­ Tryon 2018: WK met meerdere gezichten - KNHS

Tryon 2018: WK met meerdere gezichten

Geplaatst op 24 september 2018

Twee weken FEI World Equestrian Games (WEG) in het Amerikaanse Tryon zitten er op. De Nederlandse equipe gaat naar huis met 10 medailles. Dat betekent dat de KNHS/Team NL op de medailleranking van Tryon de tweede plaats haalt achter Duitsland van de ruim 70 deelnemende landen. Nog belangrijker zijn de drie Olympische / Paralympische kwalificaties voor springen, dressuur en paradressuur die tijdens de WEG behaald zijn.

“We zijn heel blij met de tickets voor Tokyo. Alleen Duitsland haalt hier vier uit vier, Nederland haalt samen met Engeland drie van de vier Olympische tickets, drie landen halen er twee. Met de opgedane ervaring zal veel aandacht de komende twee jaar in de Olympische disciplines uit moeten gaan naar combinaties die goed kunnen gaan presteren in de hitte en hoge luchtvochtigheid in Tokyo”, zegt Maarten van der Heijden, technisch directeur van paardensportbond KNHS. “Als je kijkt naar de medailleoogst, zijn dit voor ons de tweede Wereldruiterspelen ooit (Aken zes medailles, Kentucky negen, Caen achttien). Het is helaas alleen beperkt gebleven tot twee disciplines, maar we kunnen er  zeker trots op zijn.”

Naast de mooie successen zullen ook de uitdagingen in Tryon veel mensen bij blijven. Bij aankomst van de eerste mensen en paarden was al duidelijk dat er nog wat obstakels zouden komen. De stadions waren verre van voltooid, op veel plaatsen was het nog een bouwput en de accommodaties voor de grooms waren niet op tijd geregeld.  Ook voor de teamveterinairen heeft de KNHS zelf de overnachtingen geregeld. Gelukkig waren stallen en trainingspistes wel van goede kwaliteit. De dreiging van orkaan Florence zorgde daarnaast nog voor voortdurende extra ongewenste druk in de eerste week.

Florence had vooral haar invloed op de eerste week van het WK. De enduranceruiters openden het wereldkampioenschap en werden al direct slachtoffer van de omstandigheden. Totale chaos bij de start en vervolgens dramatische weersomstandigheden noopten de organisatie om het hele kampioenschappen stop te zetten. Op dat moment waren drie Nederlandse combinaties zeer goed onderweg en lagen op koers voor brons, maar het mocht niet zo zijn.

De paradressuurruiters deden het voortreffelijk met negen uit negen medailles en het historische teamgoud. De dressuur-  en springruiters behaalden keurig hun Olympisch ticket, maar blijven nog te ver van het podium. De eventing- en reiningruiters haalden niet de beoogde top acht. Het voltigeteam presteerde zowel in de Nations cup als in de teamkur beter dan ooit met een nette zesde plaats.

Ten slotte reed het menteam na mindere prestaties in de breedte de eerste twee dagen, na een goede vaardigheid naar mooi teamzilver in de slotrubriek van de Wereldruiterspelen.

Foto: Hippofoto.be

Categorie: teamNL, WEG Tryon

Ander Nieuws

  • Interview Jos Lansink, nieuwe bondscoach springruiters TeamNL *video*
    Interview Jos Lansink, nieuwe bondscoach springruiters TeamNL *video*
  • Jos Lansink nieuwe bondscoach springruiters TeamNL
    Jos Lansink nieuwe bondscoach springruiters TeamNL
  • KNHS en springruiters zetten gezamenlijke koers richting toekomstige invulling bondscoachschap
    KNHS en springruiters zetten gezamenlijke koers richting toekomstige invulling bondscoachschap