­ Nederlandse springjeugd heerst bij Jumping de Achterhoek - KNHS

Nederlandse springjeugd heerst bij Jumping de Achterhoek

Geplaatst op 25 november 2018 in Springen

De juniorencarrière van Rowen van de Mheen uit Hoevelaken is afgesloten met winst in de Grote Prijs voor junioren op Jumping de Achterhoek. Na Grote Prijs-zeges van Bart van der Maat (U25), Femke Braat (Children) en Rowen van de Mheen sloot de pas 14-jarige Mart IJland zondagmiddag in Vragender af met winst in de pony Grand Prix.

Rowen van der Mheen dook met 0,06 seconde op het nippertje onder de tijd van Pam Nieuwenhuis en dat terwijl hij na de voorlaatste sprong zichzelf nog even de tijd gunde om op de klok te kijken. Daarmee won de Europees kampioen van vorig jaar de Grote Prijs voor Junioren.

“Ik had het idee dat ik niet snel genoeg was. Ik mistte twee bochten, kon niet meer binnendoor rijden en toen keek ik in een flits hoe de tijd ervoor stond”, lacht Van der Mheen. “Gelukkig had ik in het begin al een hoog basisritme. M’n paard sprong top. Fijn dat alles bij elkaar komt en dat het dan lukt.”
Derde werd de Ierse Ella Quigley. Vierde en vijfde waren Jens van der Meer en Ilse Tolboom.

Mart IJland wint eerste pony GP: ‘Droom die uitkomt’
De pas 14-jarige Mart IJland sloot de zondagmiddag af met winst in de pony Grand Prix. Parcoursbouwer Jos Brinkman stelde de rijtechnische vaardigheden van de jeugdruiters op een faire manier flink op de proef en stelde Grote Prijzen op waarin er veel controle nodig was. Zo bleven er maar drie van de 38 pony’s foutloos in de 1.30m Rabobank Grote Prijs van de Provincie Gelderland. Wie de Britse Nicole Lockhead Anderson (16) haar barrage zag rijden op haar  EK-pony Gangnam Style II (waarmee ze dit jaar teamgoud won), dacht dat de winnares bekend was.  Lily Engelsman (14) deed het rustig aan en finishte tien seconden langzamer op Blackwoodland Rock. Maar dan kwam Mart IJland nog, hij trok alles uit de kast met Fantasia en won zijn allereerste Grote Prijs.

“Een droom die uitkomt. Drie jaar geleden reed ik hier in Vragender mijn eerste internationale wedstrijd en won ik op de laatste dag de Lichte Tour. En nu dan mijn eerste Grote Prijs. Ik hoorde van mijn trainer Niels Nanning dat Nicole heel snel was en dat ik er voor moest gaan. Mijn geluk is dat ik Fantasia al 3,5 jaar rijd. We zijn echt een team. Ik weet wat ze kan en hoef maar iets op zij te leunen, of ze draait al”, vertelt Mart IJland.

Bart van der Maat: ‘Sorry, ik heb gewonnen’ 
Met een pas zevenjarig paard een internationale Grote Prijs op 1.45m niveau winnen, dat zijn er niet veel gegeven. Maar Bart van der Maat, geboren en getogen in Houten, leidde op zaterdagavond op Jumping de Achterhoek de ereronde nadat hij over de telefoon excuses had gemaakt aan zijn werkgever Rolf-Göran Bengtsson. “Sorry, ik heb gewonnen.”

In de U25 Grote Prijs om de Morssinkhof Rymoplast Prijs kwamen 38 ruiters tot 25 jaar aan de start, uiteindelijk kwamen er slechts vier terug voor de barrage. Bart van der Maat trapte als eerste af op de beloftevolle Oak Grove’s Enkidu (v. Ensor van de Heffinck) en zag hoe de regionale ruiters Vincent Geerink en Robin Bril een fout kregen en de Brit Alex David Gill tweede werd op de KWPN-merrie Fyenda P (v. Hickstead).

Geen startlijstvulling
“Winnen was echt niet de bedoeling”, vertelt Bart van der Maat. “Mijn paard presteert zeer constant in het 1.40m en ik kom hier om mee te doen, niet als startlijstvulling. Maar zeker niet om te winnen. Ik zag dit als een supermooie opbouw om volgend jaar met hem rankingproeven te rijden. Ik wil zo goed mogelijk een paard opleiden. Kan wel elke week met linten en prijzen naar huis komen, maar dat is niet het doel van de stal waar ik voor rijd. Zij hebben een lange termijnvisie. Maar Rolf zei dat het er goed uitzag op de livestreaming en feliciteerde me.”

Braat enige dubbele foutloze bij Children
Femke Braat was de enige die op Culia twee keer foutloos bleef in de Grote Prijs voor Children. Samen met de Belg Victor Morssinkhof had de amazone uit Etten-Leur de barrage bereikt. Morssinkhof maakte een springfout waardoor de dertienjarige Braat de hoofdprijs won. De derde plaats was voor Julia van der Heijden met Baileys. De combinatie liep in het basisparcours een tijdfout op.

Klik hier voor alle uitslagen. 

Bron Jumping de Achterhoek

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
  • Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs
    Harrie Smolders tweede in vijfsterren Grand Prix Hermes Parijs