­ Sterke kampioenen Aangespannen Sport - KNHS

Sterke kampioenen Aangespannen Sport

Geplaatst op 25 juli 2018 in Aangespannen sport

Op 21 en 24 juli werden er maar liefst vier Nederlandse kampioenschappen en een KNHS Kampioenschap in de Aangespannen Sport beslecht.

21 juli stond in Garrijp de strijd voor de tweespannen tuigpaard Fries ras op het programma. Deze dag werd in Houten zowel het NK dames Tuigpaarden als Hackneys verreden. Op 24 juli was het bekende CH Norg waar het NK dekhengsten Tuigpaarden en het KNHS-kampioenschap tandems Hackneys plaatsvond.

Tuigpaarden
Stichting De Gouden Bolhoed organiseerde voor de derde keer het Concours Hippique in Houten. Ook nu werd het weer een prachtige dag volle mooie Aangespannen sport. In het kampioenschap tuigpaarden gereden door dames streden zes aanspanningen. Drie daarvan mochten er naar de finale waaronder twee paarden van Jaap van der Meulen. Titelverdedigster Linda Boelens ontbrak, waardoor een andere topper in deze klasse de kampioenssjerp in ontvangst mocht nemen. Dat was Anneke Huckriede met de KWPN hengst Bommelsteyns Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen. De hengst groeide in de wedstrijd, met zijn super deftige front en sterk ondertredende achterbeen ging hij opvallend door de baan. Ook zeer voornaam was de als tweede geplaatste Funita (v. Manno). Hanneke van Wessel showde deze door haar vader Joop van Wessel gefokte er met veel allure gaande, fraaie merrie. Ook dit paard is eigendom van Jaap van der Meulen, die daarmee een mooie dag had. Ineke Haarsma eindigde met de zeer actieve en over een fraai front beschikkende Elburg van haar vader Uilke Haarsma als derde. In Norg zette de zegereeks van Hubert zich voort. In handen van Lambertus Huckriede won de blikvanger het NK voor Dekhengsten. Als tweede mocht Eebert met Robbie van Dijk zich opstellen. Harm Jan Veenstra reed Icellie naar de bronzen positie.

Hackneys
Bij het kampioenschap Hackneys gereden door dames ging de titel naar Ilse Sweens met Leyrun Headliner (v. Rocky). Voor de kwaliteitsvolle Headliner waren het drukke, maar zeer succesvolle dagen. Drie dagen nadat hij in Houten de titel won, liep Headliner in Norg ook samen met Leyrun Tourmaline naar de titel in het KNHS-kampioenschap tandems Hackneys. Naast de titel was hij in Norg ook de beste in de damesklasse, winnaar in het tweespan en vierde in de ereklasse. Ilse Sweens kan haar oogappel niet genoeg prijzen na alle successen. “Het was de tiende titel voor Headliner, en de mooiste. Voor mij zijn de dames en ereklasse kampioenschappen toch de mooiste kampioenschappen. We waren al een paar keer zo dichtbij een van die titels, maar steeds net niet. Geweldig dat het nu lukte. Toen hij de ring in kwam had ik even wat twijfel, maar Headliner ging geweldig. Ik dacht nog dadelijk stijgt hij op, zo klom hij er in. Het publiek was ook super enthousiast. We droegen deze pony al op handen, maar nu staat hij echt op een voetstuk.Even waren we bang dat al die rubrieken teveel zouden zijn voor hem, maar hij bleef gaan. Tussendoor hebben we hem ook steeds lekker onder de douche gehad en gekoeld, en hij leek niet moe te kunnen worden. Het was gewoon bizar, zo goed als hij ging.”

Friezen
Om het 20-jarig bestaan van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel in Garijp extra luister bij te zetten werd op dit fraaie concours naast een heleboel mooie rubrieken ook een NK verreden. Niets minder dan het NK voor de tweespannen vond plaats in Sumarreheide. Zeven aanspanning gingen van start. De juryleden nodigden drie rijders uit voor de overkamping. Dat waren Feike Holtrop, Sybren Minkema en Udo de Haan. Rijders die allen het hele seizoen al sterk presteren. In de finale gingen alle drie zeer sterk rond en er was een extra ronde nodig om tot een eind oordeel te komen. Kampioen werden uiteindelijk Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse 433) en Sven B. (v. Wimer 461) van de combinatie Minkema/Schreuder in handen van Sybren Minkema. Titelverdediger Feike Holtrop met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert 444) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries 415) werd de reservekampioen voor Udo de Haan met Christiaan P.J. (v. Andries 415) en Rinse P.J. (v. Thorben 466).

Foto Leyrun Headliner en Ilse Sweens door Johnny van Ingen

 

 

Ander Nieuws

  • Alle nationale kampioenen van 2018!
    Alle nationale kampioenen van 2018!
  • Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
    Verslag forum Aangespannen Sport 12 november
  • Leslie Agricola Hippiade kampioen met Feitse GL
    Leslie Agricola Hippiade kampioen met Feitse GL