SRP: Vogelgriep vastgesteld in Kamperveen, enkele maatregelen voor de paardenhouderij

Geplaatst op 14 maart 2018

Ermelo (SRP): In Kamperveen (gemeente Kampen) is gisteren bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep vastgesteld. Het besmette bedrijf en een aangrenzend bedrijf worden (preventief) geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het gaat vermoedelijk om de hoog pathogene variant.

Rond het bedrijf in Kamperveen is een 10 kilometergebied ingesteld (klik HIER voor het gebied). Op dit moment gelden voor het vervoer van paarden in het toezichtsgebied de volgende regels:
- Paarden mogen niet vervoerd worden van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
- Paarden mogen wel rechtstreek vervoerd worden van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag ook, dus paarden mogen van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte;
- Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in het toezichtsgebied is mogelijk indien de paarden niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar ze worden gehouden.

Kortom: in heel Nederland mogen paarden vervoerd worden. Alleen voor bedrijven mét pluimvee of andere gevogelte in het toezichtsgebied rond Kamperveen geldt een vervoersbeperking.

Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Over de Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden (SRP) vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de paardensector in Nederland. SRP is een zelfstandige stichting opgericht in 2007 en is namens de organisaties die actief zijn in de sector - Sport, Fokkerij en Ondernemers - hét aanspreekpunt voor overheid, politiek en maatschappelijke organisaties. De activiteiten van de Sectorraad zijn gericht op het verder versterken van de maatschappelijke positionering van de paardensector in Nederland.

Categorie: Vogelgriep, SRP, Sectorraad Paarden

Ander Nieuws

  • Neurologische vorm van rhinopneumonie in omgeving Zutphen
    Neurologische vorm van rhinopneumonie in omgeving Zutphen
  • #Woensdagwelzijnsweetje Gebitsziekte EOTRH
    #Woensdagwelzijnsweetje Gebitsziekte EOTRH
  • UPDATE Samen VITAAL : Hoe is het nu met…?
    UPDATE Samen VITAAL : Hoe is het nu met…?