­ Van Asten imponeert in Grote Prijs de Peelbergen - KNHS

Van Asten imponeert in Grote Prijs de Peelbergen

Geplaatst op 09 september 2018 in Springen

“Het is de eerste keer dat ik dit paard start in een twee ster Grote Prijs. Als tweede eindigen is dan best een geslaagd debuut”, vertelt Mathijs van Asten. De ruiter uit Ysselsteyn erkende zijn meerdere in Michael Cristofoletti en Belony, het Italiaanse duo dat op vrijdagavond in Kronenberg ook al de GP-kwalificatie op naam schreef.

“Er stond een delicate proef vandaag”, verwijst Van Asten naar het bouwwerk van Henk Linders en zijn team. Van de 58 starts mochten slechts zes deelnemers retour komen voor de barrage. Vooral de driesprong en de uit de hoek gebouwde oxer bleken scherprechters.

Als eerste starter zette Van Asten de tijd op scherp in 38.69 seconden. Met de negenjarige Cassini II-merrie Call Girl 5, in eigendom van Joop Aaldering en Kyra Swelheim, koos de Limburger voor een van de twee binnendoor opties. De eerste die ook voor de tweede voorlangs optie ging was Kristian Houwen. Maar helaas raakte KWPN-hengst Edinburgh daardoor uit zijn ritme en kreeg op de laatste hindernis ook nog een paal aan de benen. Het duo eindigde als zesde.

Als laatste starter volgde Cristofoletti, die met zijn vriendin Jana Wargers een eigen stal runt in Zuid-Duitsland, Houwens’ voorbeeld door uit de dubbel een scherpe draai te maken naar de laatste steil. Dat lukte de Italiaan wel vloeiend en zorgde voor bijna twee seconden voorsprong op Van Asten (36.88). “Ik kon heel strak de dubbel in rijden, net als Cristofoletti, maar in de laatste bocht moest ik mijn paard een galopsprong terugnemen. Daar heb ik het deels verloren. Maar als je ziet hoeveel ervaring het paard van de winnaar heeft, dan ben ik toch prima tevreden”, vat de nummer twee samen.

Zelfbescherming
Call Girl 5, de halfzus van Michael Whitackers’ Cassionato, is nu anderhalf jaar bij Van Asten onder het zadel. “Het is gewoon een heel fijn paard, wel groot en in het begin wilde ze bijna teveel haar best doen. We hebben haar een beetje tegen zichzelf moeten beschermen, zo ruig sprong ze. Dus we hebben haar de tijd gegeven zich te ontwikkelen en gaan rustig verder met haar klaar te maken voor het hogere werk”.

De top drie werd gecompleteerd door op Fransman Robinson Maupiler met SF-merrie Talika de Isles. Het paar klokte een tijd van 39.06. Onder de Zweedse vlag reed de Roggelse Erika Lickhammer naar de vierde plaats met de Zweeds gefokte Lucille in 40.07. En Braziliaan Thiago Ribas Da Costa, eveneens uit Ysselsteyn, reed met Dreambrina -voorheen ook onder Van Asten- naar plaats vijf. 

Voor alle uitslagen: https://online.equipe.com/nl/competitions/26780

Bron: persbericht De Peelbergen, foto: Franck Papelard

Ander Nieuws

  • Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
    Harrie Smolders vierde in wereldbekerwedstrijd La Coruna
  • Verslag Springforum 7 november 2022
    Verslag Springforum 7 november 2022
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF