­ Nederlands dressuur- en springteam CHIO Rotterdam bekend - KNHS

Nederlands dressuur- en springteam CHIO Rotterdam bekend

Geplaatst op 01 juni 2018 in Dressuur & Para , Springen

Van 21 tot en met 24 juni staat het beroemde CHIO Rotterdam op de kalender. Nederlands belangrijkste internationale outdoorconcours voor de paardensport bestaat dit jaar 70 jaar! Ook in dit jubileum jaar wordt zowel voor de dressuur als het springen een officiële FEI Landenwedstrijd verreden. Bondscoaches Rob Ehrens en Rien van der Schaft hebben bekend gemaakt welke combinaties in de havenstad voor Oranje de eer hoog gaan houden.

Grote verandering bij het springen is dat de Longines FEI Nations Cup dit jaar niet op vrijdag wordt verreden maar op zondag. Een verandering die in vrijwel alle Nations Cup wedstrijden voor de springruiters is doorgevoerd. Daarmee krijgt de belangrijkste rubriek van het concours nog meer uitstraling. De Longines Grand Prix, die traditioneel op de zondagmiddag verreden werd, verhuist nu naar de vrijdagavond.
Bondscoach Rob Ehrens (Weert) heeft vijf potentiele combinaties aangewezen die het Nederlands team zullen gaan vormen en zal gedurende het concours zijn definitieve selectie van vier bekend maken. Aangewezen zijn:
- Michel Hendrix (Kessel) – Baileys
- Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Calimero
- Frank Schuttert (Ommen) Chianti’s Champion
- Harrie Smolders (Grobbendonk) – Don VHP Z N.O.P.
- Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P.

Vorig jaar werd het springruiterteam vijfde in de Longines FEI Nations Cup in Rotterdam. Nummer één van de huidige wereldranglijst Harrie Smolders was er toen ook bij, net als Marc Houtzager en Jur Vrieling. Bondscoach Rob Ehrens hoopt dit jaar op meer. “We doen altijd ons best en zullen er heel hard aan werken om op deze thuiswedstrijd in de flow te zitten, maar ik heb het al vaker gezegd in de springsport ligt het allemaal heel dicht bij elkaar. Het moet allemaal ook een beetje meezitten. Of dit ook het uiteindelijke A-team is richting het wereldkampioenschap kan ik nu nog niet zeggen. Ik heb de combinaties gekozen waarvan ik op dit moment zie dat ze het beste in vorm zijn. Daarmee gaan we de strijd aan in Rotterdam.”
In La Baule, enkele weken geleden, reden de Nederlandse ruiters hun eerste Longines FEI  Nations Cup die meetelde voor het klassement en daar werden ze tweede.
Kijk hier voor meer informatie over de Longines FEI Nations Cup springen

Dressuur
De Nederlandse dressuurruiters hadden vorig jaar door de toen geldende regelgeving voor de FEI Nations Cup pech in Rotterdam en werden niet geplaatst. 
Voor dit jaar wordt het team gevormd door:
- Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’S Zonik N.O.P.
- Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – GLOCK’S Dream Boy
- Emmelie Scholtens (Gorinchem) – Apache
- Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Cennin

Bondscoach Rien van der Schaft (Wenum-Wiesel) is duidelijk met zijn doelstelling voor dit jaar. “De doelstelling is uiteraard om te winnen, maar dat zal niet eenvoudig zijn. Ik weet dat de Zweden met een heel sterk team komen en een enorme concurrent zullen zijn. De Duitsers, Denen, Engelsen en Amerikanen hebben ook hele sterke combinaties, maar ik weet niet exact met welke ruiters zij naar Rotterdam komen. De officiële inschrijving is nog niet gesloten en die landen hebben nog niet bevestigd met welke ruiters en paarden ze van start willen gaan.’’
De dressuurruiters rijden op donderdag allen in de Grand Prix en op zaterdag rijden twee combinaties de Special en twee combinaties in de Kür. De beste drie resultaten van de Grand Prix en de beste drie resultaten van de op zaterdag verreden proeven (GP Special en Kür) tellen daarbij mee voor het landenklassement. Het eindklassement wordt daarbij opgemaakt aan de hand van plaatsingspunten.
Kijk hier voor meer informatie over de FEI Nations Cup dressuur.
In Rotterdam komen nog meer Nederlandse topcombinaties aan de start, zij zullen allen starten in de CDI3* wedstrijd.

Op dit moment zijn de definitieve deelnemerslijsten nog niet bekend, die worden net als andere wetenswaardigheden later gepubliceerd.

Meer nieuws op www.chio.nl.

De Nederlandse springruiters wonnen in 2016 de FEI Nations Cup bij het CHIO Rotterdam, in 2018 zullen de mannen van Rob Ehrens er uiteraard weer alles aan doen om dit succes herhalen.
Foto Dirk Caremans

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  • Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
    Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend