­ Ruiter erin, zwijn eruit? - KNHS

Ruiter erin, zwijn eruit?

Geplaatst op 04 september 2018 in Buitenrijden

De bosrijke ruiterpaden maken van de Veluwe een geliefde locatie om buiten te rijden. Wat veel ruiters zich mogelijk niet realiseren is dat de (vele) hekken die ze passeren een andere functie hebben dan ‘sta-in-de-weg’. Waarom moeten deze hekken dicht blijven?

Het antwoord is simpel: om de wilde zwijnen in het bos te houden. Diverse dorpskernen en landbouwgebieden op de Veluwe worden al jaren beschermd door een zogeheten faunaraster (hekwerk) tegen schade van wilde zwijnen. Daarnaast liggen er wildroosters in het gebied, waar wandelaars en fietsers overheen kunnen, maar herten, zwijnen en ander wild niet.

Ook paarden stappen niet over een wildrooster. Om ruiters en menners toch te kunnen laten genieten van de Veluwe kunnen zij via hekken op de (ruiter)paden de bossen in trekken. Boeren en boswachters merken regelmatig dat ruiters – en ook andere passanten – hekken open laten staan. Vaak uit onwetendheid, omdat ruiters het nut van dit hek niet kennen.

Wilde zwijnen die het landbouwgebied in trekken, moeten worden afgeschoten. Dit is zo afgesproken om schade aan landbouwgewassen en in dorpen, denk aan bermen en tuinen, te voorkomen. Die afspraak hebben onder meer provincie, terreinbeherende organisaties (zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) en boeren gemaakt.

Ruiters worden daarom dringend opgeroepen om hekken te sluiten op de ruiterpaden. Dit voorkomt het onnodig afschieten van wilde zwijnen en (extra) schade aan gewassen.

Namens de Veluwse boeren bedankt!


Bron: LTO Noord

Ander Nieuws

  • PaardenPodium Optimaal genieten in de natuur *Video*
    PaardenPodium Optimaal genieten in de natuur *Video*
  • Adopteer je route in de gemeente Heeze-Leende
    Adopteer je route in de gemeente Heeze-Leende
  • Mentaal sterker zorgt voor meer plezier met je paard *Video*
    Mentaal sterker zorgt voor meer plezier met je paard *Video*