­ Nederland toont progressie op EK Working Equitation - KNHS

Nederland toont progressie op EK Working Equitation

Geplaatst op 27 augustus 2018 in TREC

Afgelopen weekend werd in Eersel het EK Traditional Working Equitation gehouden. In deze voor Nederland relatief nieuwe discipline van de paardensport, deden de Nederlanders het goed en werd zelfs twee keer het podium gehaald.

Het EK werd georganiseerd onder auspiciën van de FITE, een organisatie die gelieerd is aan de overkoepelende paardensportbond FEI. Chef d’equipe Aletta Stamhuis vertelt vol enthousiasme over het EK dat werd gehouden bij paardensportcentrum De Kempen (PCK Eersel). “Als land komen we vergeleken bij de andere deelnemende landen nog maar net kijken, maar we hebben van verschillende kanten complimenten gekregen over de progressie die we hebben gemaakt. Als land kunnen we de grootmachten in deze sport nog niet verslaan, maar we kunnen ze wel bijhouden. Het was ook super dat er zowel bij de senioren als de Young Riders door een van onze teamleden een podiumplaats is gehaald.”

Die podiumplaatsen waren voor Arie de Best, die met zijn Pura Nobleza’s Zarida brons won bij de dressuur trial. De pas 14-jarige Danique Vos won met Sjonny bij de Young Riders (14 t/m 21 jaar) zilver in het onderdeel runderwerk.
Nederland werd verder vertegenwoordigd door: Kelly van Gent – Jacko, Lotje Moerdijk – Skyler Unlimited, Ingrid Peters – Merlijn, Astrid Bonger – Siglavi Pakra Mantova III en Vera Magerij – Sally. Deze laatste combinatie kwam ook uit bij de Young Riders.

De wedstrijd
De van oorsprong Zuid-Europese tak van paardensport bestaat uit een dressuurproef, stijltrail, speedtrail en runderwerk. De dressuurproef heeft vaste onderdelen die uit het hoofd gereden moeten worden. Het verschil met een reguliere dressuurproef is dat de proef zonder letters gereden wordt en de ruiter of amazone zelf mag beslissen waar deze in de bak gereden worden, als de vaste volgorde maar aangehouden wordt. In de stijltrail laat de ruiter zien dat deze zijn of haar paard volledig onder controle heeft in alle situaties; een brug, poort, achterwaarts, maar ook het traditionele ringsteken met garrocha (lange stok) komen voorbij. Een selectie van deze hindernissen komt ook voorbij in de zeer spectaculaire speedtrail, waar het, zoals de naam al doet vermoeden, vooral om de snelheid gaat. Het laatste onderdeel is het runderwerk. Deelnemers krijgen via loting het nummer van een koe toegewezen, die koe moeten ze binnen 90 seconden uit de kudde en over een denkbeeldige lijn krijgen. De ruiter moet dan de koe 15 seconden aan die zijde van de baan houden. Alle onderdelen moeten door de deelnemers op het EK op één hand gereden worden.

Traditie
Aletta Stamhuis vertelt verder: “Het is een discipline waarbij cultuur en traditie een belangrijke rol spelen. Alles wat gevraagd wordt is gebaseerd op het werken met paarden op het land. De band die je daarbij met je paard hebt is van groot belang. Op het EK zie je heel veel verschillende rassen, de optoming en kleding van de ruiters is daarbij afgestemd op het ras. We hebben echt een heel mooi kampioenschap gehad en ik ben er trots op wat we als Nederland hebben kunnen laten zien. Als land hebben we ons op een hele positieve sportieve manier kunnen presenteren en we stonden er echt als een team. Iedereen gunt elkaar heel veel en dat maakt het allemaal extra mooi.”

Meer informatie over deze discipline kun je vinden op: www.trec-club.nl

 

Ander Nieuws

  • FITE stelt Wereldkampioenschap TREC en Europees kampioenschap Working Equitation uit
    FITE stelt Wereldkampioenschap TREC en Europees kampioenschap Working Equitation uit
  • Goud voor Stan Hoeffgen
    Goud voor Stan Hoeffgen
  • Nederlandse deelnemers naar het FITE EK Working Equitation
    Nederlandse deelnemers naar het FITE EK Working Equitation