­ UPDATE: EHV-1 virus bij KWPN en gevolgen voor het KNHS-centrum - KNHS

UPDATE: EHV-1 virus bij KWPN en gevolgen voor het KNHS-centrum

Geplaatst op 08 november 2018

Op vrijdag 26 oktober 2018 is op het KWPN-centrum in Ermelo bij één van de aanwezige hengsten uit het najaarsverrichtingsonderzoek het EHV-1 virus (Rhinopneumonie) vastgesteld. Inmiddels is het 14 dagen geleden dat het betreffende paard ziekteverschijnselen vertoonde. In de afgelopen periode zijn er geen nieuwe paarden ziek geworden bij het KWPN.

Lees hier de update op de website van het KWPN. 

Voorzorgsmaatregelen KNHS-centrum
Op het KNHS-centrum is er geen sprake geweest van een besmetting met het EHV-1 virus. Omdat het KWPN ook gevestigd is op het Nationaal Hippisch Centrum heeft de KNHS de afgelopen periode in overleg met prof. dr. Marianne Sloet, specialist Inwendige Ziekten van het Paard bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, voorzorgsmaatregelen genomen ter voorkoming van verspreiding van het virus. Hippische activiteiten en evenementen zijn de afgelopen periode afgelast.  

Een aantal pony’s  die op het KNHS-centrum aanwezig waren, op het moment dat bij het KWPN-paard het EHV-1 virus werd vastgesteld door de Gezondheidsdienst voor Dieren, zijn de afgelopen periode voor de zekerheid op het KNHS-centrum gebleven. Op verzoek van de eigenaren zijn deze paarden deze week door Gezondheidsdienst voor Dieren getest. De uitslag is voor alle aanwezige pony’s negatief gebleken en de pony’s zullen opgehaald worden door de eigenaren.

Het stallencomplex van de KNHS zal deze week voor alle zekerheid volgens protocol worden gereinigd en ontsmet. De stallen van de KNHS zijn vanaf 17 november weer geopend voor paarden. De mest van paarden op het KNHS-terrein en het KWPN-terrein wordt gescheiden afgevoerd tot het KWPN haar stallencomplex heeft kunnen reinigen en ontsmetten.  De hengsten die momenteel aanwezig zijn bij het KWPN zullen via een aparte route worden opgehaald.

NHC vanaf maandag 12 november weer open voor bezoekers
Vanaf maandag 12 november zijn er weer bezoekers welkom op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Vanaf zaterdag 17 november zijn de stallen op het KNHS-centrum ook weer gereed om paarden te ontvangen.

Over Rhinopneumonie
Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Als je paarden van Rhinopneumonie verdenkt, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen, is het raadplegen van een dierenarts noodzakelijk.

Bron: KNHS, overname tekst toegestaan met bronvermelding. Foto: Arnd.nl

Categorie: Rhino, Welzijn, Nationaal Hippisch Centrum

Ander Nieuws

  • KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
    KNHS in gesprek met minister Adema over transport van paarden tijdens warme dagen
  • De vier basisbehoeften van een sportpaard
    De vier basisbehoeften van een sportpaard
  • Vooraankondiging KNHS Instructeurscongres 2021
    Vooraankondiging KNHS Instructeurscongres 2021