Mentaal fit door je paard

Geplaatst op 05 december 2018

Deze maand staat in het teken van het welzijn van de ruiter powered by Zilveren Kruis Wist je dat Paardrijden niet alleen positieve effecten heeft op ons lijf, maar ook op onze psyche. Behalve het plezier heeft een leven als ruiter specifieke mentale voordelen.

1. Ontspanning

Niets is zo rustgevend als een lange buitenrit op een frisse voorjaarsochtend wanneer je het hele bos voor je alleen hebt, op die paar reeen na die je onderweg tegenkomt. Of om helemaal in je eigen bubbel te zitten omdat je full focus schouderbinnenwaarts aan het oefenen bent. Paardrijden is de ultieme vorm van mindfullness, hoe hip! Het vereist namelijk dat je even helemaal nergens aan denkt en één bent met je dier. Natuurlijk vergt goed rijden wel spierspanning en kan een wedstrijd soms ook een beetje stressvol zijn, maar over het algemeen kom je met een leeg hoofd en zelfs nieuwe energie van het paard. Dus vergeet mediatieappjes en yogalessen, en stap in het zadel!

2. Therapie

Uit het grote Paardensportonderzoek van de KNHS in 2015 bleek dat de voornaamste reden voor mensen om paard te rijden de omgang met het paard is. Geen wonder, want een betere therapie kun je niet vinden. Psychologen hebben in meerdere studies reeds aangetoond dat interactie met dieren leidt tot stressverlaging en helpt tegen depressies, mede door de onvoorwaardelijke liefde die je geven. Paarden zijn eerlijk, aanhankelijk, altijd blij om je te zien en dankbaar voor de kleinste dingen. En misschien nog wel het fijnste: ze zijn altijd een luisterend oor. Ze hebben de grootste schouders om bij uit te huilen en vertellen nooit dat je je aanstelt. En zeg nou zelf, een intense band opbouwen met een beest van 600 kilo, omdat hij jou volkomen vertrouwt en volgt als een puppy, is toch magisch.

3. Empathie

Duits onderzoek met ruim 400 paardenliefhebbers wees in 2013 uit dat ruiters beschikken over sterke sociale vaardigheden. ‘De omgang en het nauwe contact met het dier vereisen een hoge mate van empathie en gevoeligheid voor de subtiele lichaamstaal van het paard.’

4. Incasseren, accepteren en door

Diezelfde studie toonde ook aan dat paardensporters vastberaden en veerkrachtig zijn. Sporten met dieren betekent dat je niet alles in de hand hebt. Het zijn levende wezens met een eigen karakter en soms bijvoobeeld eigen angsten. Het zijn nou eenmaal vluchtdieren, dus het gebeurt dat je paard niet helemaal doet wat de bedoeling is. Daarnaast hebben paarden af en toe hun dag niet of kunnen ze zich blesseren. Hoe dan ook, je hebt nooit honderd procent controle. Teleurstellingen liggen op de loer en dat betekent dat je moet leren incasseren, maar daar kweek je wel doorzettingsvermogen mee.

5. Verantwoordelijkheid en leiderschap

Een paard is geheel afhankelijk van zijn baasje en daarom is de zorg een behoorlijke grote verantwoordelijkheid. Je kunt niet zomaar een dag overslaan als je geen zin hebt. Dat vergroot je discipline en plichtsbesef. Het vergt veel tijd en energie, dus perfect plannen wordt appeltje eitje voor je. Je leert efficiente tijdsindeling te maken en prioriteiten te stellen. Eigenschappen die in alle aspecten in het leven handig zijn. Dat geldt evenzo voor leiderschap, want ondanks dat je paard je beste vriend is, ben jij ook zijn leider. Je moet duidelijk kunnen communiceren en met wederzijds respect samenwerken zonder dat je simpelweg even kunt overleggen.

6. Gezellig

Niet geheel onbelangrijk: paardrijden is hartstikke gezellig. Paardenmensen begrijpen namelijk alleen elkaar als het om het paardenvirus gaat. Dus is het af en toe broodnodig om met een lotgenoot neer te strijken voor ene kop koffie en geleuter over je nieuwe halster en het gekke trucje dat je je viervoeter hebt geleerd. Officieel is het een individuele sport, maar als je op een willekeurige zondagmiddag de plaatselijke vereniging bezoekt, blijkt eigenlijk het tegendeel. Hele families trekken er met hun pony of paard op uit om samen op wedstrijd of op buitenrit te gaan.

 

Stap nu over naar Zilveren Kruis en profiteer als KNHS-lid van korting en extra voordeel.
Met Zilveren Kruis hebben we afspraken gemaakt over een collectieve zorgverzekering. En daar profiteer jij als KNHS-lid van met korting en extra voordeel. Meer weten? Op zk.nl/knhs bereken je eenvoudig je premie en bepaal je welk pakket het beste bij je past.

Categorie: ruiterfitheid, Gezondheid, ruiter

Ander Nieuws

  • Gelderse combinaties gezocht om Samen Vitaal te worden
    Gelderse combinaties gezocht om Samen Vitaal te worden
  • Klaar voor de proef: Je eerste dressuurwedstrijd, wat heb je nodig?
    Klaar voor de proef: Je eerste dressuurwedstrijd, wat heb je nodig?
  • #WoensdagWelzijnsWeetje Rotstraal
    #WoensdagWelzijnsWeetje Rotstraal