­ Tweede plaats voor Koos de Ronde in Lyon - KNHS

Tweede plaats voor Koos de Ronde in Lyon

Geplaatst op 04 november 2018 in Mennen & para

Koos de Ronde (Zwartewaal) is vanmiddag als tweede geëindigd in de seizoensopener van de Wereldbeker vierspannen in het Franse Lyon. Bram Chardon (Den Hoorn) werd derde, terwijl IJsbrand Chardon (Den Hoorn) genoegen moest nemen met de vijfde plaats. De overwinning ging naar de Zwitser Jérôme Voutaz met zijn snelle Freiberger paarden.

Zowel Voutaz als De Ronde en Bram Chardon wisten zich te plaatsen voor de tweede omloop, waarin met een schone lei werd begonnen. Internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik) had voor de zeven deelnemers een mooi, lang parcours had gebouwd in de ruime piste van de Eurexpo hal. Bram Chardon had in de eerste omloop een kleine hapering in zijn leidsels waardoor hij zijn winnende tijd van de eerste dag niet kon evenaren. Nadat Voutaz een zeer snelle én foutloze omloop neerzette was het de beurt aan Bram. Helaas rolden er vier balletjes en was zijn kans op de overwinning verkeken. Laatste starter Koos de Ronde had zijn vierspan uitstekend aan het lopen en stevende met de snelste tijd af op de eindoverwinning van deze eerste editie in Lyon. Maar ook De Ronde had twee foutjes en werd uiteindelijk tweede.

Koos de Ronde vertelt: “Ik heb er voor gevochten en Jérôme ook. Ik vind het natuurlijk jammer dat ik tweede ben geworden, maar Lyon is een super gave wedstrijd, echt een aanwinst. En ik ben heel blij met mijn nieuwe span.” Koos reed evenals op zijn thuiswedstrijd in Zwartewaal twee weken geleden met de ervaren Oosterwijk’s Kasper voorop naast Tjibbe, die hij in Mechelen vorig jaar voor het eerst in zijn span had. Afgelopen zomer schafte De Ronde een compleet vierspan Lipizzanerpaarden aan voor de indoors. Op dit moment heeft Koos twee nieuwe Lipizzanerpaarden in zijn achterspan: “Ervaring is zó belangrijk. Je kunt nog zulke goede paarden hebben, maar als ze geen ervaring hebben wordt het heel lastig. Ik ga in Maastricht een derde Lipizzanerpaard inzetten om zo geleidelijk een nieuw span te bouwen.”

Bram Chardon sneed poort twee verkeerd aan, waarna de foutjes zich opstapelden: “Het was een fout van mezelf, heel stom. Toen die bal viel dacht ik, ik ga nu voor alles of niets. Dat was een gok, maar op dat moment wilde ik winnen. Het was niet slim om zo vroeg in het seizoen al zo veel risico’s te nemen. Met gisteren in het achterhoofd weet ik dat het span heel goed is, ik moet het bij elkaar houden en ik ben er van overtuigd dat ik met dit span kan winnen.”

IJsbrand Chardon kon geen verklaring geven voor zijn tegenvallende prestatie van vandaag: "Het ging vanaf de eerste dag al niet goed. Gisteren had ik in de eerste omloop een stuurfoutje, in de tweede omloop liep het beter. Vandaag liep het totaal niet, ik had echt een off day.”

Uitslag Wereldbeker vierspannen Lyon 4 november 2018:
1. Jérôme Voutaz (SUI) 163,52
2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 168,64
3. Bram Chardon (Den Hoorn) 177,38
4. József Dobrovitz (HUN) 172,83
5. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 178,38
6. Benjamin Aillaud (FRA) 189,21
7. Chester Weber (USA) 196,82

Bram Chardon start nog in:
Boedapest (HUN), 1-2 december 2018
Geneve (SUI), 8-9 december 2018
Mechelen (BEL), 29-30 december 2018
Leipzig (GER), 18-20 januari 2019

IJsbrand Chardon start nog in:
Stuttgart (GER), 16-17 november 2018
Maastricht (NED), 23-24 november 2018
Boedapest (HUN), 1-2 december 2018
Leipzig (GER), 18-20 januari 2019

Koos de Ronde start nog in:
Stockholm (SWE), 30 november-2 december 2018
Londen Olympia (GBR), 21-22 december 2018
Leipzig (GER), 18-20 januari 2019

Foto Koos de Ronde door Krisztina Horvath

Ander Nieuws

  • IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm
    IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm
  • Vierspanrijders TeamNL verdienen opnieuw wereldbekerpunten
    Vierspanrijders TeamNL verdienen opnieuw wereldbekerpunten
  • Maximaal aantal WB-punten voor IJsbrand Chardon
    Maximaal aantal WB-punten voor IJsbrand Chardon