­ Staat het Instructeursdiploma ook op jouw bucketlist? - KNHS

Staat het Instructeursdiploma ook op jouw bucketlist?

Geplaatst op 03 augustus 2018

Dit najaar gaan er verschillende Instructeursopleidingen van start. Ben jij een echt 'paardenmens' en wil je jouw kennis en ervaring overdragen? Dan is de KNHS Instructeursopleiding de juiste keuze. Heb je toch nog twijfels? Laat je dan inspireren door enkele deelnemers die je zijn voorgegaan. Zij vertellen je graag meer over hun motivatie om een Instructeursopleiding te volgen, hun verwachtingen en ambities. De komende tijd lees je hier regelmatig iets hierover op onze website. Voor de 49-jarige Iris Boelhouwer uit Weesp zijn paarden haar lust en haar leven. Hoewel ze niet werkzaam is in de paardensport stond het behalen van het Instructeursdiploma altijd al op haar verlanglijstje. De vernieuwing van de instructeursopleiding was voor haar dé mogelijkheid om nu de kans te pakken en voor het diploma te gaan.

Ze vertelt: ‘Het Instructeursdiploma is voor mij echt een bucketlist-dingetje. Ik ben waarschijnlijk wat ouder dan de gemiddelde cursist maar ik heb dit altijd al willen doen. Paarden hebben altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Ik ben zelf een fanatieke amateur wedstrijdsporter en dan voornamelijk springen en sinds kort eventing. Mijn twee kinderen heb ik inmiddels ook aardig besmet met het paardenvirus en zij rijden ook wedstrijden. Op het moment volg ik de verkorte versie van de Aspirant-instructeurs opleiding. Hopelijk rond ik die begin september af. Afgelopen maand heb ik de examens ‘rijden’ en ‘omgang & verzorging’ al behaald. In september volgt dan nog het examen ‘lesgeven’ en de toets ‘voeding en verzorging’. Als dat allemaal rond is, start ik in oktober met de opleiding Instructeur Basissport. Voordat ik aan de Aspirant-instructeursopleiding begon, vond ik de nieuwe structuur nog best lastig te begrijpen. Maar gelukkig kreeg ik een fijne ondersteuning van de KNHS afdeling Opleidingen die me goed geholpen hebben tijdens mijn inschrijving. Ik ben wel heel benieuwd hoe de opleiding voor Instructeur Basissport eruit gaat zien. Ik hoop vooral te leren op welke manier je ruiters het beste vooruit kun helpen door ze op de juiste manier vertrouwen te geven en te stimuleren. Vooral het didactische gedeelte verheug ik me heel erg op. Ik zou graag mijn kennis op een goede manier willen overbrengen en hoop dat ik met de opleiding daar de tools voor aangereikt krijg. Daarnaast wil ik de opleiding graag volgen voor meer verdieping in mijn eigen kennis en rijden. Ik heb nu nog geen concrete plannen om met het instructeursdiploma aan de slag te gaan. Ten slotte heb ik gewoon een fulltime baan naast mijn paardenhobby. Maar wie weet wat deze instructeursopleiding me nog allemaal kan brengen.’ 

Lees ook:
Eerder vertelde de 20-jarige Noortje Kooter uit Hazerswoude over haar deelname aan de manege-instructeursopleiding en deelde haar ervaringen. ‘De opleiding is een perfecte combinatie van leren in de praktijk aangevuld met instructies van de beste specialisten op hét kenniscentrum van de paardensport, de KNHS.’ Lees hier het artikel met Noortje. 

Willemien Odink uit De Krim is niet alleen fanatiek wedstrijdmenner, maar ook paardenouder die regelmatig op Bixie wedstrijden is te vinden om haar dochters te begeleiden. Om met haar enthousiasme kinderen en beginners een goede start van hun ruitercarrière mee te geven, start ze in oktober met de Instructeursopleiding Basissport Allround. Lees hier het artikel met Willemien

Amazone Reece Fokker is geen onbekende in de dressuurwereld. Op haar 20-jarige leeftijd heeft ze al haar eigen dressuurstal, rijdt ze op Grand-Prix-niveau en neemt ze deel aan U25-wedstrijden. Het behalen van haar KNHS Instructeursdiploma is voor haar dus een logische stap. Ze vertelt: ‘Ik volg momenteel de opleiding Instructeur Wedstrijdsport Dressuur op een locatie in Lisse. Op mijn eigen stal Una R Horses in Wijdewormer geef ik lessen en clinics aan leerlingen op verschillende niveaus en ik vind het belangrijk om daarvoor over de juiste kwalificaties te beschikken. Dressuursport is echt mijn passie en ik vind het leuk om anderen net zo enthousiast te maken voor deze discipline en mijn kennis over te dragen. Door de Instructeursopleiding te volgen hoop ik een nog betere instructeur te worden. Lees hier het artikel met Reece.

INSTRUCTEURSOPLEIDING VERNIEUWD

Een goede instructeur worden gaat gepaard met heel veel ervaring opdoen. Daarom is de KNHS-opleiding tot instructeur vanaf dit jaar in een geheel nieuw jasje gestoken. Waar je voorheen nog kon instromen op niveau 4, moet iedereen vanaf nu weer beginnen bij het begin. Dit wil zeggen dat iedereen die instructeur wil worden begint bij de opleiding Aspirant-instructeur (niveau 2). Wanneer je hiervoor slaagt met een ′7′ voor zowel het rijden van een paard als het lesgeven kan je doorstromen naar de opleiding Instructeur basissport (niveau 3). Als je dan verder wilt groeien en combinaties echt wilt helpen met de wedstrijdsport, kun je doorstromen naar de opleiding Instructeur wedstrijdsport (niveau 4). Ben je na de opleiding Instructeur wedstrijdsport nog niet uitgeleerd, dan kun je verder gaan met de opleiding tot Trainer.

Alle informatie over de KNHS opleiding tot aspirant-instructeur, instructeur-basissport, instructeur wedstrijdsport en trainer en de brochure voor manege instructeur vind je hier.

SCHRIJF JE NU IN!

Ben je enthousiast geworden en wil je je inschrijven voor een opleiding, dan kan dat via Mijn KNHS. Daar zie je precies of er nog plaatsen zijn en wanneer de inschrijving sluit. We hopen dat je we je straks welkom mogen heten en dat jij ons helpt om de paardensport nóg leuker te maken!

Foto: Iris Boelhouwer

Ander Nieuws

  • Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
    Deelnemers internationale wedstrijden 20 t/m 26 maart 2023
  • Wisseling proeven Paardrijden.nl
    Wisseling proeven Paardrijden.nl
  • In Memoriam: Henk Richardson
    In Memoriam: Henk Richardson