dit paard. Ondertussen rijd ik zoveel mogelijk paarden op een dag. Van zadelmak maken tot oudere paarden. Door veel paarden te rijden leer je het, zeg ik altijd.”

Druk
Voor Lily Engelsman waren het drukke dagen in Wierden. De 14-jarige amazone reed zowel bij de Children als bij de pony’s mee. Bij de pony’s was ze met de hengst Blackwoodland Rock lid van het team dat derde werd in de landenwedstrijd en wist ze ook als derde te eindigen in de grote prijs. Bij de Children reed ze Whipped Cream in het team dat tweede werd, om vervolgens in de grote prijs de volle winst te pakken.

Moeder Carry Huis in t Veld is begrijpelijk zeer trots op haar jongste dochter; “Ze moest in de grote prijs voor Children als eerste van start terwijl ze nog maar net uit de prijsuitreiking voor de pony’s was. Dat was best wel stressen, maar ze zette het van zich af in de ring en reed echt goed. Haar pony is niet de snelste van zichzelf. In een barrage van vijftien dachten we dat een topklassering moeilijk zou zijn, maar ze duwde hem vooruit. Het lijkt erop dat ze bij de pony’s én Children naar het EK mag, maar ze zal moeten kiezen. Heel moeilijk. Maar in beide jeugdklasses EK rijden mag niet volgens de FEI reglementen.”

www.dutchyoungsterfestival.com

Kijk hier voor alle uitslagen

Foto Lily Engelsman door FotoTrailer

 

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  • FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan
    FEI kondigt ingrijpende make-over van Nations Cup aan