­ Oranje springruiters gedeeld derde in FEI Longines Nations Cup CHIO Rotterdam - KNHS

Oranje springruiters gedeeld derde in FEI Longines Nations Cup CHIO Rotterdam

Geplaatst op 24 juni 2018 in Springen

De Nederlandse springruiters zijn op een gedeelde derde plaats geëindigd in de Longines FEI Nations Cup. Harrie Smolders en Marc Houtzager waren de Nederlandse helden met ieder twee foutloze rondes. De winst in de landenwedstrijd ging afgetekend naar België dat zonder strafpunten bleef.

Voor Nederland opende Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P zeer sterk met een foutloze ronde. Als tweede starter kreeg Michel Hendrix helaas twee springfouten waarna Marc Houtzager met een zeer goed springende Sterrehof’s Calimero foutloos bleef. Laatste Nederlandse starter Jur Vrieling kreeg al op hindernis 3 een fout en verreed zich daarna in de lijn van hindernis 10 naar 11 waardoor nog een balk viel. De ruiters van Rob Ehrens kwamen daarmee na de eerste manche op een vierde positie met 8 strafpunten. In de tweede manche bleef Harrie Smolders weer magistraal foutloos. Michel Hendrix hield de schade beperkt tot een springfout en ook Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero toonden andermaal hun klasse door foutloos te blijven. Bij Jur Vrieling liep het ook in de tweede manche niet, met 12 strafpunten kwam hij over de finish. Met een eindtotaal van 12 strafpunten kwam Nederland samen met de Verenigde Staten en Zwitserland op de gedeelde derde plaats.
Naast Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. en Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero wisten nog zes combinaties tweemaal foutloos te blijven over het pittige parcours van de Ier Alan Wade, die ook de parcoursbouwer zal zijn tijdens de FEI World Equestrian Games in Tryon (USA) in september dit jaar.

Dubbele gevoelens bondscoach
Voor de Nederlandse bondscoach Ehrens waren er dubbele gevoelens achteraf. “Harrie en Marc reden echt heel goed, dat staat voorop. Michel had de eerste ronde wat pech, maar de tweede ronde reed hij eigenlijk heel goed met een fout. De hengst van Jur kreeg heel veel spanning toen hij de ring in kwam en dat kreeg Jur niet op tijd onder controle. In de tweede manche was het beter, maar toen sprong de hengst niet fijn. Dat kan gebeuren, paarden zijn geen machines, maar vervelend was het wel.”
Ehrens had na afloop lovende woorden aan het adres van de organisatie. “We hebben een super concours gehad. Alles is goed geregeld, de omstandigheden zijn hier heel goed, het publiek was enthousiast. Op naar het EK volgend jaar.”

In 2019 is er geen CHIO Rotterdam, maar wordt in augustus het Kralingse Bos het EK Dressuur, Springen en Para-dressuur verreden. Namens de organisatie liet Yves Houtackers weten dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Veel meer wilde Houtackers er nog niet over kwijt, wel beloofde hij snel met meer nieuws te komen.

Nederlandse invloed
Met de overwinning doet België, dat ook de vorige Longines FEI Nations Cup in Sopot won, goede zaken in de tussenstand. Duitsland presteerde ook sterk in Rotterdam met slechts vier strafpunten. Aan de Belgische overwinning zat nog wel een behoorlijk Nederlands tintje. Jos Verlooy, vrijdag al winnaar van de Grote Prijs en ook vandaag goed voor twee foutloze rondes, wordt getraind door Harrie Smolders. Verlooy reed daarbij vandaag ook nog op een nakomeling van Emerald, een van de succespaarden van Smolders. Jos Verlooy: “Harrie had gezegd dat ik niet aan het resultaat moest denken, maar gewoon mijn ronde moest rijden en pas bij de finish omkijken hoe het gegaan was. Dat bleek goed advies”, vertelt hij lachend.
Ook Smolders is uiteraard enthousiast over de resultaten van zijn pupil. “Je ziet al een tijd dat Jos en zijn paarden in vorm zijn, ik heb ook gezegd dat hij rustig moet blijven en dat de resultaten echt wel komen. Deze week bleek dat wel. Hij heeft echt super gedaan.”

Uitslag FEI Nations Cup CHIO Rotterdam
1. België, 0 strafpunten
2. Duitsland, 4 strafpunten
3. Nederland, 12 strafpunten
Harrie Smolders (Lage Mierde) – Don VHP Z N.O.P. (0 + 0)
Michel Hendrix (Kessel) – Baileys (8 + 4)
Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Calimero (0 + 0)
Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Glasgow vh Merelsnest (8 + 12)
3. Zwitserland, 12 strafpunten
3. Verenigde Staten, 12 strafpunten

Kalender
De landen in de Europese 1e divisie hebben elk vijf wedstrijden toegewezen gekregen waar zij voor kwalificatiepunten voor de finale rijden. Alle vijf de wedstrijden tellen daarbij mee. Voor Nederland volgen er na Rotterdam nog:
- 12 – 15 juli Falsterbo
- 26 – 29 juli Hickstead
- 8 - 12 augustus Dublin
FINALE 4 – 7 oktober Barcelona 

Kijk hier voor meer informatie en de volledige kalender van de Longines FEI Jumping Nations Cup™.

Kijk hier voor alle uitslagen van de Longines FEI Nations Cup bij het CHIO Rotterdam

Kijk hier voor de zeer voorlopige tussenstand in de Longines FEI Nations Cup

Kijk hier voor meer informatie over de Longines FEI Nations Cup

Foto Marc Houtzager door Hippofoto.be

Categorie: FEI Nations Cup

Ander Nieuws

  • Beleef The Dutch Masters live
    Beleef The Dutch Masters live
  • Springruiters maken zich op voor eerste Rolex Grand Prix van 2021
    Springruiters maken zich op voor eerste Rolex Grand Prix van 2021
  • Deelnemers internationale wedstrijden 22 t/m 28 februari 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 22 t/m 28 februari 2021