­ Tryon 2018: Paradressuurruiters sluiten geweldig af - KNHS

Tryon 2018: Paradressuurruiters sluiten geweldig af

Geplaatst op 23 september 2018 in Dressuur & Para

Op de laatste dag van het WK Paradressuur in Tryon hebben de Nederlandse ruiters geweldig gescoord in de kür. Goud was er voor Rixt van der Horst en Sanne Voets, zilver voor Frank Hosmar en brons voor Nicole den Dulk.

“Ik weet nog na de wereldruiterspelen in Caen, tien uit elf medailles en een vierde plek, dat resultaat kan nooit meer beter. En nu hebben we negen uit negen. Dus het kan toch,” lacht bondscoach Joyce Heuitink na afloop van het WK. “Ik kon het toen niet bevatten, ik kon het nu na de landenwedstrijd niet bevatten en nu gaan ze ook nog alle vier met een kür-medaille naar huis. Het was vandaag tot het eind toe spannend. Ik heb naar de kuren zitten kijken en dan houd ik het gewoon niet droog. Dan hebben ze zulke mooie muziek en dat raakt me gewoon. Dat is zo bijzonder.”

Niet durven dromen
Rixt van der Horst won vier jaar geleden op de Wereldruiterspelen in Caen twee gouden individuele medailles en een zilveren teammedaille met haar vorige toppaard Uniek N.O.P.. In Tryon weet ze deze prestatie zelfs te verbeteren en sleept ze met haar relatief onervaren Findsley drie gouden medailles binnen.“Ik moest er vandaag hard voor werken, maar het is gelukt. Findsley was een beetje moe en ik moest heel lang wachten voordat ik mijn kür kon beginnen. De deelnemer voor me had een fout gemaakt, en toen moesten de juryleden lang overleggen. Dat duurde maar en duurde maar. Ik heb wel vijf rondjes om de ring gereden en daardoor verloor Findsley de activiteit en de scherpte. Dus ik moest haar echt door de proef heen loodsen. Het pakte nog wel goed uit en ik heb voluit gereden."

Het resultaat had voor Rixt in Tryon niet beter kunnen uitpakken. “Ik wilde met een medaille thuiskomen. Nu met drie gouden, dat is helemaal fantastisch. En dat het eindelijk lukt om teamgoud te winnen. Ik had dit niet durven dromen. Helemaal niet met een relatief onervaren paard en zoveel concurrentie. Ik rijd Findsley nog maar sinds januari op wedstrijden en heb haar alleen nog maar internationaal uitgebracht in Genemuiden, Mannheim en Uberherrn. Ik reed op het WK ook nog met de kür van Uniek, omdat Findsley nog geen eigen kür heeft. Ik hoop dat die er komt, dan kunnen we nog een hogere score halen.”

 

Grade IV voor Voets
Voor Sanne Voets betekende het goud in de kür haar derde gouden medaille in Tryon, eerder deze week won ze ook de wereldtitel met het team en de individuele proef heeft met Demantur N.O.P. “Ik kan niet trotser zijn. Toen ik hier aankwam was ik regerend wereldkampioen in de kür op muziek met mijn andere paard Vedet PB. Aan dat speciale paard heb ik alles te danken. Nu Demantur drie keer goud heeft gewonnen moeten ze deze status delen," vertelt Sanne na afloop lachend.
Sanne won de kur met bijna 80% en 2% afstand op Rodolpho Riskalla uit Brazilië. Toch was het nog niet haar PR. "Ik heb dit jaar in Rotterdam in de 80% gereden. Demantur was vandaag zo gigantisch aan het draven, waardoor ik wat voor op de muziek kwam te liggen. Dat moest ik het stappen recht trekken. Daar moet je even mee bezig zijn. Dat had nog wel iets beter gekund." 
Ze is ook heel blij met het begeleidingsteam dat haar bijstaat in Tryon. "Het team dat we hier bij elkaar hebben heeft ervoor gezorgd dat alle omstandigheden optimaal waren. Dan moet je het kleine stukje geluk nog hebben. Nu is m'n volgende doel prolongatie van de paralympische titel in Tokyo. Dat staat als een paal boven water."

Zilver in Grade V
Frank Hosmar en Alphaville N.O.P. vertrekken met twee individuele zilveren plakken en een gouden teammedaille uit Tryon. In de kür op muziek in Grade V, moest Hosmar alleen favoriet Sophie Wells uit Engeland voor laten gaan.
"Met zo'n kür het WK afsluiten is gewoon geweldig," reageert Frank Hosmar na het winnen van zilver. "Ik heb zo fijn gereden. Dus ik ga met een top gevoel naar huis. Zoals vandaag heb ik hem nog nooit gehad.
Ik train nu acht jaar bij Adelinde Cornelissen en we hebben altijd een vast plan en trainen ergens naartoe. Met de Team Test van de week kon ik er niet helemaal fijn aan rijden, daar baalde ik van, toen ik heb nog contact gehad met Adelinde. Gisteren hebben we in de training gereden zoals afgesproken en vandaag waren we weer terug. Zelfs op afstand staat ze me bij." 

Voor Frank Hosmar was het WK in Tryon zijn tiende internationale kampioenschap en behaalde hij zaterdag zijn 24e internationale medaille. 

Super tijd en brons voor Nicole
Nicole den Dulk en Wallace N.O.P. sluiten het WK Para-dressuur in Tryon af met brons in de kur op muziek in Grade II. Net als in de individuele proef ging het goud naar Stinna Tange Kaastrup uit Denemarken en het zilver naar Pepo Puch uit Oostenrijk.

"Het was de allereerste keer dat ik deze kür reed op wedstrijd! reageert Nicole direct na afloop van haar proef. "We hebben hem net voor het WK veranderd, met nieuwe muziek en alleen een paar keer thuis geoefend. Dat ging heel goed. Het was natuurlijk een risico. Je moet hier alles of niets rijden. Als je op safe rijdt win je sowieso niet! Wijken in draf en in stap vanaf de hoefslag naar het midden zijn de onderdelen die nu moeilijker zijn. Alles of niks. Wallace viel de laatste dag een paar keer weg van mijn hulpen en ik heb er hard aan moeten werken, maar ik ben heel blij dat Wallace na zo'n lang kampioenschap nog steeds fris is. Dat is geweldig. Hij heeft karakter, maar is ook super lief en werkt altijd voor me. We zijn een mooi team en krijgen altijd hoge punten voor harmonie.

Het WK was een super mooie ervaring en ik ben heel blij dat ik erbij kon zijn na al die maanden pech met mijn fysieke gezondheid." 

Uitslag Paradressuur WEG Tryon 2018

Kür Grade V
Goud: Sophie Wells (Eng) – Fatal Attraction, 80.755%
Zilver: Frank Hosmar (Haarle) – Alphaville N.O.P., 79.155%
Brons: Tomoko Nakamura (Jap) – Djazz F, 73.540%

Kür Grade IV
Goud: Sanne Voets (Berghem) – Demantur N.O.P., 79.645%
Zilver: Rodolpho Riskalla (Bra) – Don Henrico, 77.780%
Brons: Kate Shoemaker (USA) – Solitaer, 73.230%

Kür Grade III
GOUD - Rixt van der Horst  (Nistelrode), Findsley - 77.347%
ZILVER - Rebecca Hart (USA), El Corona Texel - 73.240%
BRONS - Dr. Angelika Trabert (Dui), Diamond's Shine - 71.840 %

Kür Grade II
GOUD Stinna Tange Kaastrup (DEN) - Horsebo Smarties, 78.947%
ZILVER Pepo Puch (AUT) - Sailor's Blue, 75.500%
BRONS Nicole den Dulk (Elen, België) - Wallace N.O.P., 74.573%

Foto's: Hippofoto.be

Categorie: teamNL, weg2018, para-dressuur

Ander Nieuws

  • NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
    NHC oefendressuur en oefenspringen in Ermelo op Eerste Paasdag
  • Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
    Heiden, Van Nek, Evers en Kikkert-Van der Linde winnen KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Bergschenhoek
  • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
    Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend