­ Neurologische vorm van Rhinopneunomie bij een stal in Oene - KNHS

Neurologische vorm van Rhinopneunomie bij een stal in Oene

Geplaatst op 23 oktober 2018

SRP - Op een locatie in Oene is de neurologische vorm van Rhinopneunomie vastgesteld. De aanwezige paarden mogen de locatie de komende weken niet verlaten en er worden geen paarden van buiten toegelaten. De contactadressen van de locatie en de paardenaccommodaties in de directe omgeving zijn op de hoogte gebracht van de situatie. De paarden staan onder controle van een dierenarts, meldt de Sectorraad Paarden dinsdag 23 oktober in een persbericht.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om Rhinopneumonie (EHV1), een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als u uw paarden van Rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake  is van abortus of neurologische verschijnselen is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Voor meer informatie over 'Rhino' verwijst de SRP naar www.sectorraadpaarden.nl of de informatie op deze website. 

Heeft de recente uitbraak van 'Rhino' gevolgen voor wedstrijden?
Op dit moment is er voor de KNHS geen aanleiding om te adviseren om wedstrijden geen doorgang te laten vinden. Mocht de situatie veranderen, dan wordt dit onmiddellijk via onze mediakanalen kenbaar gemaakt. De KNHS stemt de communicatie op het gebied van Rhinopneunomie af met de Sectorraad Paarden (SRP).  

Bron: Sectorraad Paarden

Categorie: rhinopneumonie, Rhino, Welzijn, Sectorraad Paarden, SRP

Ander Nieuws

  • De vier basisbehoeften van een sportpaard
    De vier basisbehoeften van een sportpaard
  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje OCD
    #Welzijnsweetje OCD