­ Mode en trends in de sport: wat mag wel en niet? - KNHS

Mode en trends in de sport: wat mag wel en niet?

Geplaatst op 09 februari 2018 in Dressuur & Para

Welke dressuurjasjes zijn toegestaan tijdens KNHS-wedstrijden? Mag ik met plastic sporen rijden? Mag ik met een bit rijden dat niet op de afbeeldingen in het disciplinereglement staat? Mag ik met een hoofdstel starten dat afwijkt van de afbeeldingen? Mag ik speldjes op mijn revers dragen? Dagelijks krijgen we veel vragen. Er komen steeds meer nieuwe producten of variaties op bestaande producten op de markt. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet (of door de bitten het toegestane bit).

Rijjasjes bij dressuur: Wat mag wel en wat mag niet?

Over rijjasjes krijgen we veel vragen. Op dressuurwedstrijden zijn jasjes toegestaan met een colbertmodel. Hieronder staan voorbeelden van modellen die wel en niet mogen. Het eerste en het tweede jasje voldoen aan de bepalingen die in De KNHS harnachementgids aan een rijjas worden gesteld, waaronder “type colbert.” Het tweede jasje lijkt op een dressuurrok, maar is dat niet vanwege de lengte van de panden. Het derde jasje is geen colbertmodel en mag dus niet. In het disciplinereglement staat niet dat de voor- en achterzijde (de panden) van een rijjas gelijk moeten zijn. Ook staat er niks over dubbele rijen knopen. Als er niets over in het reglement staat, is het toegestaan.  Vanaf de Lichte Tour wordt een zogeheten dressuurrok gedragen. Twijfel je toch nog of een bepaald model is toegestaan? Neem dan voor aanschaf even contact met ons op. 

Mag je speldjes of andere uitingen op je rijjas dragen?

Ja, dat is toegestaan.

Met welk harnachement mag ik op wedstrijd?

Bij de KNHS Harnachementgids staan bijlagen met afbeeldingen van toegestane bitten en hoofdstellen tijdens KNHS-wedstrijden. Alléén de afgebeelde hoofdstellen en bitten zijn toegestaan. Als er een andere variant van een bit is toegestaan, dan staat dat erbij vermeld. Bitloos rijden is trouwens al sinds 2010 toegestaan en dat kan voor winstpunten t/m de klasse M2.

Welke sporen mag ik dragen?

In de bijlage KNHS harnachementgids staan afbeeldingen van sporen die toegestaan zijn tijdens KNHS-wedstrijden. Alléén die sporen mogen.  

 • Sporen moeten van metaal zijn. Een ronde tand, knop of draaiend bolletje van hard plastic is toegestaan.
 • De tand moet vanuit het midden van de spoor recht of gebogen naar achteren gericht te zijn.
 • Heeft de spoor een wieltje, dan moet dat vrij kunnen draaien en het mag niet scherp zijn.
 • De takken van de spoor moeten ook glad zijn.
 • Sporen zonder tand (dummysporen) zijn toegestaan.
 • Als de takken en steel omwonden zijn ter bescherming, dan mag dat ook. 
 • Voor pony's zijn alleen stompe sporen, knopsporen (eventueel in zwanenhalsuitvoering), dummysporen en sporen met een draaiend bolletje toegestaan. Voor pony’s in dressuur geldt bovendien dat de spoor maximaal 3,5cm lang mag zijn en dat meet je vanaf de laars tot het uiteinde van de spoor.  

Wanneer mag de KNHS teamkleding gedragen worden?

De nationale kaders bestaan uit de beste combinaties van Nederland. Deze sporters worden begeleid door de bondscoach en kunnen geselecteerd worden voor internationale kampioenschappen en landenwedstrijden. In dat geval dragen die sporters de teamkleding die door de KNHS beschikbaar wordt gesteld. Tijdens normale KNHS-wedstirjden mag de KNHS teamkleding dus niet worden gedragen.  

Moet ik het bokriempje van mijn zadel verwijderen voor de proef?

Sinds 1 april 2017 is een bokriempje bij het losrijden toegestaan. Ga je je proef rijden dan mag het bokriempje gewoon aan je zadel blijven zitten, maar je mag het niet gebruiken. Gebruik je het bokriempje wel tijdens je proef, dan heeft dat gevolgen voor het cijfer van het betreffende onderdeel én voor het cijfer voor houding en zit.

Categorie: bokriempje, rijjasje, bitten, sporen, reglementen

Ander Nieuws

 • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
 • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
  Verslag dressuurforum 27 februari 2023
 • Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch
  Dinja van Liere tweede in wereldbekerwedstrijd Den Bosch