­ Tryon 2018: Nederlandse eventers imponeren - KNHS

Tryon 2018: Nederlandse eventers imponeren

Geplaatst op 16 september 2018 in Eventing

De Nederlandse eventingruiters hebben uitstekend gepresteerd in de cross bij het WK in Tryon. Renske Kroeze, Merel Blom, Theo van de Vendel en Raf Kooremans kwamen allen zonder hindernisfouten over de finish. Blom bleef daarbij ook nog binnen de optimale tijd.

Vooral de prestatie van Merel Blom was fenomenaal. Foutloos binnen de tijd rijden op een wereldkampioenschap is slechts weinigen gegeven, en zeker voor Nederlandse begrippen uniek.
Het Nederlandse team staat nu op een negende plaats, maar de onderlinge verschillen tussen de nummers 6 tot en met 9 zijn niet groot.
Voor de eventing volgt nog de veterinaire keuring en het afsluitende springen.  Wanneer deze exact plaatsvinden is nog niet duidelijk door de weersomstandigheden in Tryon.

Merel Blom
Met haar foutloze cross binnen de tijd, maakte Merel Blom veel indruk. “Ik ben blij dat ik zelf steeds beter ga rijden, dat is wat ik wil. Dat ik zelf steeds beter ritten krijg en mijn oog durf te vertrouwen. We moeten natuurlijk een beetje op de echte jongens gaan lijken en ik vind het wel mooi dat ik ze nu eens op de hielen zit”, vertelt ze stralend.
“Rumour is een gigantisch paard en hij blies er nu ook op. We zijn een team, het is fascinerend dat paarden dit kunnen en het is met deze gewoon heel leuk. Je kunt met hem ook heel goed je plan hebben. Zo wilde ik op de twee grote tafels vier galopsprongen hebben en geen vijf zoals veel doen. Dat kost te veel tijd met deze, remmen brengt niet wat, maar het moet wel gecontroleerd. Daarom laat ik hem aan het begin altijd wachten en daarna mocht hij openen. Het was echt tof. Hij was ook heel fit aan het einde.”

Fantastisch
Raf Kooremans ging als laatste van de Nederlanders van start en deed dat net als de anderen overtuigend. “Het ging echt super goed, ik ben zo blij. Ik heb het paard nog geen jaar bij mij staan, en dit was onze zesde cross, fantastisch. Ik had er wel alle vertrouwen in, maar het moet altijd wel eerst gebeuren. Ik voelde geen extra druk omdat ik als laatste moest, je moet dan alleen lang wachten. Ik weet ook dat de andere teamleden het mij niet kwalijk nemen als het niet zou lukken. Het is een voordeel dat je meer ruiters kunt kijken, maar je gaat dan ook twijfelen. We hadden afgesproken om bij het water de snelste route te nemen, maar niemand deed dat behalve de Nederlanders. Ik stond daar met Theo en die zei ik ga toch rechtdoor, en toen zei ook Bettina gewoon rechtdoor zoals we het gelopen hebben en het heeft super uitgepakt. Ik denk dat we het goed gedaan hebben als team en reclame hebben gemaakt voor de sport.”

Groot hart
De 29-jarige Renske Kroeze, debutant op een seniorenkampioenschap, liet met haar Jane Z alleen wat tijdfouten noteren.
“Mijn merrie heeft het echt fantastisch gedaan, ze was best moe aan het eind. Die heuvel aan het einde was echt zwaar, en ze had zich al zo gegeven de hele wedstrijd en overal super meegekeken, maar ze bleef gaan. Ik ben echt fantastisch trots op haar, zo een klein merrietje met zo een groot hart, echt onvoorstelbaar. Het is natuurlijk ook geen paard met mega veel volbloed, maar haar grote hart maakt veel goed. Super vet om mijn eerste WK zo te rijden.”Theo
Theo van de Vendel ging als individuele ruiter van start op dit WK en deed dat zeer sterk. Op enkele hindernissen voor het einde werd hij nog gestopt in de cross omdat de ruiter voor hem viel, maar ook dat bracht hem niet van de wijs. Na de cross vloog hij zijn Zindane om de hals. “Niet normaal joh wat een braaf paard. Ik had best wel eens een afstand waarvan ik dacht hmmmm, maar dan pakt hij zo braaf aan. Er zaten niet veel fouten in, maar als ze er zijn lost hij het voor me op. Tot de achtste minuut lag ik ook heel mooi op schema. Toen ik werd tegengehouden dacht ik wel even shit als hij nou maar niet denk dat we aan de finish zijn, maar hij pakte het daarna weer goed op. Achteraf was het misschien wel mooi want hij kon daardoor even blazen en op adem komen. Daarna ben ik ook vol gas naar de finish gereden. Het is zo een braaf beest en hij vindt het ook leuk, het is wel echt mijn maat.”

Ziek van
Alice Naber was vandaag de enige Nederlandse die tegen hindernisfouten aan liep. "Ik heb er zo de schijt aan dat hij langs negen B liep. Dat mag hij gewoon niet doen. Bettina wilde dat ik een snel rondje reed. Tot daar ging dat ook goed. Ik had hem wel teruggeschakeld, maar hij sprong zo ruig naar beneden. Hij had het wel kunnen doen, misschien kwam hij iets dichter en hij schiet er langs. Daarvoor ben je niet hier natuurlijk, dus ik ben woest. Verder heb ik hem overal rechtdoor gereden en liep hij heel goed naar huis. Maar ik kwam hier voor een nulronde. Ik heb dit paard al zo lang. Als je dan elke keer net een klein dingetje hebt, daar word je niet blij van. Ik was heel gemotiveerd om nul te rijden, als dat niet lukt dan ben je daar heel ziek van. Na de fout heb ik niet helemaal meer volle bak gereden."

Mooie wedstrijd
Iedereen was het overeens dat de WK cross prachtig was, schitterende hindernissen in een pracht terrein. Met de dreiging van orkaan Florence was er lang onzekerheid of alles wel goed zou gaan, maar de regen bleef uit en de bodem was zeer goed. Uiteindelijk bleven 16 van de 83 combinaties die aan de start kwamen foutloos binnen de tijd en wisten 72 combinaties de cross te voltooien.
In het individuele klassement gaat Ingrid Klimke aan de leiding, Groot Brittannië voert het landenklassement aan.

Uitslag individueel

Tussenstand landenwedstrijd

Foto's: Hippofoto.be

Categorie: teamNL, weg2018

Ander Nieuws

  • Kort verslag eventingforum 16 februari 2021
    Kort verslag eventingforum 16 februari 2021
  • Deelnemers internationale wedstrijden 22 t/m 28 februari 2021
    Deelnemers internationale wedstrijden 22 t/m 28 februari 2021
  • Eclips van Tim Lips verkocht
    Eclips van Tim Lips verkocht