­ Meesterlijke Mulder verrassing van CSI Ommen - KNHS

Meesterlijke Mulder verrassing van CSI Ommen

Geplaatst op 05 augustus 2018 in Springen

Als je zelf nog nooit een Grote Prijs op 1.60m niveau hebt gesprongen en je paard er ook nog geen ervaring mee heeft, dan is de kans op succes maar heel klein. Toch kan het blijkbaar anders lopen. Thuisruiter Pim Mulder spotte zondagmidag op CSI Ommen met de statistieken door de 1.60m Grote Prijs van het Vechtdal te winnen met Djoost Again (v. Cantos). Als laatste in de barrage, achter de Zweden Douglas Lindelöw en Stephanie Holmén op toppaarden, dook hij onder de snelste tijd en bleef het nog lang onrustig op het concours van de familie Schuttert.

Als een gewonnen voetbalmatch doken de ruiters op Pim Mulder om hem te feliciteren. Dat de springruiter uit Dalfsen, die sinds 2013 stallen huurt bij Schuttert en ook meehelpt bij de organisatie van CSI Ommen, de hoofdprijs van bijna 25.000 euro zou winnen had niemand voorspelt. Zijn sportieve hoogtepunt dateert van 2015 toen hij de tweesterren Grote Prijs van De Wolden op 1.45m niveau won. Vrijdagavond won hij nog het Puissance springen over een hoogte van 2.10m.

“Ik ben de familie Schuttert dankbaar dat ik mocht rijden. Ik mag normaal nooit op een viersterrenwedstrijd komen”, lacht Pim Mulder. “Dit komt voor mij ook als een verrassing. Ik had wel het gevoel dat dit paard het zou kunnen. Vanaf het eerste moment dat ik erop zat had ik het gevoel dat hij veel kwaliteit heeft en enorm kan rekken op de brede oxers. Een fenomeen. Hij geeft ook nooit op.”

De tomeloze inzet van Djoost Again droeg bij aan de weinige nulritten die zondagmiddag neergezet werden. “Ik had er liever wat meer in de barrage gezien, maar na al die warme dagen waren veel paarden toch een beetje leeg”, analyseert parcoursbouwer Henk Linders. Ruiters als Marc Houtzager en Willem Greve dachten voor aanvang dat er veel meer foutlozen zouden komen, maar er viel nogal eens een balk in de dubbel- en driesprong. Zo ook bij Frank Schuttert (4e) op La Fille Rouge v. Couleur Rubin) en Wout-Jan van der Schans (5e) op Capetown (v. Oklund).

Het bijzondere van Mulder’s paard Djoost Again is dat hij in november 2017 enkel ervaring had op landelijk 1.35m niveau. “Het buurmeisje van eigenaresse Greetje Folkerts reed ermee. Daarna heb ik hem overgenomen. Ons eerste concours was in januari in Drachten in het 1.35m. Toen was hij nog erg gespannen, maar hij groeide er snel in. Met het oog op CSI Ommen heb ik enorm m’n best gedaan om op CSI3* Moorsele en CSI3* Outdoor Gelderland te mogen rijden. Dat ging nog niet zonder slag of stoot. Ik kreeg wel een startplek, maar aanvankelijk niet voor de Big Tour en die wilde ik juist rijden. Ik wist wel dat we nog niet foutloos zouden blijven in de Grote Prijs op Outdoor Gelderland, maar wel dat we het een keer gedaan moesten hebben.”

Pim Mulder, die vooral bekend staat als vakkundige africhter van jonge springpaarden, droomt van een volgende stap. “Ik heb geen sponsor, misschien moet ik er eens werk van gaan maken. Al is een sponsor ook geen garantie tot succes. Als je paard niet goed genoeg is, heb je op een internationaal concours niets te zoeken. Maar als je geloof in je paard hebt en het is een goed paard, dan kun je meedoen. Heel belangrijk om te onthouden voor iedereen die nog niet op dit soort wedstrijden rijdt. Het kan heel snel gaan, dat zie je wel aan ons. Dit is mijn eerste 1.60m Grote Prijs en voor het paard ook. Ik weet nog dat mensen vorig jaar zeiden dat hij met zijn negen jaar in de klasse ZZ wat achter liep voor zijn leeftijd. Ik denk dat hij nu voorloopt.”

Organisator Jan Schuttert gunt Pim Mulder als geen ander de overwinning. “Een heel mooie winnaar. Omdat ik zelf ook rijd, zie ik hem hier bij ons elke dag trainen. Het is een heel vriendelijke, rustige jongen en zo gaat hij ook met zijn paarden om. Hij laat zien dat je met geduld en talent heel ver kan komen. Sterker nog, als Pim vandaag of morgen de kans zou krijgen om meer goede paarden te rijden die niet verkocht worden, voorspel ik dat hij kan meedoen in de internationale top.”

Uitslag Grand Prix
1. Pim Mulder - Djoost Again (v. Cantos), 0/0/38.15
2. Douglas Lindelöw (SWE) - Zacramento (v. Cardento), 0/0/38.68
3. Stephanie Holmén (SWE) - Flip's Little Sparrow (v. Cardento), 0/4/38.94

5. Frank Schuttert - La Fille Rouge (v. Couleur Rubin), 4/78.75
6. Wout-Jan van der Schans - Capetown (v. Oklund), 4/78.87
7. Jens van Grunsven - Cika, 4/79.98
10. Lisa Nooren - VDL Groep Sabech d´Ha (v. Qredo de Paulstra), 4/81.22

Klik hier voor alle uitslagen.

Foto: Pim Mulder met Djoost Again door Foto FotoTrailer

Bron Persbericht CSI Ommen

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF