­ Samengesteld mennen: bekijk de nieuwe dressuurproeven per 1 april 2018 - KNHS

Samengesteld mennen: bekijk de nieuwe dressuurproeven per 1 april 2018

Geplaatst op 24 januari 2018 in Mennen & para

De nieuwe dressuurproeven voor samengesteld mennen zijn gepubliceerd. Deze proeven gaan in op 1 april 2018. In dit artikel lees je meer over de totstandkoming van de nieuwe proeven.

De nieuwe proeven zijn ontwikkeld door een werkgroep vanuit het menforum en de technische commissie mennen. Uitgangspunten daarbij waren:

 1. De proeven moeten bij het niveau passen en voldoende uitdaging bieden. 
 2. Wedstrijdring 40x80m (m.u.v. twee-en langspanproef klasse Z die in 40x100m verreden wordt).
 3. Verbeteren van de kwaliteit van de jurybeoordeling: niet uitgaan van de traditionele posities, maar op waar de jury het beste zicht heeft op alle oefeningen.

 

Bekijk de nieuwe dressuurproeven

Uitdagende dressuurproeven

Klasse L en M
Na de nieuwe klasseindeling (L, M en Z) is het belangrijk dat de dressuurproeven passen bij het niveau en voldoende uitdaging bieden. De feedback uit het veld bevestigde de behoefte aan uitdaging en dan vooral in de klasse L en M. In de nieuwe proef voor klasse M enkelspannen is bijvoorbeeld nu ook de galop opgenomen.
Bekijk de nieuwe proeven

Klasse Z
Afgelopen jaar werden in de klasse Z de KNHS-proef en de FEI-proef in handicap gereden. Aankomend seizoen rijdt iedereen in de klasse Z de voor zijn rubriek geldende KNHS-proef klasse Z. Daarmee is het verschil in proeven binnen dezelfde rubriek weg.

Voor de twee- en langspannen klasse Z is de KNHS-proef gelijk aan de FEI-proef en ook de enige proef die in een 40x100m baan verreden wordt. Voor enkelspannen klasse Z is er een nieuwe proef ontwikkeld. Die is wat uitdagender geworden met oefeningen zoals een galopwissel door 4 a 6 drafpassen en de keertwending.  

Voor enkelspandeelnemers (paard en pony) met internationale ambities is het belangrijk dat zij zich in eigen land kunnen voorbereiden. Daarom kan de bondscoach wedstrijden aanwijzen waar de FEI-proef gereden mag worden, bijvoorbeeld voor observatiewedstrijden, kadervormende wedstrijden en trainingen. Tijdens alle andere wedstrijden wordt alléén de KNHS-proef klasse Z uitgeschreven. Dit geldt ook voor het NK enkelspan.

Bekijk de nieuwe proeven

Rijlijnen
Om deelnemers en juryleden te helpen met het voorbereiden op de nieuwe proeven, zijn van alle proeven tekeningen gemaakt met daarop de rijlijnen.

Positie van de jury

Traditiegetrouw worden juryleden bij C, B en/of E neergezet.  Maar vanuit die positie kunnen zij niet alle oefeningen even goed beoordelen. Bij het testen van de nieuwe proeven is daarom niet alleen gekeken naar rijlijnen en opbouw, maar ook waar de jury het beste zicht heeft. In de klasse L en M gaan de twee juryleden de proef beoordelen bij C (voorzitter) en M (korte zijde C). In de klasse Z beoordelen de drie juryleden de proef bij C (voorzitter), M (korte zijde C) en B.  

KNHS Dressuur- en menproeven app

In de KNHS Dressuur- en menproeven app zijn Tips van de Pro opgenomen bij de klassen B t/m ZZ, met onder andere informatie over het rijden van de vrije stap, de keertwending en de galopwissel door 4 a 6 drafpassen. De nieuwe proeven en de getekende rijlijnen worden op korte termijn ook in de app opgenomen.

Categorie: dressuurproeven, menproeven

Ander Nieuws

 • IJsbrand Chardon wint bij seizoenstart in Exloo
  IJsbrand Chardon wint bij seizoenstart in Exloo
 • Groot deelnemersveld op internationale menwedstrijd in Exloo
  Groot deelnemersveld op internationale menwedstrijd in Exloo
 • 11 maart oefenmennen en oefenspringen op het NHC
  11 maart oefenmennen en oefenspringen op het NHC