­ Rondje Inspiratie met Jesse Drent - KNHS

Rondje Inspiratie met Jesse Drent

Geplaatst op 30 januari 2018

22 is hij pas, en nu al een idool. En op 1 maart komt hij naar Ermelo voor het eerste Rondje Inspiratie! Plezier met je paard, wie kan dat beter demonstreren dan Jesse Drent? Hij geeft een demonstratie vrijheidsdressuur waarin hij zijn paarden in vrijheid oefeningen laat doen. Daarnaast geeft hij les in beginnen met vrijheidsdressuur. Lees in onderstaand bericht hoe je kans maakt op twee vrijkaartjes.

Het ging niet van een leien dakje toen Jesse als twaalfjarig jochie zijn eerste pony Andorra kreeg. Hij besloot daarom dat hij paarden beter wilde leren begrijpen. Sinds zijn veertiende beoefent Jesse vrijheidsdressuur. Als groot paardenliefhebber deelt hij graag zijn kennis in optredens op evenementen, samen met zijn paarden Macho, Antares en Andorra. Daarnaast schreef hij het boek ‘Passie voor paarden’. Jesse Drent en Eva Roemaat hebben samen het bedrijf Nalanta, waarmee ze demonstraties geven en lessen verzorgen.

Jesse Drent: ‘Vrijheidsdressuur is het aanleren van oefeningen zonder dwang in zo veel mogelijk vrijheid, zoals buigen, liggen en steigeren. Vrijheidsdressuur begint bij een heel stabiele basis, gevolgd door een reeks kleine en grote oefeningen. Naast de vrijheidsdressuur richten wij ons op bitloos rijden en het natuurlijk dresseren. Bitloos rijden is het begeleiden, beleren en trainen van paarden zonder een bit. Dit kan in alle disciplines en op alle mogelijke manieren. Daarnaast verdiepen wij ons in het natuurlijk dresseren. Hierbij willen wij de paarden stimuleren dressuurmatig met ons in vrijheid te werken. Denk aan nageeflijkheid, verzameling, inbuigen en oefeningen zoals schouderbinnenwaarts, maar ook passage en piaffe.’

‘Iedereen kan het leren’

‘Onze visie is gebaseerd op een prettige samenwerking met je paard: niks moet, en juist omdat het niet moet krijg je veel cadeau. Wij werken met verschillende rassen. Vaak wordt gedacht dat je een bepaald ras nodig hebt voor dit soort werk met paarden, maar dat is absoluut niet waar. We werken met onder andere een Haflinger en een Arabisch paard, twee compleet verschillende rassen, die op hun eigen manier dezelfde oefeningen uitvoeren. We proberen zo veel mogelijk mensen jong en oud te inspireren en te motiveren om op een andere manier naar hun paard te kijken.’ Jesse brengt ook jonge paarden uit in de wedstrijdsport springen en dressuur en Eva rijdt ook klassiek dressuur. ‘Het is goed te combineren! Dat maakt deze manier van omgaan met je paard zo toegankelijk: iedereen kan het leren, als je er maar voor open wilt staan en het geduld kunt opbrengen om samen met je paard de ontwikkeling aan te gaan. Doordat ik met allerlei soorten paarden mag trainen, jong, oud, groot en klein, heb ik veel kunnen leren en me leren aanpassen aan het paard en niet andersom. Ik ben nog lang niet uitgeleerd.’

Tip van Jesse

Jesse: ‘Vrijheidsdressuur hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt beginnen met kleine stapjes en trucjes. Een van de eerste dingen die ik Andorra leerde, is flemen. Houd iets lekkers in je hand, bijvoorbeeld een brokje. Houd dat boven de bovenlip van je paard, zodat hij er net niet bij kan en zijn bovenlip moet optrekken. Daarbij houd je je vinger in de lucht en als hij dan fleemt, beloon je met je stem en geef je het brokje. Je paard moet je vinger in verband gaan brengen met iets lekkers. Al gauw heeft hij door dat als jij het teken geeft met je vinger en hij fleemt, er een beloning volgt in de vorm van een brokje. Niet moeilijk en leuk om samen te doen!’

Winnen?

Wij geven 2x2 kaartjes weg voor het Rondje inspiratie met Jesse Drent op 1 maart op het KNHS-centrum in Ermelo. Hoe? Dat lees je aanstaande vrijdag in de nieuwsbrief voor ruiters! Ben je nog geen abonnee van deze nieuwsbrief? En wil je wel graag meedoen met deze actie? Meld je dan hier aan! Je wordt dan elke maand op de hoogte gehouden van de mooiste ruiterroutes, je krijgt welzijnstips voor je paard, nieuws over o.a. buitenrijden, het KNHS-ruiterbewijs, de ruiteropleiding en gave exclusieve winacties.
Op vrijdag 9 februari krijgen de winnaars per e-mail bericht van ons. Heb je al een kaartje gekocht en ben je één van de winnaars? Dan vergoeden wij natuurlijk je reeds gekochte kaartje(s).

Meld je aan voor het Facebookevent Rondje inspiratie 'Meer plezier met je paard' met Jesse Drent om je vrienden uit te nodigen en op de hoogte te blijven. 

 

 

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
    Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  • TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
    TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
  • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
    Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen