­ Tryon 2018: WK afgesloten voor springruiters - KNHS

Tryon 2018: WK afgesloten voor springruiters

Geplaatst op 23 september 2018 in Springen

Op de laatste dag van het WK voor de springruiters stond de individuele finale voor de beste 25 combinaties op het programma. Voor Nederland hadden Harrie Smolders en Marc Houtzager zich geplaatst voor dit sluitstuk. Helaas kregen beide al in de eerste manche teveel fouten om een rol van betekenis te spelen in de top van het klassement.

De finale wordt verreden over een parcours met twee manches, alleen de beste twaalf uit het klassement gaan door naar de tweede omloop. Met 8 strafpunten voor Houtzager en Sterrehof’s Calimero en 16 voor Smolders met Don VHP Z N.O.P. in de eerste manche, zijn beide ruiters klaar op dit WK. Houtzager werd uiteindelijk de beste Nederlander op plaats 18, Smolders eindigde op plaats 23.

Trots op Tokyo ticket
Marc Houtzager is realistisch na zijn rit. “De fout op de dubbelsprong kan ik niet verklaren, op de steilsprong kwam ik gewoon te dicht. Ik moest hem een beetje motiveren op de sloot en toen werden de zes galopsprongen moeilijk, dat is ook het lastigste lijntje in het parcours. Ik had liever nul gereden. Hij is verder super fit, en voelt ook niet vermoeid aan. We hadden graag een medaille gehad met het team, maar we liepen op de eerste dag al teveel achter. Dat we wel een Olympisch ticket hebben gehaald hier is heel positief. Daar mogen we ook best trots op zijn want heel veel landen uit Europa hebben zich ook niet geplaatst hier.”

Kaarsje was uit
“Het kaarsje was uit bij mijn paard”, zegt Harrie Smolders nadat hij 16 strafpunten heeft opgelopen in de finale van het WK in Tryon. “De warmte zit in zijn lijf, we voelde dat al een beetje in de tweede ronde van de landenwedstrijd. Toen moest ik hem als het ware al een beetje ronddragen. Hij heeft niet genoeg kunnen herstellen op de rustdag, vandaag kon hij gewoon niet meer dan dit, de energie was er niet meer. Op het voorterrein ging het nog wel, toen sprong hij eigenlijk best lekker. In de ring voelde je gewoon dat de power weg was. Natuurlijk zijn we teleurgesteld maar de omstandigheden bleken gewoon te zwaar te zijn. Dan moet je ook realistisch zijn en kun je het paard niets verwijten.”

Springen eindstand individuele klassement
GOUD Simone Blum (GER) - DSP Alice, 3.47
ZILVER Martin Fuchs (SUI) - Clooney, 6.68
BRONS Steve Guerdat (SUI) - Bianca, 8.00

18. Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof’s Calimero, 17.57
23. Harrie Smolders (Lage Mierde) - Don VHP Z N.O.P., 24.89
55. Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P.
62. Frank Schuttert (Ommen) - Chianti’s Champion

Foto's Hippofoto

 

Ander Nieuws

  • Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
    Hippiade 2023: Kampioenschapsreglement springen en dressuur staat online
  • Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
    Zes paardensporters van TeamNL naar Wereldbekerfinale Omaha
  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023