­ Tryon 2018: Edward Gal zevende in Grand Prix Special - KNHS

Tryon 2018: Edward Gal zevende in Grand Prix Special

Geplaatst op 14 september 2018 in Dressuur & Para

Met een zeer sterk optreden met zijn GLOCK's Zonik N.O.P. is Edward Gal op een knappe zevende geëindigd in de Grand Prix Special op het WK Dressuur in Tryon. Gal heeft zich daarmee als enige van de Nederlandse combinaties gekwalificeerd voor de kür.

"Hij kan tegen de warmte," lacht Edward Gal na zijn optreden. "Dit is wel een fijne proef voor Zonik, want je moet in het begin gelijk naar voren. In de Grand Prix moet in het begin je veel terug. Ik was er blij mee zo. Het voelde vandaag ook iets minder drukkend en benauwd. Het viel me heel erg mee. Ik had me toch flink voor de Grand Prix gisteren voorbereid. Vandaag heb ik voor de Special maar een half uurtje genomen en een paar dingen uit de proef die Zonik minder goed kent geoefend. Zoals de passage en dan appuyeren en het aan-piafferen vanuit stap. Dat doe je wel eens, maar thuis laat je dat ook wel eens weg, omdat je je in de training vooral concentreert op de Grand Prix. En de wissels op de middenlijn, dan voel je toch wat onzekerheid bij je paard en dus bij jezelf ook. Dan ben je overdreven met je hulpen omdat hij moet doorgaan en niet maar een wissel doet. Dat moet ik duidelijk bij hem aangeven, maar hij doet het wel. Dat is echt heel fijn. Hij gaat wel door."

Geen risico
Edward ging wel enigszins behouden de Special in, want hij wilde geen risico nemen: "Je wilt hier goed rijden en je weet ook dat het kan. Het kan echt nog wel beter, maar dan krijg je weer teveel storinkjes. Bijvoorbeeld met uitstrekken, dat kan hij nog wel een beetje meer, maar dan heb je ook kans dat hij aangaloppeert. Dat vond ik een beetje jammer om te riskeren. Daar hebben we de kür nu voor!"

Aanpassen aan het paard
Met deze score plaatst Edward zich als enige Nederlander voor de kür op zondag: "Dat is jammer. Maar je merkt het aan heel veel paarden. Ze zijn echt moe. Gisteren hebben ze natuurlijk hard gewerkt en in de volle zon en nu weer. Het is natuurlijk niet alleen gisteren en vandaag, maar vanaf het moment dat je hier aankomt ruim een week geleden is het dit weer geweest. Onze paarden zijn dat niet echt gewend. Die hengsten zijn in het begin ook echt een beetje van 'huh'. Die moeten ook leren om hun krachten te sparen. Voor ons is dat ook best moeilijk, je moet je training erop aanpassen en minder hard werken. Dan moet je bij jezelf een knop omzetten: je moet je aanpassen aan het paard. Tot nu toe gaat dat allemaal goed. Morgen doe ik alleen wat lichte arbeid ter voorbereiding op de kür. Dan zien we het wel. Kijk, die kür hoef ik niet te oefenen. Dat zijn lijnen en oefeningen die Zonik kent. Het is nu alleen een kwestie van fit houden en zo fit mogelijk de ring weer in zondag."

Uitslag Grand Prix Special WK Tryon 2018

Goud: Isabelle Werth (Dui) - Bella Rose, 86.246%
Zilver: Laura Graves (USA) – Verdades, 81.717%
Brons: Charlotte Dujardin (Gbr) – Mount St John Freestyle, 81.489%
7. Edward Gal(Oosterbeek) - GLOCK's Zonik N.O.P., 77.751%
20. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), GLOCK's Dream Boy N.O.P., 72.052%
22. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel), Cennin , 71.489%
25. Emmelie Scholtens (Gorinchem), Apache, 70.562%

Foto Edward Gal door Hippofoto

Ander Nieuws

  • Thamar Zweistra zesde in wereldbekerwedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra zesde in wereldbekerwedstrijd Madrid
  • Verslag dressuurforum 15 november 2021
    Verslag dressuurforum 15 november 2021
  • Deelnemers internationale wedstrijden 22 t/m 28 november 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 22 t/m 28 november 2021