­ Nederlandse eventingjeugd weert zich kranig op EK - KNHS

Nederlandse eventingjeugd weert zich kranig op EK

Geplaatst op 15 juli 2018 in Eventing

Na een zware week met het verlies van bondscoach Jan van Beek hebben de jonge eventingruiters zich goed geweerd op het EK in Fontainebleau. Het Young Riders team werd vijfde in het landenklassement met Olivia Pleysier en haar Spirit Excalibur als hoogst geplaatste Nederlandse op de veertiende plaats. De junioren eindigden op de zesde plaats. Hier was Bjinse Venderbosch de beste Oranje-ruiter, hij werd met Lord Mayor achttiende. De Fransen wonnen het goud bij de junioren en de Young Riders, zowel met de teams als individueel.

Mans Buurmans had de moeilijke taak om de ruiters onder de verdrietige omstandigheden door het overlijden van Jan van Beek zo goed mogelijk te begeleiden. Buurman werd in Frankrijk ondersteund door Francis Verbeek voor de dressuur en Tim Lips die met de ruiters onder meer de cross liep.

'Geloof in je zelf'
"Ik kan de groep alleen maar een groot compliment geven", vertelt Mans Buurman, "de groep heeft zich goed geweerd en heel fijn samengewerkt. De ruiters hebben hun gedachten goed bij de wedstrijd gehouden. Ze moesten zich aan hun plan houden dat ze met Jan hadden afgesproken. En ik heb gezegd dat ze vooral geloof in zich zelf moesten hebben."

Derde na dressuur
Het juniorenteam had zich na de dressuur met een derde plaats een goede uitgangspositie verschaft. Maartje van Riel reed een sterke proef met Eppo en scoorde 71,89%, -28.10. Het leverde haar de vijfde plaats op. Ook Bjinse Venderbosch was goed opdreef met Lord Mayor en kwam op de elfde plaats met -29.10.

Drie foutloze crossen
In de cross moest Maartje van Riel haar goede klassering prijsgeven. De amazone kreeg twee weigeringen aan de broek en zakte naar de 56ste plaats. Thierry van Reine bleef vervolgens met Piet foutloos en liep alleen een paar tijdfouten op. Beau Posthumus en Smokie wisten wel foutloos binnen de tijd te crossen en dat lukte Bjinse Venderbosch met zijn Lord Mayor ook. Venderbosch klom naar de zevende plaats, maar het team zakte naar de zevende plaats.

Venderbosch zakt terug
In het afsluitende springparcours werd het klassement flink door elkaar geschud. Venderbosch kreeg twee balken en de drie anderen hadden elk vier strafpunten. Mara van de Ven die met Lexington van de Vinkenhof individueel startte en na de dressuur vierde stond, eindigde als 43ste door een weigering in de cross en vier strafpunten in het springen. 

'Weinig routine'
Het Young Riders team begon met een vijfde plaats na de dressuur. Myrle Schoones zette met Dimitri het beste resultaat neer, tiende met -28.50. Maar met haar ging het in de cross mis. Al vroeg liep ze tegen twee weigeringen aan op hindernis 4a en even later viel het doek bij hindernis acht. Buurmans: "Myrle kon niet over haar eerste paard beschikken en moest met de minder ervaren Dimitri van start. Op het eerste water, dat heel erg vroeg kwam, kregen ze door gebrek aan routine problemen." 

Pleysier foutloos in cross en springen
Het lukte alleen Olivia Pleysier om met Spirit Excalibur foutloos te crossen. Pleysier klom op van de 30ste naar de 20ste plek. Teamgenoten Gerdine Frens en Nina de Haas liepen beiden tegen weigeringen aan in de cross. In het springen hield Pleysier haar hoofd koel en bleef opnieuw foutloos. Zij eindigde als beste Nederlandse op de veertiende plaats. Voor De Haas eindigde de wedstrijd met een 30ste plaats en Frens werd 41ste. Beide amazones hadden een pech balk in het parcours.

Buurman: "Ik kan alleen maar respect hebben voor de prestaties van de ruiters. Ik denk dat als ze thuis zijn, ze nog veel te verwerken hebben." 

Uitslagen teams Young Riders
1. Frankrijk - 99,00
2. Italië - 124,20
3. Zweden - 148,10

5. Nederland - 204,60

Uitslagen teams Junioren
1. Frankrijk - 86,00
2. Groot Brittannië - 91,30
3. Duitsland - 92,90

6. Nederland - 124,90

Uitslag YR
1. Victor Levecque (FRA) - Phunambule des Auges, 26,00
2. Emma Brüssau (GER) - Dark Desire GS, 31,30
3. Alex Kennedy (GBR) - Lissangle Cavaletto B, 32,50

14. Olivia Pleysier (Bilthoven) - Spirit Excalibur, 39,20
30. Nina de Haas (Hengstdijk) - Cocu, 64,80
41. Gerdine Frens (Ermelo) - Wishfull Thinking, 100,60

Myrle Schoones (Neerpelt) - Dimitri

Uitslag junioren
1. Anouk Canteloup (FRA) - Daniel del Impermeable, 25,90
2. Heidi Coy (GBR) - Royal Fury, 28,30
3. Brandon Schäfer-Gehrau (GER) - Fraeulein Frieda, 28,70

18. Bjinse Venderbosch (Harreveld) - Lord Mayor, 37,10
27. Beau Posthumus (Terschuur) - Smokie, 43,30
30. Thierry van Reine (Herveld) - Piet, 44,50
43. Mara van de Ven (Haarsteeg) - Lexington van de Vinkenhof, 62,70
51. Maartje van Riel (Loon Op Zand) - Eppo, 80,90

Klik hier voor de uitslagen.

Foto Digishots

Ander Nieuws

  • Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
    Reglementswijzigingen per 1 maart 2023
  • Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
    Belangrijkste paardensportevenementen in 2023
  • Kalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2023
    Kalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2023