­ Tryon 2018: Harrie Smolders 'Dit is een droomscenario' - KNHS

Tryon 2018: Harrie Smolders 'Dit is een droomscenario'

Geplaatst op 20 september 2018 in Springen

Harrie Smolders sloot de droomstart voor het Nederlandse springteam in Tryon af met een foutloze ronde en staat na de eerste dag individueel zevende in het klassement. “We hebben nog niks gewonnen,” zegt Harrie na afloop lachend. “Don springt goed en ik kon ook wat meer risico pakken nu we al drie goede teamresultaten hadden. Dit is voor ons een droomscenario. We weten dat we niet de snelste paarden hebben en dat dit voor ons misschien wel een van de moeilijkste dagen is. Anderzijds moeten we wel zelf kritisch blijven, het gaat om details die nog wat beter moeten bij ons als ruiters. We moeten scherp blijven en het is te hopen dat ons paarden het in deze warmte ook goed vol kunnen houden.”

Doorgaans ligt een jachtparcours de Nederlandse springruiters iets minder. “We hebben vandaag de kwaliteiten van onze paarden goed weten te benutten. Het parcours is voor ons ook zeker niet ongunstig gebleken. Je kon links en rechts de galoppade van onze paarden goed benutten. Niet zozeer voor de hindernis dan wel erna. Daarin hebben we het verschil vandaag wel gemaakt.”

Vergelijkbare galop
De ritten van de Nederlandse ruiters leken qua aanpak op elkaar. “We hadden een heel goed plan. Dat hebben we goed met elkaar doorgesproken en daar hebben alle ruiters zich gedecideerd aan gehouden. We hebben vergelijkbare paarden qua grootte van de galop. Daarom kunnen we dat goed op elkaar afstemmen.”

Kruit verschoten
Wat verwacht je van de komende dagen? “Nu moeten we zien dat we ons kruit niet hebben verschoten en dat zal komende dagen moeten blijken. Je moet aanvallend rijden en je wilde het vandaag ook niet weggeven. Als die kans er is, dan moet je hem pakken en dat hebben we gedaan. Of dat uiteindelijk teveel energie kost en ons opbreekt, dat kan je niet voorspellen. Maar deze kans moesten we nemen.”

Voorsprong
In Gotenburg begon je met een achterstand in het jachtparcours: “Met een achterstand beginnen is niet leuk, maar een voorsprong kan ook wegglippen. Je hebt nu nog niks en we gaan nog zware dagen tegemoet. Zeker onder deze omstandigheden. We zullen zien hoe we dat tot een goed einde kunnen brengen.”

Geen garantie
Heb je Don nog speciaal voorbereid op dit WK? “De anderen doen dat natuurlijk ook, maar je houdt er in winter rekening mee. Je hebt je planning erop afgestemd. Iedereen is toegespitst op dit WK. Dat geeft geen garantie, mijn concurrenten doen dat ook.'

Is Don goed fit hier in het warme Tryon? “Goed, zoals je ook bij de keuring al kon zien. Hij is in vorm en in zijn sas. We zien dat allemaal graag als garantie, maar daaraan heb je niks in onze sport. Morgen beginnen we weer overnieuw. Het is zeker zaak voor ons dat we scherp blijven en dat we de discipline morgen en vrijdag weer aan de dag kunnen brengen." 

Flow
Helpt de goede flow waarin het Nederlandse springteam nu zit? “Dat kan de focus ook verzwakken en dat moeten we zeker niet doen. Scherp blijven en proberen te doen waar we goed in zijn en dan komt het allemaal goed.”  

Foto: Hippofoto.be

Categorie: teamNL, WEG Tryon

Ander Nieuws

  • Naast oefenspringen nu ook oefendressuur op het NHC
    Naast oefenspringen nu ook oefendressuur op het NHC
  • Veel animo voor NK springruiters
    Veel animo voor NK springruiters
  • Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 juli 2020
    Deelnemers internationale wedstrijden 13 t/m 19 juli 2020